Hamilelik döneminin son haftalarında vajinada dolgunluk, karıncalanma, uyuşma ve batma hissi sanıldığının aksine erken doğum belirtisi değildir. Çatı kemiklerinin genişlemesine ve rahim içindeki bebeğin o bölgedeki sinir uçlarına baskı yapması nedeniyle oluşur.
Karnın alt kısmında adet sancısına benzeyen ağrılar, Vajina ya da karnın alt bölgesinde basınç hissi, Hafif kanama ve lekelenme, Suyun gelmesi erken doğumun belirtileri arasında gösteriliyor.
Anne adayının doğum sürecinin yaklaşmasında en önemli işaret rahim kasılmalarının düzenli hale gelmesidir. Kasılmalar ortalama 20 dakika aralıklarla görülmeye başlar ve ağrı ile kramp giderek şiddetli hale gelir. Düzenli sancılar her zaman doğumun başladığına dair haberidir.
Risk faktörü taşıyan gebelerde, gebeliğin 16 ile 24'üncü haftaları arasında ultrasonografi ile serviks (rahim ağzı uzunluğu) uzunluğu ölçülmesi ile erken doğum riski önceden tespit edilebilir. Bunun dışında önceki gebeliğinde erken doğum yapmış kişiler en baştan yüksek risk grubu kabul edilir.
Rahim ağzında yaşanan değişiklikler, vajina bölgesinde ya da karında hissedilen baskı hissi ve adet sancısı ile benzerlik gösteren sancılanmalar erken doğum belirtileri arasında yer alır. Bu belirtilerden herhangi birinin hissedilmesi halinde en yakın hastaneye başvurmak anne ve bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir.
İlgili 22 soru bulundu
Bu sancılar genellikle ilk olarak karın bölgesinde başlar ve zamanla sırt bölgesine doğru yayılır. Ancak bazı anne adaylarında ise sırt ve bel kısmından başlayarak karın bölgesine geçiş yaptığı görülür. Dolayısıyla sancının hissedilme şeklinin kişiden kişiye değiştiği söylenebilir.
Ancak prematüre bebekler de kendi içlerinde 'yaşam sınırındaki bebekler' (23-25 hafta), 'aşırı prematüre bebekler' (26-27 hafta), 'çok prematüre bebekler' (28-31 hafta), 'orta derece prematüre bebekler' (32-33 hafta) ve 'geç prematüre bebekler' (34-36 hafta) olarak ayrılıyor.
Doğum başlayana kadar ve erken doğum aşamalarında bebek oynamaya devam eder.
Ardından rahim ağzı yavaş yavaş genişleme gösterir. Başlangıçta 0 cm olan rahmin girişi, doğumun ilerlemesi ile birlikte 1 cm'den 10 cm'ye kadar açılma gösterir. Rahim ağzı açıklığı 10 cm'ye ulaştığında ise, artık bebeğiniz doğmaya hazır demektir. Rahim ağzının açılması, 'dilatasyon' adı ile tanımlanmaktadır.
İlk vajinal muayenenizde, rahim ağzı açıklığı, yumuşaklığı, bebeğin doğum kanalındaki seviyesi, hangi kısmıyla geldiği değerlendirilir. Genelde, kasılmalar, düzenli, şiddetli ve ağrılı bir hal almaya 4 cm lik açılmada başlar. Düzenli kasılmalarla, rahim ağzı açılması artarak devam eder.
Karında öne doğru çıkan dikilen bir sertlik olduğunda elinizi karnınıza koyduğunuzda bir basketbol topu hissediyorsanız, bilmelisiniz ki, bu sizin rahminizin kasılmasından dolayı sertleşerek bu bulguyu vermesine yol açar.
Özellikle relaksin ve progesteron hormonunun artması, doğum sırasında pelvik kas ve bağlarının gevşemesini sağlar. Bu hormonların artışı da anne adayının vajinasında ağrı hissetmesine neden olabilir.
Erken doğum Nedir? Sağlıklı bir gebelik 40 hafta sürer. Gebeliğin 20. haftasından sonra ve 37. haftasından önce gerçekleşen doğumlar ise erken doğum olarak kabul edilir.
Yine sık antibiyotik kullanımı, cinsel taciz öyküsü, hormonal bozukluklar, genetik faktörler, pelvik kas kasılmaları, vajinal mantar enfeksiyonları, genital sinir hasarı bu ağrıların sebeplerinden olabilir. Vulvodini tanısı yapılacak jinekolojik muayeneyle konulabilir.
Bu sebeple kaç kilo bebekler kuvöze alınır sorusu anne ve babaların merak ettiği sorulardan biridir. Prematüre ya da normal doğum ile dünyaya gelen 2500 gramın altında doğan bebekler kuvöze alınır.
32. haftada bebeğin kilosu yaklaşık olarak 1,8-2 kilogram arasında değişkenlik gösterir.
Bebekler 30 haftadan sonra kaç kilo alır? Anne karnındaki her bebeğin aldığı kilo miktarı farklılık gösterebilir. 30. haftada 1,3 kilogram olan bebeğin kilosu ortalama olarak 31. haftada 1,45 kilogram, 32. haftada 1,6 kilogram, 33. haftada 1,85 kilogram, 34. haftada ise 2 kilogramın biraz üzerinde olur.
Gebelik, yazının başında belirtildiği gibi istirahatin çok önemli olduğu bir durumdur. Aşırı yorgunluk, uykusuzluk gibi etkenler erken doğuma tek başına yol açmamakla beraber bu durumu kolaylaştırıcı olabilir.
Gebeler için riskli dönem olan 3 ayı doldurduktan sonra haftada 3-4 gün düzenli yürüyüş yapmak çok faydalıdır. Düşük riski,kanama ve erken doğum riski yoksa gebeliğin ilk aylarında da yürüyüşe başlanabilir.Yürüyüş gebelikte en güvenli ve en sık tercih edilen spordur.
“8 aylıkken doğum çok yanlış olur. Bebeğin beyni ve akciğerleri yeterince gelişmemiş olabilir. Biz ancak anne karnında birtakım problemler varsa, bebek açısından risk oluşturuyorsa en erken 2 hafta kala bebeği sezaryenle alıyoruz.
Yoğun, sık aralıklı ağrılarla birlikte mide bulantısı, kasık ağrısı da hissedilebilmektedir. Doğum sancısının belirtileri rahim kasılmaları, düzenli ağrı hissi, sık tuvalete çıkma isteği, üst karın bölgesinde rahatlama hissi, doğum suyunun gelmesi, nişan gelmesi olarak sayılabilir.
Ayrıca NST'de sancı ve kasılmaların takibi için de kullanıldığı görülmüştür. Bunun amacı doğum sancılarının varlığını tespit etmektir. NST sancı değeri kaç olmalı sorusuna gelince, 40 mm Hg üzerinde ve en az 3 düzenli sancının 20 dakika içinde yaşanması doğumun başlamak üzere olduğuna işaret edebilir.
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri