Hz. Peygamber (s.a.s.) ile Hz. Âişe (r.a.) iki bayram arasında yer alan Şevval ayında evlenmişlerdir (Müslim, Nikâh, 73 [1423]). Şartlar ve imkânlar müsait olduğu zaman senenin bütün günlerinde ve günün her saatinde düğün yapılabilir, nikâh kıyılabilir. Yani nikâh için belli bir zaman ve vakit yoktur.
Bir önceki soru için ve resmi tatillerde nikah kıyılır mı için olumlu dönüt almak mümkündür. Aslında normal olan nikahın mesai saatleri içerisinde kıyılmasıdır. Yine de belediyede hafta sonu ve resmi tatillerde nikah kıyılabilir mi hakkında bir engel olmadığını söylemek mümkündür.
Müracaat edildikten sonra en erken (mümkünse) 1 gün sonraya gün verilmektedir. Müracaat tarihinde yasa gereği evlilik akdi yapılmamaktadır. EVLİLİK BAŞVURU EVRAKLARI, DÜZENLENDİĞİ TARİHTEN İTİBAREN 6 AY (180 GÜN) SÜRE İLE GEÇERLİ OLDUĞUNDAN, İSTENİLEN NİKÂH GÜNÜ BU TARİH ARALIĞINI GEÇMEYECEKTİR.
Evlenme törenleri günlük çalışma saatleri içerisinde yapılır. Ancak, tarafların isteği üzerine evlendirme memurunun da uygun olması durumunda, çalışma saatleri dışında veya hafta sonu veya resmi tatil günlerinde gerekli izin alınması durumunda özel yer ve resmi salonlarda tören yapılabilir.
Evlendirme Yönetmeliği'nin 42. Maddesi gereği evlenmeye esas olan belgelerin geçerlilik süresi 6 aydır (180 gün). (Evrak düzenlenme tarihi ile nikâhın kıyılacağı tarih arası için geçerlidir.) Mevzuat gereği aynı gün içerisinde nikâh işlemi yapılamaz.
İlgili 26 soru bulundu
Hz. Peygamber (s.a.s.) ile Hz. Âişe (r.a.) iki bayram arasında yer alan Şevval ayında evlenmişlerdir (Müslim, Nikâh, 73 [1423]). Şartlar ve imkânlar müsait olduğu zaman senenin bütün günlerinde ve günün her saatinde düğün yapılabilir, nikâh kıyılabilir. Yani nikâh için belli bir zaman ve vakit yoktur.
Bu işlem Noterler tarafından da yapılmaktadır. 9. Evrakların geçerlilik süresi 6 aydır. 10. Nikah süresi belirlenirken en fazla 4 ay sonrasına, en erken ise 1 hafta içerisinde gerçekleştirilmek üzere nikah günü verilmektedir.
Nikah için davetli ya da özel bir tören istemeyen çiftler için belediyelerin “oda nikahı” uygulaması bulunuyor. Hafta içi mesai saatleri içinde, belediyenin nikah salonlarında gerçekleşecek ve sadece evlenecek çift ile nikah şahitlerinin katılımının yeterli olduğu törensiz nikah programına oda nikahı adı veriliyor.
Önce kadına, sonra erkeğe üçer defa "bu kadını/erkeği kabul ettin mi" diye sorar. Şahitlerin huzurunda bu nikahı gerçekleştirir. Nikahtan sonra nikah duasını okuyarak töreni sonlandırır.
HAFTA İÇİ MESAİ DIŞI RESMİ NİKAH ÜCRETİ 150,00 TL. 170,00 TL. HAFTA SONU RESMİ DAİRE NİKAH ÜCRETİ 250,00 TL. 270,00 TL.
Nikah Başvurusu Tek Kişi Yapabilir Mi? Nikah başvurusunun yapılması için çiftlerin birlikte müracaatta bulunması gerekir. Doğru olan da budur. Çiftlerden birinin tek başına nikah için müracaatta bulunması söz konusu değildir.
Nikah Günü Kaç Gün Sonraya Verilir? Nikah başvurusu için gerekli belgeleri tamamlayan çiftlerin evlendirme dairesine başvurmasından sonra en erken 24 saat sonrasına nikah tarihi veriliyor.
Net nikah işlemleri ücretini başvuru yapacağın belediyenin web sitesinden ya da telefonla öğrenebilirsin. Örneğin; İstanbul'da 2023 nikah işlem ücreti; Hafta içi: Nikah salonu ücreti ortalama 600-800 TL. Hafta sonu: Cumartesi ve pazar ile tatil günleri gerçekleşen nikahlar için ise 800-1.000 TL civarında.
İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni genelgeye göre, koronavirüs tedbirleri kapsamında düğünlerin oturma düzeni, maske, mesafe ve temizlik kuralları ile nikah merasimi şeklinde en fazla bir saat içerisinde yapılacak. Nikah törenleri arasında en az 20 dakika süre şartı olacak.
Din İşleri Yüksek Kurulu, dini ya da imam nikahı resmi nikahtan sonrası kıyılmasının uygun olduğunu söylese de nişanlananların dini nikah yapmaları durumunda dinen geçerli olduğunu bu nedenle de "bir kadın, nikâhlandığı kimsenin dînen eşi olduğundan, kocası kendisini boşamadıkça bir başka erkekle evlenemez" diyor.
Evlenme törenleri günlük çalışma saatleri içerisinde yapılıyor. Ancak, tarafların isteği üzerine ve evlendirme memurunun da uygun olması durumunda, çalışma saatleri dışında, hafta sonu ya da resmi tatil günlerinde gerekli iznin alınması halinde tören yapılabiliyor.
Türk Medeni Kanunu'na göre evlilik için sağlık raporu alınması zorunlu hale getirilmiştir. Günümüzde bir çok avrupa ülkesinde resmi nikah başvurusu için gerekli belgeler arasında evlenme işlemlerine mahsus sağlık raporu da yer alıyor.
Evlenecek erkek, kızın vekâletini alarak, kızı tanıyan şahitlerin yanında nikâh yapabilir.
Peki, Nikah işlemleri kaç gün sürer? İşte detaylar... Nikah işlemleri, resmi kurumlardan alınacak belgelerin temini ve bu belgelerin evlendirme dairesine teslim edilmesi süresiyle birlikte ortalama 2-4 gün sürmektedir.
Evlilik sağlık raporu için gerekli testler arasında kan tahlili ve akciğer filmi yer alır. Evlilik için sağlık raporu alırken talep edilen kan tahlilinin aç karnına yapılması gerekir.
Nikah için yetkili mercilere müracaat edildikten en fazla 24 saat sonra gün almak mümkündür. Her şey tamamlandıktan sonra 2-4 gün içinde nikah kıyılabilir. Ek olarak, "yıldırım nikahı" diye bir durum söz konusu değildir. Belgelerin toplanma süresi düşünüldüğünde, aynı gün içinde evlenmek imkansızdır.
Aslında Türkiye'de yasal evlilik yaşı mevcut kanunda belirlenmiş durumda. Medeni Kanunu'un "ehliyetin koşulları ve yaş" başlıklı 124. Maddesinde "Erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez" diyor.
Evlenecek erkek ve kadının ailelerinden izinsiz ya da habersiz evlilik akdi yapmaları durumunda, Hanefi mezhebine göre nikahları sahihtir. ''Velinin izni'' diğer mezheplerde gözetildiğinden önemsenmeli ve elden geldiğince terk edilmemelidir.
Nikah memuru önce kimlik sorularını soracaktır: “Adınız, soyadınız, anne adınız, baba adınız?” Ve sonra da meşhur sorusunu soracaktır “Hiç kimsenin etkisi altında kalmadan.....” Kimisi sade bir “Evet” diyecektir . Kimisi “Çook istiyorum. Evet, evet, evet” diyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri