çatı - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe çatı veya çatu “ev çatkısı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe çat- “vurmak, karşılıklı koymak” fiilinden Türkiye Türkçesi +I(g) ekiyle türetilmiştir.
Çatı terimi, Yunanca diathesis kelimesi ile ilgilidir.
9- kapı, kapamak, kapama, kaplamak, kapsamak, kapsam, kap, kapak, kapalı, kaplamak sözcükleri de aynı kökten gelmekte... Tümünün ortak kökü büyük olasılıkla "kap"tır (bir şeyi içinde saklamak, çevreden yalıtmak için kullanılan araç).
Eski Türkçe kéçe “gece, geç vakit” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kéç “geç” sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için geç maddesine bakınız. Geç- fiilinden türemiş ise ön /é/ sesini açıklamak güçtür.
sevda sözcüğünün kökü yok. sevda kendi başına köktür.
İlgili 27 soru bulundu
1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir. 2. görüş: Bu kelimenin Türkçe oku- fiili ile ilgisi yoktur; Fransızca ekol (ecole) kelimesinin Türkçeye aktarılmış şeklidir.
1.2. sevmek sev-mek= fiil kökü-fiilden isim yapım eki (isim-fiil eki) Sevmekten sevim, sevimli sevgi, sevgili, sevgisiz, sevinç, sevinçli, sevecen, sevilmek, sevinmek, sevdirmek, sevindirmek, sevdiceğim kelimeleri türetilmiştir.
Eski Türkçe küntüz “öğle vakti, gündüz” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kün “gün” ve Eski Türkçe tüz “düz” sözcüğünlerinin bileşiği olabilir; ancak bu kesin değildir.
uyku - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi uyu- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için uyu- maddesine bakınız.
Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız mutlu, mutsuz ve mutluluk gibi kelimeler, mut kökünden türetilmiştir. 10.yüzyılda literatüre giren bu kelime öz Türkçedir. Kelimenin sözlük anlamı, iyilik olsa da günümüzde daha çok saadet ve ferahlık anlamında kullanılır. Arapçada ise mut sözcüğü bir tahıl ölçeğidir.
yara - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe yara sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Moğolca yara “geçmeyen yara, ülser, uyuz” sözcüğü ile eş kökenlidir. Türkçe yar- fiilinden türediği düşünülse de, eski ve yeni Türkçede +A ekinin işlevi açıklanamamıştır.
Apartman sözcüğünün kökeni İtalyanca appartamento sözcüğüdür. Bu sözcüğün kökü "a parte" (ayrılmış, bölünmüş) kavramıdır. İtalyancadan, appartement olarak Fransızcaya, Fransızcadan Türkçeye geçmiştir.
Türkiye Türkçesi kapaġlu sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kapıġ veya kapaġ “kapak, kapı” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +lI(g) ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için kapı maddesine bakınız.
çatı - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe çatı veya çatu “ev çatkısı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe çat- “vurmak, karşılıklı koymak” fiilinden Türkiye Türkçesi +I(g) ekiyle türetilmiştir.
Çatı, fiil kök veya gövdesinin, sözlük anlamında herhangi bir değişikliğe uğramadan fiilden fiil yapan belirli bazı eklerle genişletilerek özne ve nesne ile olan bağlantısında uğradığı durum değişikliğidir.
Çatı, bir binanın en üst bölümüdür. Esas olarak binanın hava şartlarından korunması için yapılır.
Orta Türkçe āṭım veya ādım “adım” sözcüğünden evrilmiştir.
Eski Türkçe ek- “(tohum) serpmek” fiilinden evrilmiştir. ol tarıġ ekdi [[tohum ekti.
kahvaltı hakkında Türkçe Vikipedi'de ansiklopedik bilgi bulabilirsiniz. Türk kültüründe kahvaltıdan sonra kahve içme geleneği var olduğundan, kahveden önce yenen anlamına gelen kahve altı sözünden oluşmuş bir sözcüktür.
1910'lu yıllarda üretilen ilk Yeni Türkçe sözcüklerdendir.
akşam - Nişanyan Sözlük. Soğdca χşām “akşam, akşam yemeği” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Avestaca χşapn veya xşaf- “gece” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Sanskritçe śyāma श्याम “kara, karanlık” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Gece sözcüğünün kökü eski Türkçe olan “kiç” sözcüğünden geliyor.
evlen- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evlēn- “ev edinmek” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe evlē- “ev edindirmek” fiilinden türetilmiştir.
Arkadaşlık, bir kişilerarası ilişkidir, birbirlerine karşı sevgi ve anlayış gösteren kimselerin kurduğu sosyal ve duygusal bağdır. Arkadaşlık, iletişim, sosyoloji, sosyal psikoloji, antropoloji ve felsefe gibi akademik alanlarda incelenmiştir.
tarak - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe tarġak “saç tarama aleti” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe tarġa- “taramak” fiilinden Eski Türkçe +(g)Ak ekiyle türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri