CapCut'ın uygulamaya özel telifli müzik kütüphanesinin özellikle TikTok'a içerik üretenler için ilgi çekebileceğini söyleyelim. Diğer uygulamaların aksine herhangi bir filigran kullanmayan CapCut şu an için tamamen ücretsiz olarak faaliyet gösteriyor.
Telifsiz müzik, fikri mülkiyet sahibi veya içerik oluşturucunun telif hakkı ödemeden veya devam eden ücretler ödemeden kullanabileceği müzikleri ifade eder. Bunun yerine, müzik lisansı almak için tek seferlik bir ücret ödenir. Bu lisans, lisans sahibine, parçayı bir projede belirli bir şekilde kullanma hakkını verir.
Açıklama detaylarında sadece kategori Müzik yazıyorsa telifsizdir. Albümü, Plak şirketi yazarsa telif hakkı vardır. Plak şirketi yazıyor / yazmıyor değil bunun kriteri. Üretilmiş her şey teliflidir.
Müzik, her parçanın iki telif hakkı olması açısından benzersizdir. Bunlardan biri şarkının telif hakkı, yani şarkı nın sözleri ve altta yatan müzikten (ritim, enstrümantal) oluşan müzikal kompozisyondur. Diğer ses kaydı veya "ana kayıt" kendisi bir telif hakkıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Düşünceler, olgular ve süreçler telif hakkı kapsamında değildir. Telif hakkı yasasına göre, bir eserin telif hakkı korumasına uygun olması için yaratıcı bir ürün olması ve fiziksel bir ortama kaydedilmiş olması gerekir. İsimler ve unvanlar tek başına telif hakkına tabi değildir.
Kullanıcıları rahatlatmak isteyen YouTube, manuel hak taleplerine 5 saniye sınırı getirdi. Yani, video içerisinde müziğin oluşturduğu bölüm beş saniyeyi geçmiyorsa, manuel olarak yapılan hak taleplerinde kazanç talep edilemeyecek.
İsteğe Bağlı Kayıt-Tescil başvuru ücreti, 01.01.2019 tarihi itibariyle 163,25 TL. olarak güncellenmiştir.
Telif hakkıyla korunan müzikleri kullanmaya alternatifler
Tek yapmanız gereken, YouTube'un ses kitaplığında arama yapmak ve şarkıyı doğrudan YouTube'dan kaydetmek. YouTube premium hesabınız varsa müzik parçasını üçüncü taraf bir indirme platformu olmaksızın doğrudan indirebilirsiniz.
(Google'dan bir alıntı.) Videoyu açtıktan sonra videonun altına inerek bilgi kısmına gelin. Ardından bilgi kısmının en altında bulunan Bu videodaki müzik kısmı ve daha fazla bilgi edin kısmı bulunmaktadır. Daha fazla bilgi edin kısmı bulunuyorsa videoda telif hakkı bulunabilir.
SORU : Yazdığım romanımın telif hakkını almak istiyorum. Ne yapmalıyım? CEVAP : Telif hakkı, bir fikir veya sanat eserini meydana getiren kişinin, bu eser üzerindeki haklarının tamamıdır. Sözkonusu haklar, zaten eseri meydana getiren kişide olduğundan almak için yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır.
Hesabınız, ilişkili tüm kanallarıyla birlikte kapatılır. Hesabınıza yüklenen tüm videolar kaldırılır. Yeni kanal açamazsınız.
Özetle, telifsiz müzik, lisanslamayı ifade eder. Diyelim ki bir film için fragman hazırlıyorsunuz ve “arka plan” müziğine ihtiyacınız var. Telifsiz müziği tercih ederek (PremiumBeat'teki tüm parçalar telifsizdir) daha sonra karşınıza çıkabilecek yasal sorunları en başından önlemiş olursunuz.
Telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma talebi göndermenin en hızlı ve kolay yolu, bilgisayarda web formumuzu doldurmaktır. Telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma talepleri e-posta, faks ve posta yoluyla da gönderilebilir. Hatalı hak taleplerinde bulunmayın.
· FSEK 68. madde hükmüne göre izni alınmamış eser sahibi, sözleşme yapılmış olması halinde isteyebileceği bedelin veya bu Kanun hükümleri uyarınca tespit edilecek rayiç bedelin en çok üç kat fazlasını isteyebilir. Hukuk davalarında tazminat olarak manevi ve maddi tazminat talepleri söz konusu olabilir.
İşletmeniz iktisadi bir amaç güttüğü sürece çaldığınız şarkılar için telif hakkı ödemeniz gerekir. Bu telif bedeli de Müzik Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP), Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Birliği (MESAM), Musiki Eseri Sahipleri Grubu (MSG) gibi meslek birliklerine ödenir.
YouTube Studio'daki Ses Kitaplığı'ndan telifsiz prodüksiyon müzikleri ve ses efektleri edinerek videolarınızda kullanabilirsiniz. YouTube Ses Kitaplığı'ndaki müzikler ve ses efektleri telif hakkına tabi değildir.
Telif hakkı, bir kişi ya da kişilerin her türlü fikri emeği ile meydana getirdiği bilgi, düşünce, sanat eseri ve ürününün kullanılması ya da kopyalanması ile ilgili hukuken sağlanan haklara denir. Telif hakkının doğması için tescile gerek yoktur.
Canlı müzik etkinliklerinde ise İcracı Sanatçıya ödenen Kaşe ücreti tamamen Sanatçının sergileyeceği performansa ilişkin yapılan bir ödeme olup, telif ödemesi tamamen icra edilen /edilecek eserlerin sahiplerine ilişkindir.
Hak sahibinin izni olmaksızın; Bir eseri herhangi bir şekilde işleyen kişiler hakkında 2 yıldan 4 yıla kadar hapis veya 50 Milyar liradan 150 Milyar liraya kadar ağır para cezasına veya zararın ağırlığı dikkate alınarak her ikisine birden hükmolunur. ikisine birden hükmolunur.
Not: Bir şarkının cover'ını yapıyorsanız telif hakkı sahiplerinden (ör. söz yazarları veya müzik yayıncıları) mutlaka izin almanız gerekir. Orijinal ses kaydını yeniden üretmek, videoya şarkı eklemek veya şarkı sözlerini göstermek için ek lisanslar almanız gerekebilir.
Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır. Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır. Sahibinin ölümünden sonra alenîleşen eserlerde koruma süresi ölüm tarihinden sonra 70 yıldır.
Telifli müzik ürünlerinin süresi orijinal ürünün süresinin %10'dan ve her durumda 30 sn'den daha uzun olmamalıdır. Eğer parçanın %10'u 30 saniyeden uzun ise o zaman parçanın sadece 30 saniyelik kısmı alınmalıdır. Eğer parçanın %10'u 30 saniyeden kısa ise o zaman %10'luk kısmı alınmalıdır.
· Telif Hakkının doğması için tescile gerek yoktur. Fikir ve sanat eserleri üzerindeki haklar eserin üretilmesiyle birlikte doğar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri