Teras kapama işlemi için ister tamamen size ait daire olsun yada ortak alanlara sahip apartmanlar olsun izni alınmadığı müddetçe yasal değildir. Her ne kadar üst kısım kaptılmasına müsade edilip yan kısımlarının açık olduğuna izin verildiği söyleniyor olsa da sorumluluk yapı sahibinin insiyatifindedir.
Anayasanın TCK Madde 184 imar kirliliğine neden olma suçu maddesi gereğince kat maliklerinin rızası olmadan yapılan teras balkon kapatma işi tamamen suç sayılmaktadır. Anayasanın 184. maddesi gereği yeni yapılan bina ve inşaatın imar izni olması zorunludur.
Aşağıda kanun ve ilgili madde yer almaktadır detaylı incelendiğinde balkon kapatmanın yasal olduğu ve izin alınmak suretiyle kapatılabileceğidir.İzinsiz yapılan tüm yapılarda cezai müeyyide vardır Fakat cezai yaptırımlarda -yıkım yoktur-Metrekare başına ceza kesilir .
Yapısal alanlarda inşai faaliyetlerde imar kanunu ve kat mülkiyeti kanunu devreye girmektedir. Teras kapatma cezası ne kadar? terasımı kapatsam ceza alır mıyım gibi sorular sıklıkla cevabı aranan sorulardır. Ancak her teras kapatma işlemi cezai işlem gerektirecek bir konu değildir.
Çatı yapımı mimari projenin değişikliğini gerektirdiğinden kat maliklerinin alacağı kararla yapılabilir. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. maddesinde ortak alan kavramı şu şekilde ifade edilmiştir; “Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Teras üstü kapatma uygulaması ile ilgili gerekli izinler alındığında ve belediyeden alınan proje doğrultusunda yapılan uygulamaların hiç bir cezası bulunmamaktadır.
Belediye fen işleri, yapı kontrol ve denetim birimlerine yapılacak teras kapatma izinleri için başvurularda kapatmanın yapılacağı mülkün tapusu ve tapuda sahipliği bulunan kişinin nüfus cüzdanı veya vekaleti varsa vekaletname belgesi ile başvuru yapılması gerekmektedir.
Teras kata ruhsat alınması eğer yapı belediye sınırları içindeyse belediye tarafından, teras katın olduğu yapı belediye sınırları dışındaysa valilikler tarafından yapılır. Teras kata ruhsat almak için yapının bulunduğu arsanın mutlaka resmi tapulu olması gereklidir.
Yargıtay, balkon kapatılmasının ortak alana müdahale niteliğinde olduğunu vurgulamıştır. Bu sebeple kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızasının varlığı hâlinde balkon kapatma işleminin hukuka uygun olacağına dikkat çekmiştir.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası'nın 4. maddesi (c) bendine göre çatı ve genel dam terasları ortak yerlerden sayılmış olup, ana taşınmazın ortak yerlerinden olan çatının onarımından ve meydana gelen zarardan tüm kat malikleri arsa payı oranında sorumludur.
Kat mülkiyeti kanunu esaslarına göre terasın kullanım hakkı tüm kat maliklerine aittir.
Balkonu kapatma veya balkonu odaya ekleme konusu Yargıtay kararı ile birlikte sınırları belli olan bir konu haline dönüştü. Buna göre balkon kapatmak isteyen birinin binada bulunan tüm kat maliklerinden izin alması gerekmektedir.
Kat mülkiyeti kanunu gereğince; çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, apartman ortak kullanım alanları arasında bulunur.
Teras kapatma ; üstü açık terasların ve mekanların, çelik konstüriksüyon gövde veya ahşap gövde direkler kullanılarak iskelet yapı oluşumundan sonra Cam, Şingıl mebran veya Pergola Tente malzemeler ile kapatma uygulamasıdır.
Buna göre teras balkonu kapatmak isteyen kişilerin binada yer alan tüm kat maliklerinden izin alması gerekmektedir. İzin alınmaması durumunda kat maliklerinden birinin bunu şikayet etmesi durumunda yapılan tüm işlemler geçersiz sayılır ve kapatılan teras balkon eski haline getirilecektir.
Bu izinleri almadan gerçekleştireceğiniz bütün tadilat işlemleri, hukuka aykırı bir durum olmaktadır. Bu yüzden, İmar Yönetmeliği'nin 70. Maddesi dışında kalan bütün değişiklikler için belediyeden tadilat ruhsatı izin belgesini almanız gerekmektedir.
Balkonu kapatma iskana engel teşkil eder mi? Kapatma olayında, balkonun gömme balkon olması, taban alanının artmaması, taşıyıcı unsurların ve çekme mesafelerinin etkilenmemesi durumunda, balkonun camla kapatılmasında, yasaya aykırılı olmadığına karar veriliyor.
TCK'nın “İmar Kirliliğine Neden Olma” başlıklı 184. maddesine göre ; Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Katlanır cam balkonlar genellikle yasal olarak kullanılabilir, ancak bu konu yerel yönetmeliklere, bina kodlarına ve belediye kurallarına bağlıdır. Katlanır cam balkonların kullanımına ilişkin belirli kurallar ve yönetmelikler farklı ülkelerde ve şehirlerde değişebilir.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Ceza kesildikten sonra eğer ruhsat alınması mümkün ise ilgili yapı bir belediye sınırları içerisinde ise belediyede, eğer herhangi bir belediyenin sınırları içerisinde bulunmuyor ise bağlı olduğu valilikte gerekli işlemler gerçekleştirilerek ruhsat alması sağlanmaktadır.
Bu doğrultuda cam balkon sistemlerinin iskan almaya engel olduğu şeklinde bir endişeye kapılmanıza gerek yoktur. Cam balkon su sızdırıyor ne yapmalıyım? CAMODA cam balkon sistemlerinin sizlere vadettiği özelliklerden biri de su sızdırmayan yapısıdır.
Genellikle balkon kapatma için alüminyum, cam, PVC, ahşap gibi malzemeler tercih ediliyor. Bu malzemeler arasında bir seçim yaparken evinizin bulunduğu yerin hava şartlarına, malzemenin dayanıklılığına ve balkonun ağırlık kaldırma kapasitesine dikkat edebilirsiniz.
Yargıtay ve Danıştay, yalnızca katlanır cam balkon sistemlerine bu tür balkonlar için izin vermektedir. Hüküm içerisinde, “Portatif, sökülüp takılabilir, katlanabilir” ifadesine yer verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri