çatı akıntısı sorunu ev sahipleri için rahatsızlık verici olabilir, ancak doğru önlemler alındığında çözüm bulunabilir. Çatının düzgün drenaj yapmasını sağlamak, yağmur borularını temiz ve tıkanıklıksız tutmak, yağmur oluklarının kullanımı gibi adımlar bu sorunu önleyebilir.
Çatılarda akma sorununa karşı kullanılacak en kaliteli malzemelerin başında bitümlü oluklu levhalar, bitümlü oluklu kiremitaltı levhaları ve bitümlü su yalıtım membranları gelmektedir. Su yalıtımında uzmanlaşmış kadroların çatı aktarımı için ilk tercihleri her zaman bu ürünlerden yanadır.
Çatı su yalıtımı, membran adı verilen su geçirmez malzeme ile yapılır. Çatı izolasyonu olarak tanımlanan bu uygulama ile membran çatı kaplama yapılarak çatıda oluşabilecek su sızıntılarının önüne geçilmiş olur. Su yalıtım malzemeleri, çatı yalıtımında en çok tercih edilen malzemelerdir.
Sac çatının su kaçırmasındaki en büyük etken , vida delikleri ve ek yerleridir. Bu kısımlar açıldığı zaman en küçük yağmurlarda su almaya başlar. Bu kısımların izolasyonu kalite izolasyon malzemesi olan sprey polyurea su izolasyonu ile yapılması kalıcı çözüm sağlar.
Düşey birleşim yerlerine ve direkt riskli bölgelere fırça yardımıyla sulandırılmadan sürülür. . Köşe birleşim yerlerine su yalıtımı için PROBAND pah bandı uygulanması tavsiye edilir. Öncelikle pah bandı çekilen yerlere ince fırça ile sulandırılmadan uygulama yapılmalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Bu inovatif çözümlerden bir tanesi sprey mobil tabancalarla kolaylıkla uygulanan polyurea su yalıtımıdır. Polyurea maddesi tamamen su sızmalarında kullanılan ve bu sızmalar için geliştirilmiş kimyasal bir madde olmasına karşın evinize hiçbir zararı olmamaktadır.
Öncelikle bakılması gereken yerler su giderleri ve süzgeçlerdir. Su kaçağının kaynağını bulup, müdahale edemiyorsanız; tüm taş, seramik veya beton kaplama kırılmalı, eğim betonuna ulaşıp yalıtımı tekrar yapmalı ve su testinden geçtikten sonra tekrar kaplamanızı yapmanız gerekir. Bu zor ve zahmetli kır-dök yöntemidir.
En iyi çatı izolasyonu,çatıyı çepeçevre kuşatacak,zamanla bozulmayacak,zararlı kimyasal içermeyecek olan yalıtım malzemesidir. Bu özellikleri aynı anda bünyesinde barındıran çatı izolasyonu malzemesi de;bor yalıtım,ÇATIBOR dur.
Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre, çatı ve terasın ana yapıyı etkileyen zorunlu tamir giderlerine tüm kat maliklerinin katlanması gerektiğidir.
Birçok farklı nedene bağlı bir biçimde oluşan çatı akması sorunu en çok da yoğun yağış olduğunda ve su yalıtımının kalitesiz olması halinde meydana gelmektedir. Bu gibi durumlarda kaliteli su yalıtımı yaptırılması en mantıklı hareket olacaktır. Su yalıtım sistemiyle her şey yoluna girecektir.
Poliüretan köpük malzemesi ısı iletim değeri en düşük malzemedir. Bu yüzden ısı yalıtımında kullanılan en etkili çözüm olduğu aşikardır. Sprey püskürtme yöntemi ile çatı izolasyonunda kullanılan poliüretan köpük sayesinde yapıların çatı üzerinden ısı kaybı en aza indirilmektedir.
Su yalıtımı işlevine sahip olan malzemeler, kullanılacakları yere göre kendi içinde çeşitli kategorilere ayrılır. Böylece dilediğiniz alanı su geçirmez hâle getirmenize yardımcı olur. Ürünler arasında poliüretan, çimentolu kaplama, lastikli asfalt, membran ya da PVC su yalıtımı malzemeleri olduğunu görebilirsiniz.
Akıntıyı önlemek için kullanılacak malzemeler silikon ve derz dolgudur.
Çatı izolasyon malzemeleri denildiğinde, su yalıtımı amaçlı kullanılan asfalt ve bitüm bazlı sıvı malzemeler, membranlar, boyalar ile pah bantları, mastik gibi yardımcı materyaller akla gelmektedir. Bunun dışında çatı kaplama malzemeleri olarak fayans döşeme, kiremit gibi malzemeler de kullanılmaktadır.
Yüzey uygulamaya hazırlanırken temizlenip kurulanmalıdır. Daha sonra sıvı membran fırça veya rulo kullanılarak kat kat sürülür. Su geçirmez sıvı membranın soğuk uygulanması önemlidir. Su izolasyonu uygulamasında sıvı membran en az iki kat olacak şekilde uygulanmalıdır.
Tavandan su damlamasının tek sebebi temiz su borularında bir çatlak ya da delik olmasıdır. Diğer tesisat borularından su sızması durumunda tavandan su damlıyor şeklinde bir belirti ortaya çıkmaz. Tavandan su damlaması demek, suyun miktarının fazla olduğu anlamına gelmektedir.
Özetle; Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı ortak alan olarak kabul edilmekte olup tüm kat maliklerinin ortak rızası olmadan çatının kapatılması ya da tek bir kişiye tahsis edilmesi mümkün değildir. Sadece son katta oturanların çatının akması durumunda bu çatıyı tadilat ettirilmesini talep etme hakkı bulunmaktadır.
APARTMAN ÇATI KANUNU VE YÖNETMELİĞİ
Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı katı binaların ortak kullanım alanı olarak sınıflandırılmaktadır. Buna göre çatı katı kullanım hakkı tüm kat maliklerindedir. Çatı tamiratı ve tadilatı giderleri de tüm kat maliklerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır.
Çatı izolasyonu nasıl yapılır sorusuna en etkili cevap yine poliüretan sprey köpüktür. Özellikle maliyetlerin yükseldiği günümüz dünyasında enerji verimliliğine katkı sağlayan poliüretan sprey köpük mobil araçların alana taşınmasıyla yapılır. Kapalı hücreli özelliği sayesinde eşi benzeri olmayan çatı izolasyonu sağlar.
İzocam Taşyunu Teras Çatı Levhaları, su yalıtımının altında ısı, ses yalıtımı ve yangın güvenliği amacıyla kullanılır. Yürünmeyen Teras Çatı Uygulamaları: Trapez metal örtü çatı kaplaması üzerine, buhar kesici olarak 1 kat naylon örtü serilerek ek yerleri 10 cm bindirilir ve yapıştırılır.
Alo 181 Türkiye'nin en önemli konularından biri haline gelen Kentsel Dönüşümde de etkin rol alıyor. 6.5 milyon binanın elden geçeceği afet riski altındaki alanların dönüşümünde de vatandaş, merak ettiği konularda her şeyi Alo 181 hattından öğrenebiliyor.
Kar birikmesi sonucu çatı üzerinde oluşan birikintinin kayması ya da düşmesi nedeniyle konut içerisinde oluşan hasarlar da poliçe kapsamındadır. Aynı şekilde, kar yoğunluğu ya da yoğun dolu veya yağmur nedeniyle çatıda oluşan ıslanmanın neden olduğu hasarlar da güvence altındadır.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun da düzenlendiği gibi ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumludur. Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre, çatı ve terasın ana yapıyı etkileyen zorunlu tamir giderlerine tüm kat maliklerinin katlanması gerektiğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri