Soda ve ayran hem mide bulantınızı geçirecek, hem de iyon dengenizi düzenleyecektir. 2- Sedergine (veya Alka Seltzer): Suda eritilerek içilen Sedergine veya Alka Seltzer, 25-20 dakika içerisinde kendinize gelmenizi ve alkolün yaratmış olduğu yıkıcı etkileri ortadan kaldırmasıyla bilinir.
Bu yüzden de susuzluktan da kaynaklanan mide bulantısı için alkol tüketimi sırasında ve ertesi günü sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Suyun yanı sıra taze sıkılmış meyve suları vücuttaki toksinleri atabileceği gibi midenin rahatlamasını da sağlayacaktır.
Alkol neden mide bulandırır? Alkol, mide mukozasını tahriş ederek mide asidi üretimini artırır ve midenin boşalmasını geciktirir. Bu faktörler karın ağrısı, bulantı ve kusmaya neden olabilir. Alkollü içeceklerde; tat, koku ve renk veren kimyasal maddeler vardır.
İlgili 30 soru bulundu
Özellikle kusma sırasında kaybedilen suların geri alınması için birçok insan su içebiliyor. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir.
Kimi besinlerde antiasitler bolca bulunur; muz, kök sebzeler (kereviz, enginar, yer elması), yulaf ezmesi, limon, zencefil, maydanoz, papatya ve rezene çayları midenin rahatlamasına yardımcı olur. Antasitler sayesinde mide asidinde azalma meydana geldiği için mide bulantısı sorunu da azalır.
Alkolün vücuttan atılmasını en kolaylaştırıcı şey, su olduğu için fazlaca su içmek gerekir. Lenf dolaşımını düzene sokan, potasyum açısından zengin sebze ve lenf dolaşımını düzene sokan balık ağırlıklı beslenilirse, aşırı tüketimden sonra alkol kısa zamanda vücuttan atılır.
Alkolün pek azı metabolize edilmeden idrar, ter ve solunum havası ile itrah edilir. % 90-98'i, büyük ölçüde karaciğerde olmak üzere, asetaldehid üzerinden asetata metabolize edilir. Etanolün asetaldehide oksidasyonuna ADH, katalaz, ve bir mikrozomal sitokrom P450 etanol oksitleyen sistem aracılık eder.
Eğer bilinci açıksa kusmasına yardımcı olunmalıdır, bu sayede midede henüz emilim sağlanmamış alkol vücuttan atılır.
Kusarak midedeki fazla alkolün atılması amaçlanır. Bunun yanı sıra alkol komasında olan kişiye ayran içirilebilir. Ardından kahve ve bol su takviyesi uygulanır. Ancak her şeye rağmen kişinin fazla alkol tüketimi ile alkol koması belirtileri bulunuyorsa gecikmeden hastaneye gitmesi sağlanmalıdır.
Kusmak başlı başına vücutta yoğun miktarda su kaybına sebep olacağından oda sıcaklığında bol su içmek kaybedilen suyu geri kazandıracaktır. Bol su içmek demişken, birden tüm şişeyi içip bitirmenizi kast etmiyoruz. Midenizi yormadan, yavaş yavaş ve küçük yudumlarda zamana bölebilirsiniz.
Limonlu alkolün olumsuz etkilerini uzaklaştırır.
Sadece akşamdan kalma durumunda değil, alkol almaya başlamadan önce biraz limonlu su içebilirsiniz. Alkol aldıktan sonraki gün ise özellikle limonlu sıcak su, midenizi yatıştırıp, vücutta detoks etkisi yaratan bir antiseptik görevi görür.
Mesela üç büyük bira tüketimi gerçekleştirdikten sonra alkol kandan yaklaşık 5 veya 6 saat sonra atılır. Bu durumda küçük bir akının etkisi ise 8 ya da 9 saat kadar sürmektedir. Bu süre zarfı tamamlandıktan sonra ise alkolün etkisi tamamen yok olur.
Trankilizan ve anti depressanlar:Alkol ile beraber iyi bir karışım oluşturmazlar.Uyuşukluk,uyku hali,kendini kötü hissetmeye neden olabilir. Bu ilaçlarla beraber az miktarda bile olsa alkol alımı sürüş ve işletim kabiliyetlerini tehlikeli ölçüde azaltır.
Alkol sonrası mide bulantısına en iyi gelen şeylerden birisi de sudur. Su tüketimini ertesi gün artırmak sabah kalktığınızda karşı karşıya kalacağınız baş ağrısı, halsizlik ve mide bulantısı gibi problemlerin geçmesini sağlayacaktır.
Mide rahatsızlıkları: Karın ağrısı, mide ekşimesi, mide yanması ve ishal gibi sindirim sistemi sorunları ortaya çıkabilir. Mental durum değişiklikleri: Konsantrasyon güçlüğü, karar verme zorluğu, unutkanlık, sinirlilik, duygusal dalgalanmalar ve depresyon belirtileri gözlenebilir.
Yemek, alkolün kandaki emilimini yavaşlatır. Özellikle yağlı yemekler bu süreyi daha da uzatabilir. Ancak bu durumda alkol vücutta daha uzun süre kalacak ve tamamen atılması gecikecektir. Vücuttan atılmasını hızlandırmak için ise yapılması gereken tek şey bol su içmek.
Tam tersine su içmek alkolün etkisini azaltır. Su içerek alkolün yol açtığı su kaybını azaltmış olursunuz. Ayrıca su içmek midenizi dolduracağından daha az alkol almanızı sağlar.
2- Sedergine (veya Alka Seltzer): Suda eritilerek içilen Sedergine veya Alka Seltzer, 25-20 dakika içerisinde kendinize gelmenizi ve alkolün yaratmış olduğu yıkıcı etkileri ortadan kaldırmasıyla bilinir.
Alkolle karışan mide asitleri hasta hissetmenize ve istifra etmenize neden olabilir. Mideniz toksinleri dışarı atmak isteyeceğinden mide bulantısı yaşarsınız aslında. Mide asitleri arttığı için tok hissedersiniz; bu yüzden sürekli alkol tüketen bireyler, alması gereken besinleri alamaz.
Süt: Ilık sütte mide bulantısına iyi gelir. Evde ki günlük sütünüzü kaynatarak mide bulantınızı geçirebilirsiniz. Ilık süt mideyi rahatlatmaktadır. Ilık süt ayrıca besin değerleri bakımından da oldukça iyi bir besin kaynağıdır.
Mide bulantısı hissedildiğinde süt yerine yoğurt tüketilmelidir. Kahve, çay gibi kafein içeren sıvılar ile kola gibi gazlı sıvılar tüketilmemelidir. Mide bulantısı araba tutması nedeni ile meydana geliyorsa tuzlu bir kraker yenmesi mide bulantısına iyi gelecektir. Ağır ve yağlı olan yiyeceklerden uzak durmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri