uht sütler ile olmaz. çünkü maya ile etkileşime girip sütü yoğurda dönüştürecek olan bakteriler uht tekniğinde tamamen yok olur. ama pastörize günlük sütler ile pekala da mümkün. kaynatmadan uygun sıcaklığa getirmek de bir yöntem.
Evde yoğurt mayalamak için kullanılan süt pastörize edilmiş yani dışarıda satılan hazır kutu sütlerden ise yoğurt tutmaz. Maya için kullanılacak olan yoğurdun köy yoğurdu ya da süzme yoğurt olması önemlidir. Eğer hazır kap yoğurt kullanılırsa, yoğurt sulu bir kıvamda olacaktır.
Bir kasede 1 kaşık yoğurt tuz ve şeker sütten de de 2_ 3 kaşık süt alıp karıştırıyoruz ( püf; tahta kaşık kullanıyoruz ve sütün ortasından dökerek ) süte ekliyoruz, bir iki karıştırdıktan sonra ağzını bez sonra kapağı kapatıyoruz ve güzelce sarıp sarmalayıp 4_5 saat mayalamaya bırakıyoruz.
Yoğurdun kıvamının tutması için tam yağlı süt kullanın. Sütün iyi kaynaması yoğurt yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biridir.
Aslında teknik olarak yapılan işlemler aynıdır. Sadece başlangıçta yaptığımız çiğ sütü kaynatma işlemini pastörize sütte yapmaya gerek yoktur.
İlgili 31 soru bulundu
uht sütler ile olmaz. çünkü maya ile etkileşime girip sütü yoğurda dönüştürecek olan bakteriler uht tekniğinde tamamen yok olur. ama pastörize günlük sütler ile pekala da mümkün. kaynatmadan uygun sıcaklığa getirmek de bir yöntem.
Dr. Ahmet Aydın'a göre, sütün bozulmasına neden olan etmenler aslında sadece sağlığa zararlı bakterileri değil, yararlıları da kapsamaktadır. Bu durumda UHT işleminden geçen sütte sağlığa yararlı olan bakteriler de yok olmaktadır. Bunun yanında, yüksek ısı sütün içindeki protein ve enzimleri de tahrip etmektedir.
UHT sterilize süt, buhar püskürtülerek yaklaşık bir saniye süreyle 140-150 derecede işlenir. Daha sonra, sterilizasyon için kullanılan buhara eşit miktarda buhar çıkacak biçimde vakum altında hemen soğutulur. Bu şekliyle soğutulan süt, gerekli ambalajlama koşullarına uyulduğunda uzun ömürlü hale gelir.
Özellikle yoğurdun daha sert olması için kapağını açık bırakmak önemlidir. Mesela kapak yerine bir tel süzgeç koyulabilir ve bir bez vasıtasıyla sarılabilir. Bunun ardından ise 5 ya da 6 saat boyunca en az bekletilmeye bırakılmalıdır.
Yoğurdunuzun koyu kıvamlı olmasını istiyorsanız tam yağlı süt kullanın. Kış aylarında mayalama işlemini yaparken yoğurdu mayaladığınız kapları daha fazla sarın ve sıcak tutun. Yazın yoğurt yapıyorsanız eğer üzerini fazla örtmeyin. Aksi halde yoğurdunuz çabuk ekşir ve sulanır.
Eğer ki yoğurt mayalamakta kullanacak olduğunuz süt hazır yani pastörize edilmiş bir süt ise yoğurt mayası tutmaz. Ya da kullanacak olduğunuz mayalama yoğurdu hazır yoğurt ise yoğurt yine tutmaz. Kesinlikle köy yoğurdu kullanmaya dikkat etmelisiniz, en son ihtimal süzme yoğurt kullanmalısınız.
Sadece inek sütü ile olabileceği gibi veya inek, koyun, keçi ve manda gibi çeşitli sütlerin karışımından da günlük sütle evde yoğurt yapmak mümkündür; bunların tümü protein, yağ, laktoz ve yağsız kuru madde konsantrasyonlarına uygundur; Tabii ki koyun ve keçi sütü biraz daha lezzetli ve herkes için daha az çekici: eğer ...
Çok sıcak süt ile yoğurt mayalanırsa, yoğurt fazla sulu olabiliyor veya mayası tutmayabiliyor. Uygun sıcaklığı ayarlayabilmek için geleneksel yöntemlerde olduğu gibi önce elinizi yıkayın ve parmağınızı batırın. Parmağınız hafif yanacak sıcaklıktaysa mayalama işlemine başlayabilirsiniz.
edit2: yoğurdunuz güzel olmuyorsa sebepleri şunlar olabilir. süt bayattır. tereyağı için sütün yağı alınmış olabilir. sağılan ineğe ilaç verilmiş olabilir, mayalama sıcaklığını tutturamıyor olabilirsiniz. kullandığınız maya bayat olabilir. ve en önemlisi sütünüze su katılmış olabilir. doğru maya kullanılmamasıdır.
Yoğurt oluşumunda en etkili unsurlar mayalanmayı sağlayan canlı yoğurt bakterileri ( Lactobacillus Bulgaricus ve Streptococcus thermophilus ) Laktoz ( süt şekeri ) ve enzimler ( Kazein proteinleri, serum proteinleri, yağ proteinleri vb ) dir.
Kullandığınız sütün tam yağlı inek sütü olması yoğurdun kıvamlı olması için son derece önemlidir. Ayrıca sütü kaynatacağınız tencerinin de sütün miktarına göre uyumlu derinlikte ve genişlikte olması gerekir. Sütü koyduktan sonra tencerede 2 parmak kadar boşluk kalması taşmasını engelleyecektir.
5 Litre sütü kaynatıyoruz. Üzerindeki kaymağı alıyoruz. Sütümüze parmağımızı batırdığımızda ılık derece olacak. Mayası için 1-1,5 yemek kaşığı yoğurt alıyoruz.
UHT ve pastörize sütler, sağlık tehdidi oluşturacak ve bozulmaya neden olabilecek mikroorganizmalardan zaten arındırılmıştır. Bu nedenle, bu ürünlerin tüketilmeden önce kaynatılmasına gerek yoktur.
Günlük sütün, UHT süte oranla vitamin ve kalsiyum minerallerini daha fazla muhafaza ettiği bilinmektedir. Günlük sütü, UHT süte kıyasla daha kısa süre içerisinde tüketmeniz gerekiyor. UHT sütün reyonlarda yer alma süresi pastörize süte oranla daha fazladır.
UHT çok yüksek sıcaklıkta uygulanan ısıl işlemdir. Bu yüksek ısı ile oluşan kanserojen kimyasalların oranı da çok düşüktür. UHT sütlerin kanser yaptığını kanıtlayan herhangi bir çalışma yok, bunu böyle söyleyebilmek için uzun süren araştırma ve çalışmalar gerekli. Son dönemde günlük pastörize sütlerin raf ömrü uzadı.
Vitamin ve mineraller açısından keçi sütü de oldukça zengin. 1 su bardağı keçi sütünde 9 gram kadar protein bulunuyor. Bu sütün içindeki yağ ve proteinler inek sütüne göre daha farklı. Bu da keçi sütünün sindirimini kolaylaştırıyor.
Uht Süt: Dayanıklı, Uzun Ömürlü Paket Süt
Süt protein, yağ, karbonhidrat, su, mineral ve diğer bileşiklerden meydana gelir.
Avrupa ve Türkiye'de sütün işlenmesi için sıklıkla UHT adı verilen yöntem kullanılır. Açılımı, Ultra- Heat Treatment, yani, aşırı ısı uygulaması. Bu işlemde süt, 3 saniye boyunca 140 derece ısıya tabi tutulur ve içindeki bakterilerin çoğu ölür. Bakterilerin ölmesi, sütün açılmadan uzun süre taze kalmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri