Gebelikte 2. ayın tamamlanmasını takiben doğum anına kadar rahim içerisinde bulunan canlı, fetüs olarak adlandırılır.
Embriyo 8'inci haftada hareket etmeye başlar
10 haftaya kadar olan periyotta önce kol ve bacak çıkıntıları ortaya çıkar sonra el ve ayak parmakları oluşur. Beyin kesecikleri gelişip ön, orta ve arka beyin gelişimi başlar. Onuncu haftadan sonra artık anne karnındaki bebek 'fetus' olarak adlandırılır.
Fetus, üçüncü gebelik ayı başından doğuma kadarki devre içinde ana rahmindeki canlıya verilen addır.
İlk 3-8. haftalarda hücrelerin sayıca artması ile şekillenen bu döneme embriyonik dönem, oluşan canlıya embriyo diyoruz. Dokuzuncu haftadan sonra bu canlı fetus olarak adlandırılmaktadır.
İlk sekiz haftanın bitimiyle, 9.-40. haftalar arasını kapsayan fetal dönem başlar. Fetal dönemde, embriyonal dönemde oluşan organ sistemleri gelişir. Rahminizdeki embriyo, büyük bir süratle büyüyor. Bu zamanda bebeğiniz yaklaşık bir susam tanesi büyüklüğünde ve insandan çok minicik bir kurbağa yavrusuna benzer.
İlgili 26 soru bulundu
Anne karnında gebeliğin ilk 10 haftasına embriyonal dönem, bebeğe embriyo denilir. Bu dönemde bebeğin tüm organlarının gelişimi tamamlanır. Fetal dönem 10. Gebelik haftasından doğuma kadar geçen süredir.
İlk haftalarda bebeğin kilosu 1-2 gr şeklinde artarken daha sonraki haftalarda bebeğin kilosu haftada yarım kilo alacak düzeye ulaşmaktadır. Doğuma yaklaşılan haftalarda bebek daha hızlı kilo almaya başlayacaktır.
Oysa anne karnındaki bir bebekte 26. haftadan sonra ağrı duyusunu taşıyacak sinir ağları olgunlaştığı için fizyolojik refleksler gelişmekte ve fetüs ağrıyı algılayabilmektedir.
Ölü Doğum – Anne Karnında (Rahminde) Bebek Ölümü
Ölü doğum yapmak veya anne rahminde bebek ölmesi veya anne karnında bebek (fetus) ölümü veya anne karnında bebeğin kaybedilmesi veya intrauterin ex fetus (mort fetus) aynı anlamda kullanılan terimlerdir.
Gebeliğin dördüncü haftasından bu yana embriyo olarak adlandırılan bebek, bu hafta itibariyle artık fetüs olarak adlandırılır.
ÖBS'de bildirim yapılırken ölü doğum seçeneği işaretlenerek bu sınırdaki fetüsler için de ölüm belgesi düzenlenebilmektedir. Böylece ailenin isteği üzerine 22 hafta veya 500gr. altındaki fetüsler için de ölüm belgesi düzenlenerek defnedilmeleri sağlanabilmektedir.
Gebeliğin 9. haftasından itibaren embriyo artık cenin ya da tıptaki adıyla fetüs olarak anılır. Farklı bir deyişle bebek, gebeliğin 9. haftasından doğuma kadar olan süreçte fetüs olarak anılır.
İlgili hadisler doğrultusunda ruhun üflenme zamanını değerlendirenler iki ayrı sonuca varmışlardır. Bunlardan biri ruhun ilk kırk günden sonra üflendiği, çoğunluğun sahip olduğu ikinci görüşe göre ise üçüncü kırk günden sonra üflendiğidir.
EMBRİYO – FETUS
Döllenmeyi takip eden 3 hafta içinde blastokist, küçük bir top (embriyo) haline gelir. İlk sinir hücreleri şimdiden oluşmuştur. Gebeliğin ilk 8 haftasında oluşan bu yapıya 'embriyo' denir. 9. haftadan doğuma kadar ise 'fetus' olarak adlandırılır.
Embriyo; sperm, yumurta ve vücudun diğer hücreleri ne kadar canlıysa o kadar canlıdır. Ortada bağımsız bir organizma yoksa, vücudun bir parçasının canlı olması o parçaya otomatik olarak kişi hakları izafe etmeyi gerektirmez.
Kadınların çoğunda, yumurtlamanın gerçekleştiği süreçte alt batında ağrı ve kramplar olabilir. Döllenen yumurta rahime doğru yol alırken çok hissedebilen kadınlarda kramplar yaşanmasına neden olabilir. Her kadında hissedilir diyemeyiz ama ağrı eşiği düşük kadınlarda his daha fazla olabilir.
Fetva Kurulu, "ölü veya düşük olarak doğan çocuk, kendisine ruhun üflendiği dördüncü ayı tamamlamamışsa üzerine cenaze namazının kılınmayacağını" belirtti. İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Ölü olarak doğan çocuğun cenaze namazı kılınır mı?" sorusuna yanıt verdi.
Kur'an bu haftadan itibaren cenine insan adı vermektedir. Dolayısıyla ikinci görüşte belirtildiği gibi bu aydan sonra çocuk ölü olarak da doğsa diğer insanlar gibi cenazesinin yıkanması ve namazının kılınması gerekir.
Mezhepte esas kabul edilen görüşe göre yıkanmaz, bir beze sarılıp defnedilmesi sünnettir. [Birinci görüş]: Daha güçlü görüşe göre dört aya ulaşmış olsa bile bu düşük ceninin namazı kılınmaz, çüknü kendisinde hayat emaresi görülmemiştir. Bu durumda ceninin yıkanması, kefenlenmesi ve defnedilmesi gerekir.
“Embriyo, döllenme anından başlayarak, gebeliğin yaklaşık ikinci ayına kadar gelişmekte olan canlıya denmektedir. Bu evreden sonra yani gebeliğin sekizinci ile onuncu haftası sonunda, nere- deyse tüm organların oluşumu tamamlanan canlı ise cenin veya fetüs adını almaktadır.
Bu dönemde rüya görülmez. Bebeğin uykusunun bu evresinde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Bebeklerin anne karnında uyuması NST (Non stres test) sırasında da tespit edilmektedir. Bebek uyku sırasında non reaktif bir patern sergilemektedir.
1 yaşından itibaren bazı bebekler, babalarına birden düşkünlük göstermeye başlayabilir. Günümüzde, bebeklikte bağlanma sürecinin öneminin daha da fark edilmiş olması, babaların da bu sürece daha dikkatli yaklaşmalarına ve sürece daha çok dahil olmalarına sebep olmuştur.
Hamilelik sırasında bebeğe kilo aldırmak amacıyla tüketilen besinlerin en başında et ve et ürünleri gelmektedir. Gerek kırmızı et gerekse de beyaz et olsun barındırdıkları protein değerleri bakımından oldukça zengindir. Bu da bebeklerin kilo almasına ve sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olmaktadır.
İhtiyacı olan tüm besinleri, kordon sayesinde almaya başlar.
5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
Doğum sonrası kilo verme düzeni nasıl oluşur? Doğumdan sonra bebekle ve su kaybıyla beraber yaklaşık 8 kilo kaybedilir. Gebelik döneminde 12,5 kg alan bir anne, doğumdan iki hafta sonra gebelik öncesi kilosuna göre yaklaşık 4-4,5 kg daha fazladır. Daha sonra doğum sonrası 6. aya kadar 2,5 kg daha verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri