Cari gider ödemesi demek; aile sağlığı merkezlerinde çalışanların maaşı demek, aile sağlığı merkezilerinin elektrik, su, doğalgaz, internet, tıbbi malzeme alımı, temizlik malzemesi alımı demek... Cari gider ödemeleri zamanında yatmadığında aile sağlığı merkezlerinin işleyişinin aksaması demektir.
Madde hükmü ile idarelere verilen aktarma yetkisinin hesaplanmasında aktarma işlemi ile ödenek eklenecek tertibin başlangıç ödeneğinin yüzde 20'si esas alınacaktır.
Ödenek Nedir ? – Kamu İdarelerinin faaliyetleri ile ilgili olarak TBMM den kendilerine verilen bütçe kullanma yetkisinin kalemler bazında üst sınırlarını ifade eder – Meclisce verilmiş harcama yapma hakkının ve yetkisinin üst sınırı – Ödenek nakit demek değildir.
yedek ödenek konulabilir. Bu ödenekten aktarma yapmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir. Malî yıl içinde yedek ödenekten yapılan aktarmaların tür, tutar ve idareler itibarıyla dağılımı, yılın bitimini takip eden on beş gün içinde Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilir.
Aile hekimliği birimi, 1 hekim ve 1 aile sağlığı çalışanından (hemşire, ebe) oluşmaktadır. Bu ikili yapıların hizmet sunduğu binaların tüm giderleri (kira, elektrik, su, internet, sarf, boya, temizlik, elektronik gibi her türlü gideri) hekimler tarafından karşılanmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Aile Hekimi 2023 yılında ortalama 35.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Aile Hekimi , Ocak 2023 yılında ortalama 32.000 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 30.096 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Hastalıkları teşhis edip, ön tanı koyarak ve gerektiği takdirde hastayı uzman doktora yönlendirmekle sorumlu olan aile hekimlerinin maaşı en düşük 10.410 TL'dir. Aile hekimlerinin maaşları kıdemleri ve mesailerine göre 17.070 TL'ye kadar çıkmaktadır. En yüksek aile hekimi maaşı ise 25.170 TL'dir.
B) Ödenek Türleri ve Ödenek Aktarmaları
5018 sayılı Kanunda ödenek türleri 1- Yedek ödenek, 2- Ek ödenek, 3- Örtülü ödenek, olarak belirtilmiştir.
Ödenek aktarması, ödeneği fazla bulunan bütçenin bir tertibinden ödeneği eksik olan bir başka tertibine yapılan ödenek devri olarak tanımlanmaktadır.
Öteden beri yanlış uygulanan ve her yıl sonunda tartışmalara konu edilen bir konu olan Ertesi Yıla ödenek devri bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Temel prensip bütçenin yıllık olma prensipleri gereğince kullanılmayan yani tahakkuka bağlanmamış tüm ödeneklerin yıl sonunda iptal edilmesidir.
Cari harcamalar, devlet mekanizmasını işleyişini sağlamak için, devletin mal ve hizmet satın alması ve tüketimi ile ilgili harcamalardır. Devletin, personeline ödediği maaş, ödediği kiralar, elektrik, su faturaları cari harcamalardır.
Örtülü ödenek veya kara bütçe, hükûmetlerin askerî araştırma ve istihbarat gibi gizli operasyonlar için ayırdığı devlet bütçesi. Örtülü ödenek içerisinde yapılan harcamalar, ulusal güvenlik neden gösterilerek devletlerce gizli tutulur.
Bütçe kanun teklifi, Cumhurbaşkanı tarafından malî yılbaşından en az yetmiş beş gün önce TBMM'ye sunulmaktadır. Anayasa bütçe kanun teklifi ile kesin hesap kanun teklifini görüşme ve kabul etme görevini TBMM'ye vermektedir.
III- Serbest Bırakma İşlemleri
AHP ve AFP yürürlüğe girmeden önceki dönemde aylık harcamalara ilişkin genelgeyle düzenlenen harcama izinlerinin yetersiz kaldığı durumlarda ödenek kullanımına izin veren bütçe işlemleridir.
l- Ek ödenek, Devlet hizmetlerinin karşılığı olarak bütçeye konulan ödeneklerin yetersiz kalması nedeniyle, Hükümetin Meclise müracaat ederek aldığı ödeneklerdir. 2- Ülkemizde sık sık ek ödenek kanunları çıkarılmaktadır ve alınan ödeneklerin yılsonu ödeneklerine oranı yüzde 20'ler seviyelerine kadar çıkabilmektedir.
Tamamlayıcı ödenek uygulamasının mali sistemlerde ortaya çıkışı, harcamacı birimlere karşılaştıkları doğal afet, savaş, salgın vb. olağanüstü durumlarda esneklik kazandırılması amacıyladır.
Likit karşılığı ödenek kaydı işlemi; Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa bağlı (F) cetvellerinde belirtilen net finansman tutarlarını aşan finansman gerçekleşme karşılığı olarak mevcut veya yeni açılacak tertiplere yapılacak ödenek kaydı işlemini ifade eder.
Kanun maddesine göre örtülü ödenek, “bu amaçlar dışında, Cumhurbaşkanının ve ailesinin kişisel harcamaları ile siyasi partilerin idare, propaganda ve seçim ihtiyaçlarında kullanılamaz.” Örtülü ödenekler toplamı, genel bütçe başlangıç ödenekleri toplamının binde beşini geçemiyor.
Hanehalkı Bütçe Araştırması'nın 2022 yılı sonuçlarına göre; Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı %22,8 ile gıda ve alkolsüz içecek harcamaları alırken, ikinci sırayı %22,4 ile konut ve kira harcamaları, üçüncü sırayı ise %21,3 ile ulaştırma harcamaları aldı.
1. vergiler, 2. harçlar, 3. resimler, 4. şerefiyeler-harcamalara katılma payları, 5. para ve vergi cezaları, 6. fonlar, 7. maliye-para politikası tedbirlerinden doğan gelirler, 8. mali tekeller, 9. parafiskal gelirler-vergi benzerleri, 10. cebri-zorunlu borçlanmalar. bölümünü vergi gelirleri oluşturur.
Örtülü ödenek Cumhurbaşkanlığına tahsis edilen yıllık bütçeye ilave olarak her yıl ayrıca tahisi edilen bir tutardır ve yıl içinde tamamının harcanması gibi bir zorunluluk yoktur.
Özellikle 2023 yılı için yapılan maaş analizine göre, en düşük aile hekimi maaşı 39,680 TL iken, en yüksek aile hekimi maaşı 75,560 TL'dir. Bu aralık, kıdem, uzmanlık alanları, görev yerleri gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Hayır, ücretsizdir. Muayene, aşılama, enjeksiyon, pansuman, birinci basamakta yapılan tahlil ve film hizmetleri tamamıyla ücretsizdir. Bu işlemler için herhangi bir sosyal güvence aranmamaktadır. Yazılan reçeteler ise kişilerin sosyal güvencesinin durumuna göre ödenmektedir.
Profesör: 400 TL ile 500 TL arasında olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri