b) Cari Maliyet: Varlıklar aynı varlığın veya bu varlıkla eşdeğer olan bir varlığın alınması için halihazırda gereken nakit veya nakit benzerlerinin tutarı ile gösterilirler. Borçlar, yükümlülüğün kapatılması için gereken nakit ve nakit benzerlerinin iskonto edilmemiş tutarları ile gösterilir.
Cari maliyet ya da harcamalar kitap, kırtasiye, benzin gibi tüketim mallarına yapılan tüm harcamalar ve hemen ya da kısa dönemde yarar getiren hizmetler için yapılan harcamaları kapsar ve düzenli olarak yinelenir.
Tarihi maliyet değeri, bir varlığın elde ediliş tarihindeki alış bedelini ifade etmekte olup, aynı zamanda bu değer muhasebeki kayıtlı değerinide göstermektedir.
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
İlgili 28 soru bulundu
b) Cari Maliyet: Varlıklar aynı varlığın veya bu varlıkla eşdeğer olan bir varlığın alınması için halihazırda gereken nakit veya nakit benzerlerinin tutarı ile gösterilirler. Borçlar, yükümlülüğün kapatılması için gereken nakit ve nakit benzerlerinin iskonto edilmemiş tutarları ile gösterilir.
Cari Oran = Dönen Varlıklar / Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar
Formülden de gördüğünüz üzere, cari oran hesaplanmasında dönen varlıklar ve kısa vadeli yabancı kaynaklar kullanılır. Dönen varlıkların kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesiyle cari oran bulunur. Cari oran, işletme sermayesinin yeterliliğini gösterir.
- Geçerli olan, yürürlükte olan, - Akan, Cari kelimesini daha iyi anlamak için bir örnek vermek gerekirse; '' Memlekette bu konunun hükmü hala caridir.''
Cari Nedir? TDK, “cari” sözcüğünü “Geçerli olan, yürürlükte olan” olarak tanımlarken, “cari hesap” ifadesini de “İki taraf arasında sürüp giden alacak verecek işlemlerinin tutulan hesabı” olarak açıklar.
Cari dönem, içinde bulunulan zaman dilimini temsil eder. Bir başka ifadeyle mali açıdan yürürlükte olan dönem demektir. Şirketlerin içinde bulundukları cari dönemin sonunda vergileri ödemiş, borçlarını kapatmış ve alacaklarını tahsil edebilmiş olmaları gerekir.
Cari Hesap, Türk lirası, döviz ya da kıymetli maden cinsinden açılabilen, istenilen zamanda hesaptan kısmen ya da tamamen para çekilmesine olanak sağlayan, hesap sahibine kâr payı ödemesi yapılmayan hesap türüdür.
Cari oran, dönen varlıkların kısa süreli yabancı kaynaklara bölünmesi ile bulunan bir likidite oranıdır. Cari oranda amaç işletmenin kısa süreli borç- larını ödeme gücünü ölçmek ve net işletme sermayesinin yeterli olup ol- madığını saptamaktır.
Genellikle, cari oranın 1,5 ile 2,0 arasında olması ideal olarak kabul edilir. Bu değerler, işletmenin hem likidite sorunlarından kaçındığını hem de varlıklarını etkili bir şekilde kullandığını gösterir.
(Realizable value) Piyasada alım satımı yapılan bir ekonomik varlığın belirli bir zaman aralığındaki değeridir.
Maliyet kelimesi, çeşitli gayelere göre bedel ve karşılık anlamında kullanılmakla birlikte, çoğunlukla bir işletmeye belli bir mal, hizmet veya faktör şeklinde sunulan girdilerin, işletmeye olan yükü anlamını taşır. Sermaye maliyeti, emek maliyeti, kredi maliyeti gibi.
HARCAMA, GİDER, MALİYET ARASINDAKİ İLİŞKİ
Gider, gelir sağlayacak ürün veya hizmetin oluşması için yapılan her bir harcama veya tüketimin adıdır. Maliyet ise, söz konusu ürün veya hizmetin ortaya konması için gerekli bütün giderlerin toplamdır. Başka bir deyişle gider maliyetin bir unsurudur.
Giderlerin üretim hacmine göre sınıflandırılmasında giderin faaliyet ya da üretim miktarıyla birlikte değişip değişmedikleri dikkate alınır. Giderler; sabit giderler, değişken giderler ve karma giderler olarak sınıflandırılır.
Cari Oran = Kısa Vadeli Varlıklar / Kısa Vadeli Borçlar
X şirketinin cari oranı 2,5 olarak hesaplanır. Bu şirketin kısa vadeli varlıkları, kısa vadeli borçlarından 2,5 katı daha fazladır.
Cari oranın 1 sayısının üzerinde olması, NÇŞ ( Net Çalışma Sermayesi) olduğunu, kısa vadeli borçlarını ödeyebilme gücü olduğunu göstermektedir. NÇS oranının 1 sayısından düşük olması, şirketin işletmesini sürdürebilecek kaynağın ve kısa vadeli borçlarını ödeyebilme oranının düşük olduğunu göstermektedir.
Cari oran'ı arttıran nedenler:
Firmanın sermaye artışına gitmesi. Faaliyetlerin sonucunda yaratılan kaynaklar. Uzun vadeli banka veya satıcı borçlanması Kısa vadeli borçların ödenmesi.
Cari oranın 1'in altında olması, işletmenin kısa vadeli borçlarını karşılamak için yeterli likiditeye sahip olmadığını gösterebilir. Bu durumda, işletmenin kısa vadeli likidite sorunları olabilir ve kısa vadeli borçlarını ödemekte zorluk yaşayabilir.
1'in altındaki bir cari oran şirketin net çalışma sermayesinin yetersiz olduğunu gösterir. Cari orana göre likiditenin hesaplanmasında daha hassas bir orandır.
Cari oranın 1,5 üzerinde olması ise daha güvenli bir durumu ifade eder. Bununla birlikte cari oranın çok yüksek olması da pek doğru kabul edilmez. 3 üzerindeki oranlar şirketlerin likidite açısından çok güvenli olduğunu gösterse de, gereğinden fazla likit varlık bulundurduğunun da göstergesidir.
Cari hesap sözleşmesinden doğan ya da alım satım işlemleri arasında gerçekleşen alacak verecek işlemleri, cari borç olarak adlandırılır. Ticari hayatın doğası gereği, alıcı ve satıcı arasında herhangi bir mal ve hizmet alımı sonrası ortaya çıkan borç ve alacak ilişkileri cari hesap borcu olarak adlandırılmaktadır.
Fon ve kredi kullanımlarında da doğal olarak belli bir faiz ödenir. Fon kullanımından feragat edilmesi hâlinde işletim için gereken bedelin ödenmesi gerekir. Bu miktar cari faiz oranı olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri