Kekin ilk sıcaklığı çıkınca yaklaşık 5 dakika sonra kek kare parçalara bölünür ve sıcak sos borcama dökülür. Kek soğuyunca üzerine hindistan cevizi eklenir ve servis edilir.
Kekinizi fırından alın ve henüz sıcakken dilimleyip üzerine sıcak sosu gezdirin. Yani kekin de sosunun da sıcak olması oldukça mühim.
Kekinizi fırından alın ve henüz sıcakken dilimleyip üzerine sıcak sosu gezdirin. Hem kek hem de sosun sıcak olması ıslak kek yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalardan biri. Kekiniz soğuk sosunuz sıcak ya da sosunuz soğuk kek sıcak kalmışsa kekiniz yeterince ıslanmayabilir.
Keki kalıptan çıkarın. Soğuyan kekin üzerine ılınmış çikolata sosunu azar azar dökün. Sos iyice donduktan sonra kekinizi keserek servis edebilirsiniz.
Çok sıvı kalması halinde sosu içine çekmeyebilir. Yoğun olması durumunda ise kekin içerisine işlemez ve dilediğiniz ıslaklıkta olmaz. Bu sosu da yine kekiniz fırından çıkar çıkmaz, kekin üzerinde delikler açtıktan sonra gezdirin.
İlgili 15 soru bulundu
Islak Kek (Sosu Pişen) Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle yumurta ve şekeri kar haline gelene kadar çırpıyoruz. Ardından yağ, süt, un, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Karışımımızı yağlanmış borcama döküp önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişiriyoruz.
Bor cama dökelim ve 180°C önceden ısıtılmış fırında pişirelim. Kekimizi soğumaya bırakalım ve krem şantimizi yapalım. Şantimizi kekin üstüne sürelim cevizle süsleyip servis edebilirsiniz.
Kekin ilk sıcaklığı çıkınca yaklaşık 5 dakika sonra kek kare parçalara bölünür ve sıcak sos borcama dökülür.
Fırınınızın derecesini 120 derecelere kadar düşürün. Fırının sadece altını açın üst kısmını açmayın. Bu düşük ısıda kekinizi 15-20 dakika kadar pişirin. Bu şekilde üstü yanmayacak, altı ve içi pişecektir.
Önceden pişirme ayarlarına gelene kadar yaklaşık 180 derecede ısıtılan fırına kek karışımı verilir. Ortalama 35 dakika ya da 40 dakika gibi bir sürede kek pişmeye başlar.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin. Kek pişirirken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur. Ancak yağ dokusu kazanmış kek ağızda dağılarak yumuşak bir his bırakır. Bunun yanı sıra fırını ısıtmadan keki koymak da kekin kurumasının önünü açar. Lezzetli kek yapmanın püf noktaları arasında yer alan bir diğer unsur ise fırının fansız çalıştırılmasıdır.
Kekinizin bir türlü hayal ettiğiniz kıvamda olmamasının ve sosunu çekmemesinin en büyük sebebi sosunuzu dökerken kekin veya sosunuzun soğuk olmasıdır. Kek ve sos buluştuğunda her ikisinin de sıcak olmasına azami özen gösterin.
Fırını Yüksek Isıda Kullanmak:
Eğer çok yüksek ısıda pişirirseniz ve kabarmasını önler, hem de kekin yanmasına neden olursunuz. Bu yüzden kek tariflerinde verilen ısılara göre ayarlama yapın. Eğer tarifte fırın ısısı verilmemişse, ortalama 170-180 derece idealdir.
Kek tariflerinde genel olarak önceden ısıtılmış fırına keklerinizi vermeniz söylenir. Eğer tarifinizde verilen derecenin dışına çıkar ve çok yüksek sıcaklıkta bir fırına kekinizi verirseniz malesef kekinizin birden bire kabarıp aniden sönmesine neden olursunuz.
Sıcak Sütlü Kek, adından da anlaşılacağı gibi kaynar sıcaklıktaki sütle hazırlanıyor. Daha önce sıcak veya ılık su kullanarak hazırladığım keklerden de tecrübe ettiğim gibi kek hamuru daha güzel kabarıyor ve yumuşak oluyor.
Kekin kabarması için ince püf noktası: Şeker tamamen gözden kaybolana kadar çırpılmalı Birçok kek tarifinin başlangıç noktası, şeker ve tereyağın çırpılmasıdır. Bu noktada şekerin tamamen gözden kaybolana dek bu işlemin devam etmesi kekin pişerken kabarması açısından çok önemlidir.
Kek yaparken kullanılacak tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Kuru malzemeler (un, kakao, kabartma tozu, vanilin) elenmeli. Kek yaparken kullanılacak olan kase, çırpma teli, mikser ucu ya da mikser haznesi kuru olmalı. Yumurtaların, süt ürünlerinin ve kullanılacaksa kabartma tozunun taze olmasına dikkat edilmeli.
Unu eleyerek koymakta kekin kabarmasını sağlar. Un, kabartma tozu, şekerli vanilin gibi kuru malzemeleri mutlaka elekten eleyerek ekleyin. Elemek, unun havalanmasını sağlıyor. Böylelikle diğer malzemelerle daha kolay bütünleşiyor!
Yumurtalar ve şekeri 5 dk kadar çırpıyoruz. Daha sonra sıvı malzemeleri ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Sonrasında kakao, kabartma tozu, vanilin ve unu ekleyip çırpıyoruz.
Kek harcının kıvamı çok koyu olursa, süt veya yağ ilavesiyle akışkan bir hale getirebilirsiniz. Hazırlayacağınız kekin içinde tereyağı kullanacaksanız, mutlaka az miktarda sıvı yağ ekleyin.
-Sıcak kekin her yerine hazırladığınız sosu dökerek yedirin ve sıcak fırına koyup çekmesini sağlayın. -Kek soğuduktan sonra 1 gün buzdolabında bekletin.
Özellikle yumurta ve tereyağının oda sıcaklığında olması son derece önemlidir. Çırpmak: İkinci püf noktası ise yumurta ve şekeri köpükleninceye kadar çırpmaktır. Şeker, yumurtanın içerisinde erimelidir. Islak kekin kıvamı, diğer kek harçlarına göre daha sıvı ve akışkan bir kıvamda olmalıdır.
175 derecede 30 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkan sıcak kekin üstüne 2 su bardağı soğuk süt her yerine gezdirilerek dökülür. Sonra soğumaya bırakılır.
Yumurta ve şekeri çırparken yarım çay kaşığı tuz atarsanız daha çok kabaracaktır. Böreklerde, poğaçalar da olduğu gibi kek karışımına ekleyeceğiniz az bir miktar soda etkili olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri