Çankırı tuzu ve Himalaya tuzunun her ikisi de yüksek element ve mineral içerir. Ancak Çankırı kaya tuzunun içindeki mineraller insan sağlığı açısından yararlıyken Himalaya tuzu; bor, bakır, krom, flor, manganez, çinko, selenyum, molibden gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen daha birçok mineraller içerir.
UZMANLARDA ÇANKIRI TUZ LAMBASINI ÖNERİYOR
Bu sebeple minerallerin dengeli miktarda bulunması oldukça önemlidir. Her şeyde olduğu gibi mineralinde fazlası veya azı insan sağlığı açısından farklı etkenler doğurabilmektedir. Himalaya Tuz Lambasının içinde bulunan mineraller ile fazla ışık vermesi muhtemel değildir.
Doğal Deniz Tuzu
Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
Himalaya tuzuna pembe rengini veren içerdiği eser miktarda demir oksittir. Himalaya tuzu kalsiyum, fosfor, potasyum, çinko ve magnezyum gibi 84 minerali eser miktarda içermektedir. Yine eser miktarda ağır metaller içerebilmektedir. Sofra tuzundan biraz daha az miktarda sodyum içermektedir.
Temel olarak Çankırı tuzu bir tuz değil, halite minerali olarak adlandırılan bir mineral türü. Ancak unutmamak gerekiyor ki, Çankırı kaya tuzu içeriğinde iyot bulunmuyor.
İlgili 38 soru bulundu
Öncelikle doğal ve fabrikasyon işleminden geçmemiş Çankırı tuzu bembeyaz olur. Eğer bir tuzun renginde grimsilik varsa bilinizki o tuz gerçek Çankırı tuzu değildir. İkincisi Çankırı tuzundan çok küçük miktarda dilimize sürünce bu tuzun diğer tuzlardan çok etkili olduğunu anlarsınız.
Tuz başlı başına hayat kaynağı iken Çankırı kaya tuzu içerdiği zengin mineraller ile insan sağlığı açısından hayati bir öneme sahiptir. Doğal kaya tuzunun dengeli kullanımıyla vücudun ihtiyacı olan mineralleri sağlarken bu minerallerin vücutta azalması ise sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
İnsanlara önerim hangi tuzun kullanıldığı değil ölçülü miktarda tuz tüketmeleridir. Sağlıklı bir yaşam için 5-6 gram günlük tuz tüketimi yeterlidir. Kaya tuzu ve sofra tuzu aynı miktarda tuz içerir. Arada ufak tefek farklar vardır ama tuz miktarı açısından büyük fark yoktur.
Bunların potasyum içeriği son derece yüksek ve böbrek hastaları için son derece tehlikelidir. Bu tuzların kullanımıyla insanlarda iyot eksikliği gelişme tehdidi vardır. Doktor önerisi olmadan iyotsuz tuz kesinlikle kullanılmamalıdır.
İyotsuz Tuz Çeşitleri Nelerdir? İyotsuz tuz markaları, üretim öncesi tuzu işlerken iyot katkısı kullanmaz. Türleri arasında; kaya tuzu, himalaya tuzu, deniz tuzu ve sofra tuzu seçenekleri bulunur.
TUZ TUZDUR
6 yıl kadar önce yine bu köşede “Hangi tuz?” sorusuna yanıt aramaya çalışmış ve size şu tavsiyede bulunmuştum: “Rafine tuzu da doğal tuzlardan herhangi birini de (deniz, kaya, göl tuzları) gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Ancak hipertiroidi hastaları tiroitin az çalışması veya diğer sebeplerle tiroit hormon ilacı alıyorlarsa normal iyotlu tuz tüketebilirler. Hipotiroidi olanların iyotlu tuz tüketmesinde sakınca yoktur.
Mineral açısından zengin olan himalaya tuzu yüksek basınç altında kalarak kristalleşir. Dünyada en katıksız tuz olarak bilinen himalaya tuzu iyot, sodyum, kalsiyum ve fosfor açısından çok güçlüdür. Himalaya Tuzu Faydaları Nelerdir? Astım tedavisinde tercih edilir.
Bir tuz lambasının ağırlığı, hava temizleme kabiliyetinin iyi bir göstergesidir. Daha büyük ve daha ağır olan lambalar daha çok verimlilik sağlayacaktır. Çalışma ofisinde 4-5 kiloluk kristal tuz lamba idealdir. 10 metrekareye kadar olan küçük alanlar için yaklaşık 3 - 4 kilo kristal tuz lamba tercih edilebilir.
Tuz lambaları negatif iyonlar üreterek ortamdaki havayı temizler. Sağlığı tehdit eden pozitif iyonları ortadan kaldırır. Isınmaya başladığı andan itibaren odadaki bakteri ve partikülleri emerek yok eder. Bu özelliği sayesinde ortamdaki toz, mantar ve küf sorunlarını ortadan kaldırır.
Gerçek tuz lambası erir mi? Gerçek tuz lambası kendisini nemlendirmeyecek düzeyde ve nem derecesi düşük bir yer ya da odada kullanılıyorsa erimez, aşınmaz.
Temel olarak Çankırı tuzu bir tuz değil, halite minerali olarak adlandırılan bir mineral türü. Ancak unutmamak gerekiyor ki, Çankırı kaya tuzu içeriğinde iyot bulunmuyor.
Özellikle Himalaya tuzlarında sodyum klorür dışında başka mineraller de bulunur. Bir kısmında radyoaktif etki olduğu için bu tuzlar, kanserojen olabilmektedir. Ayrıca bu tuzlardaki iyot miktarı yetersiz olduğu için tiroid kanseri riskini de artırmaktadır.
Himalaya tuzu lambasının gerçeğinin sahtesinden ayırmanın en önemli yolu rengidir. Eğer kaya tuzu pembe ya da turuncuysa ürün himalaya tuzundan üretilmiştir.
RAFİNE EDİLMEMİŞ DOĞAL İYOTSUZ PEMBE TUZ
Purelife Himalaya iyotsuz pembe tuz, işlenmemiş iyotsuz doğal tuz olmasından dolayı yemeklerinize yumuşak bir lezzet katar. Güvenle kullanabilirsiniz.
Kaya tuzu türleri içerisinde en çok tavsiye ettiğimiz tuz tabi ki Çankırı tuzudur. Ancak şunu da bilmenizi isterizki eğer kullanmakta olduğunuz ve doğal koşullarla sağlamış olduğunuz Çankırı tuzu dışında ki yerli kaya tuzu çeşitlerine sahipseniz o kaya tuzlarını da gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Tuzun iri taneli alınıp kullanım esnasında öğütülmesini isteyen Ölmez; " Himalaya Tuzu Tansiyon yapmaz, tansiyonu yükseltemez ayrıca tansiyona bağlı ödem problemi ya da kullanılan ilaçların yan etkilerine bağlı oluşan ödem problemlerini de giderme özelliği vardır" dedi.
Çankırı tuzu, Çankırı ilinde yer alan tuz mağaralarında yer alan doğal tuzdur. Sahip olduğu minerallerin dengeli dağılımı ve saflık derecesinin yüksek olması nedeniyle en sağlıklı tuz çeşidi olarak bilinmektedir. 80'den fazla doğal mineral içermektedir. Bu özellikleriyle gıda olarak tüketilebilecek en kaliteli tuzdur.
Çankırı tuzu birçok kronik hastalığın doğmasını önleyebilir; kan şekerimizi ve tansiyonumuzu düzenlenmesine yardımcı olacağı için şişmanlık, diyabet, kalp yetmezliği gibi rahatsızlıkları önleyebilir.
Yemek yapımında kullanılmak üzere rafine edilmemiş kaya tuzu satışı yapan markalar vardır. Mineral kaynağı olan ve zararlı madde içermeyen kaya tuzunu mutfağınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Öğütülmüş kaya tuzu alabileceğiniz gibi kendiniz de öğüterek yemeklerinize katabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri