Bu meyveyi daha önce yemeyenler meyvenin tadını merak etmektedir. Çarkıfelek meyvesinin jöleli kısmında bulunan çekirdekler ağızda çıtır bir tat bırakır. Tadı ise çok şekerli değil; biraz ekşidir.
Çarkıfelek meyvesini çiğ olarak yemek için ikiye bölün ve bir kaşık kullanarak posayı kabuğundan çıkarın. Kabuğu yenmez, bununla birlikte çekirdekleri dahil meyvesi tüketilebilir.
Passiflora edulis, çarkıfelekgiller (Passifloraceae) familyasından çarkıfelek cinsinin en yaygın olan türüdür. "Maruçya" olarak da adlandırılmaktadır. Çarkıfelek adıyla bilinen meyveleri insanlarca tüketildiği için tropik bölgelerde ziraati yapılır.
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Neofit bitki.
Güney Amerika'da yetişen bu meyve, A ve C vitaminlerinden zengin oluşuyla antioksidan görevi görüyor. Bu özelliğiyle kilo vermenize yardımcı oluyor. Depresyon, stres ve uykusuzluğa iyi geliyor. Kalorisinin ve şeker seviyesinin düşük olması nedeniyle diyabet hastalarının da tüketebileceği bir meyvedir.
İlgili 39 soru bulundu
Güney Amerika'da yetişen bu meyve, A ve C vitaminlerinden zengin oluşuyla antioksidan görevi görüyor. Bu özelliğiyle kilo vermenize yardımcı oluyor. Depresyon, stres ve uykusuzluğa iyi geliyor.
Passiflora etkili çarkıfelek meyvesi, bedeni arındırdığı gibi ruhu da arındırmaktadır. Psikolojik sıkıntılar çekenlere önerilen bu meyve uyku düzensizliği yaşayanların uykularını düzenleme görevi görür.
B vitaminleri kompleksi, C vitamini ve minerallerce zengin olan Passiflora meyvesi içeriğindeki passiflorin adlı madde sebebiyle sakinleştirici etkiye sahiptir.
Lif bakımından zengin, cinsel gücü artırıcı özelliği bulunuyor. Stres, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik sorunlara faydalı, mutluluk hissini artırıyor. Antioksidan görevi görüyor, kilo vermeye yardımcı oluyor.
Ülkemizde çayı çok tüketilen bitki, kaynar suda bekletilerek içilir. Yağı kas gevşetici, ağrı giderici ve sakinleştirici etki gösterir. Regl dönemleri ve menopoz döneminde yaşanan olumsuz durumların giderilmesinde tercih edilebilir.
Olgun Çarkıfelek meyvesi morumsu kahverengi renktedir. Kabuğu buruşmuş olan meyveler, kabuğu pürüzsüz olanlardan daha tatlıdır.
Çoğunlukla Güney Afrika, Güney v e Kuzey Amerika, Asya, Avrupa, Avusturalya ve Brezilya'da yetişir. Ülkemizde yetiştiriciliği yapılmayan meyve, soğuğa dayanıklı değildir.
Tüm besinlerde olduğu gibi, çarkıfelek meyvesi de günde 1 tane tüketilmelidir. Bu miktarda günde en fazla 2'ye çıkabilir. Ancak aşırı tüketilmesi halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUYOR
Ramos ve arkadaşları Diyabet ve Metabolizma dergisinde yayınladıkları bilimsel bir yayında, bu meyvenin bileşimindeki pektinin kilolu kişilerde bağırsaktan geçiş süresini uzatarak su tutma ve jelleşme özelliği ile tokluk etkisi yaratarak vücut ağırlığında azalma sağladığı rapor etmiştir.
Bu bitki ailesi kısaca passiflora adıyla anılıyor. "Tadı nasıldır?" diye soranlara kendine has aroması ile cevabı ancak tadanların verebileceği bu özgün meyve, ağızda hafif ekşi bir tat bırakıyor ve sulu yapısıyla özellikle de tatlılara çok yakışıyor.
Cevap: Buzdolabında veya oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
➢ Passiflora türlerinin çoğaltılması tohumla, çelikle, aşıyla ve daldırmayla yapılabilir. ➢ Tohumları 6.41 mm uzunluğunda, 3.90 mm genişliğinde, 2.64 mm çapındadır. ➢ Passiflora tohumlarının dış kısmı jelimsi bir yapıya sahip olup dormansi özelliği gösterirler. ➢ Tohumları kurutmaya dayanıklıdır.
Sperm sayısını ve kalitesini de artırır. Kırmızı Kore Ginsengi, zencefil, çakşır kökü erkeklerdeki cinsel gücü ve isteği artırıcı özelliği iyi bilinen bitki kökleri. Ginseng, cinsel gücü arttıran 3 bin yıllık bir otun kökü olarak yüzlerce yıldır her çağda aslında bu amaçla kullanıldı.
Kabuğu mor ve buruşuk olanları tercih edilir ve yenir. Ortadan kesip çarkıfelek meyvesinin içini kaşık yardımıyla çıkarıp ister o şekilde isterseniz de dondurma veya yoğurda karıştırıp tüketebilirsiniz.
Ejder meyvesi, Meksika ve Orta Amerika'ya özgü tropikal bir meyvedir. Tadı kivi ve armut karışımı gibidir. Pitaya, pitahaya ve çilekli armut gibi birçok isimle anılır.
Pürüzsüz, düzgün bir kabuğa sahip çarkıfelek meyvesi de olgun sayılır ve yenilebilir fakat kabuğunun kırıştığı ve üzerinde çukurlukların oluştugu hali, en lezzetli olgun kıvama geldiği zamandır.
Akdiken, Cezayir menekşesi, civanperçemi, çarkıfelek (passiflora), kekik, mazı, meyankökü, ökseotu, pelin otu, ravent (ışgın), sinameki ve yarpuz gibi bitkilerin hamilelikte kullanılmaması gereklidir.
Passiflora kapsül, sıvı ve ekstre formlarında mevcuttur. Ayrıca kurutulmuş çiçek ve yağ olarak da bulunabilir. Kapsül ve sıvı gibi formlarda ürünün prospektüsünde verilen miktarlarda kullanılması önerilir. Sıvı formlarının şeker ve alkol içerebildiğine dikkat etmek gerekir.
Bu ilaçların en belirgin özelliği güvenilirlikleri, yani “bağımlılık” meydana getirmemesi, yan etkilerinin yok denecek kadar az olması ve kişilerin günlük fonksiyonlarını olumsuz etkilememesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri