Patojen partiküller yok edilir ve bölünemez, ancak patojenler bağışıklık sistemi tarafından tanınmak ve adaptif bir bağışıklık tepkisi uyandırmak için bütünlüklerinin bir kısmını korurlar. Doğru üretildiğinde aşı bulaşıcı değildir, ancak yanlış inaktivasyon sağlam ve bulaşıcı partiküllerle sonuçlanabilir.
Canlı aşı örnekleri; sarı humma, rotavirus aşısı, BCG, oral polio aşısı (OPA), kızamık kızamıkçık kabakulak (KKK) ve suçiçeği aşılarıdır. Toksini olan mikroorganizmaların toksinlerinin yapısı değiştirilerek toksik özellikleri yok edilmiş, bağışıklık yanıtı oluşturacak özellikleri korunmuş halini içerir.
Amerika Birleşik Devletleri ve Hollanda'da yapılan bilimsel araştırmalar, koronavirüsün çok daha bulaşıcı versiyonu olan Delta varyantı gibi türler de dahil olmak üzere tam aşılı kişilerin virüsü başkalarına bulaştırma olasılığının hayli düşük olduğunu ortaya koydu.
Farklı aşılar aynı anda uygulanabilir mi? Evet aşıların pek çoğu aynı anda uygulanabilir. İnaktif aşılar aynı anda yapılmadı ise farklı aralıklarla uygulanmasında sakınca yoktur. Ama canlı aşılar ve özellikle de cilt içine uygulanan iki canlı aşı ya aynı anda uygulanmalı ya da aralarında 1 ay süre olmalıdır.
Birden fazla aşı aynı anda yapılabilir. Özellikle şemada geç kalmış çocuklarda çok sayıda aşının aynı gün uygulanma- sı gerekebilir. Hepatit B, BCG, DaBT-İPA-Hib, KPA, OPA, KKK, suçiçeği, hepatit A aşıları aynı gün uygulanabilir. Çok sayıda aşının aynı gün uygulanması çocuğun bağışıklık sistemini zorlamaz.
İlgili 42 soru bulundu
Hafif seyreden ateşli veya ateşsiz hastalıklar, antibiotik kullanmak veya hastalığın iyileşme döneminde olmak aşılanmaya engel değildir.
BCG Aşısında Dozaj
Aşı genellikle sol omuz deltoid kasına, tek doz olarak yapılır. Aşının koruyuculuğu %80 oranındadır. Koruyuculuğun ne kadar süreyle devam ettiğine dair farklı görüşler bulunmakla birlikte 5-15 yıl arasında olduğu tahmin edilmektedir.
Aşının maruz kaldığı ısı +2ºC ila 8ºC 'nin dışında ise aşıya zarar verir. Burada dikkat edilmesi gereken şey sadece yüksek ısı değil, düşük ısıların da aşılara zarar verdiğidir. Aşının etkinliğinin korunması düşük yada yüksek ısıya maruz kalma süresi ile doğru orantılıdır.
Geliştirilen aşıların en kötü ihtimalle 6-12 ay boyunca Covid-19'a karşı koruma sağlayacağı öngörülüyor. Bu süre ölümlerin engellenmesi, sağlık hizmetlerinin rahatlaması için yeterli bir süre. Araştırmalar, güçlü bir T hücresi bağışıklık tepkisine sahip olanların altı ay sonra hala bu güce sahip olduğunu göstermiştir.
Canlı aşılar(verem, rotavirus aşısı, oral poliomyelit) için ise bebeğin hastaneden taburcu olması beklenmelidir. Tabloda Amerikan Pediatri Akademisi'nin önerdiği aşı şeması görülmektedir. Suçiçeği, hepatit A, pnömokok ve rotavirus aşıları henüz Sağlık Bakanlığı aşı listesinde yoktur.
Geçirirse Daha mı Ağır Geçirir? Bir yıllık tecrübeler göstermiştir ki iyileşen kişiler arasında tam oran bilinmese de bazı kaynaklarda %0.01-%0.1 olarak belirtilen oranlarda hastalığı tekrar geçirme riski vardır. Bununla ilgili hem ülkemizde hem de dünyanın çeşitli yerlerinde örnek vakalarda mevcuttur.
COVID-19 pozitif isem ve bilmiyorsam bir şey olur mu? COVID-19 pozitif olan bir kişiye COVID-19 aşısı uygulanmasının olumsuz bir etkisi yoktur.
Hastalık temas sonrası 2-14 gün arasında ortaya çıkabilmektedir. Çeşitli nedenlerle bağışıklık sistemi baskılanmış kabul edilen hastalarda hastalık ağır seyredebildiği için virüs yükünün uzun süre vücuttan uzaklaştırılamamasına bağlı olarak bulaştırıcılık süresinin 20 günü bulabildiği gösterilmiştir.
Bu yan etkiler 2-3 gün içinde kendiliğinden geçer. -Bununla birlikte Rota virüs aşısı hafif ishal yapabilir ve bu durum 2-3 gün içinde kendiliğinden geçer. -Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak canlı aşılardır bu aşılar yapıldıktan sonra bir hafta içerisinde ateş, kırgınlık gözlenebilir.
Menenjit aşısı canlı zayıflatılmış virüs içermeyen ölü (inaktif) bir aşıdır. Bu nedenle menenjit aşısı canlı bir aşı değildir.
KKK Karma Aşı; Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak: Hastalık yapma gücü azaltılmış canlı virüs aşısıdır.
mRNA aşıları, laboratuvarlarda üretilen yapay mRNA'ların bağışıklık sistemini uyarmasını sağlar. Protein sentezinde görev alan mRNA'lar, bu görevlerinin ardından normal moleküller gibi vücuttan atılır.
Aktif ve pasif bağışıklık olmak üzere iki çeşittir. Aktif Bağışıklık: Vücuda hastalık yapan mikrop girdikten sonra vücudun bu mikroplara karşı bağışıklık kazanmasıdır. Aktif bağışıklık hastalık geçirmekle veya hastalık geçirmeden aşı yaptırmakla olur.
Tüm erişkinler tetanoz,boğmaca ve difteri için bağışık olmalıdır.Daha önce aşılanmamışlarsa primer (başlangıç)bağışıklamaları sağlanmalı ve 10 yılda bir rapel aşıları yapılmalıdır. Erişkinlerin kızamık , kızamıkçık ve kabakulak için de bağışık olmaları gerekmektedir.
Buzdolabının arkası ile duvar arasında en az 10 cm. açıklık olmalıdır. Aşı kutuları aralarında hava akışı kolay olacak şekilde yerleştirilmelidir. Aşılar buzdolabının duvarı ile temas ettirilmemelidir. Aşılar orijinal kutularının içerisinde saklanmalıdır.
AŞI VE SERUMLARI KESİNLİKLE DONDURMAYINIZ
Aşıların büyük kısmı özellikle inaktive aşılar donduruldukları takdirde etkinliklerini kaybederler.Dondurulabilen aşılar OPV, Kızamık ve BCG'dir.OPV'nin dondurulması miadını uzatırken, diğer aşıların dondurularak saklanması miadlarını uzatmaz.
Bilindiği üzere tüm aşılar ısıya hassastır. Ayrıca BCG, Kızamık, KKK, Kızamıkçık aşıları güneş ışığı gibi ultraviyole ışınlarına de hassastır. Bir kez aşının etkinliği kaybolur ya da azalırsa, aşılar eski haline döndürülemez, bu nedenle soğuk zincir süreklilik gerektirir.
Çocukken olduğumuz BCG yani verem aşısı aşı olduğumuz yerde dokunun küçük çapta değişmesine veya iz bırakmasına sebep olabiliyor. Genel olarak 80 kuşağından sonraki nesilde yaygın olarak görülen bu durum yapılan aşının veya kullanılan iğrenin sonuçları olarak karşımıza çıkabiliyor.
(Verem aşısı)
Doğumdan sonraki 2. Ayda cilt içine uygulanır. Yapılan yerde yaklaşık 1,5-2 ay sonra iz bırakarak iyileşen cilt reaksiyonu olur. Aşı yapılan yerde yara olmaması, aşının tutmadığı anlamına gelmez.
Verem aşısı, hastalık yapma gücü azaltılan canlı bakterilerden oluşmaktadır. Bu aşı genel olarak cilt içine enjeksiyon yolu ile uygulanmaktadır. Verem aşısı çoğunlukla bebeklerin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için uygulanmaktadır. Deri içine uygulanan verem aşısının uygulama zamanı çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri