Gelin bohçası; söz, nişan veya isteme seremonisinde getirilerek kız tarafına sunulur. “Gelin bohçasını kim hazırlar?” sorusunu erkek tarafı olarak yanıtlayabiliriz. Hediyeler, damadın ailesi tarafından alınır ve hazırlanır. Bu armağanlar genellikle söz ve nişanda verilse de bazı yerlerde düğünde de takdim edilebilir.
Nişan bohçasının verilme zamanı, yörelere göre değişiklik gösterebiliyor. Ancak çoğunlukla nişan töreni yapıldıktan sonra aileler birbirlerinin evlerine gidip bohçaları teslim ediyorlar.
Damat Bohçasına Neler Konulur ve Damat Bohçası Süslemesi Nasıl Olur? Kız isteme töreninden sonra, bohça hazırlama telaşı başlar. Damat tarafının sunduğu gelin bohçasının ardından top artık kız tarafındandır.
Türk geleneklerine göre damadın ailesi geline, gelinin ailesi ise damada bir bohça hazırlar. Hazırlanan bohçada gelin ve damat için hazırlanan hediyelerin yanı sıra, aile bireyleri için de hediyeler bulunur.
Gelin bohçası içindekiler gelinin anne ve yakın akrabaları tarafından hazırlanır. İçinde gelinlik, ayakkabı, takı, makyaj malzemeleri, çeyiz eşyaları, hatta bazen yemek tarifleri içeren kitaplar gibi çeşitli eşyalar, notlar bulunabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Söz Bohçası Ne Zaman Verilir? Söz bohçaları, ailelerin “kız isteme” merasiminin ardından verilir. İsteme konuşması yapılır, yüzükler takılır ve daha sonra hazırlanan bohçalar hediye olarak sunulur.
Bohçada, damadın ailesi için de hediyeler olmalıdır. Gelinin ailesi; damadın annesine, babasına, kardeşlerine ve yakın çevresine hediye alabilir. Bu hediyeler gömlek, lif, bluz, tişört, havlu, çorap benzeri minik eşyalardan oluşur. Bu aşamada tabii ki yakın akrabalar için ayrılan bütçe de önemli rol oynar.
Kız tarafı damat bohçasını söz veya nişan merasiminde verebileceği gibi sonrasında erkek tarafına gerçekleştirdiği ziyarette de verebilir. Genellikle de gelin bohçası kız tarafına verildikten sonra damat bohçası erkek tarafına verilir.
Sandıktaki eşyalarda oluşan lekelere şeytanın sebep olduğuna inanıldığından, sandığa şeytanın yaklaşmasını önlemek için çörek otu, iğde, makas, bıçak da konulur.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir.
Bunun en büyük ve en vazgeçilmez örneği de bohça işidir. Nişan, söz ve düğün için ayrı ayrı bohçalar hazırlanarak damat ve gelin tarafı arasında karşılıklı olarak verilir. İçerisine evli çiftlerin kullanabileceği günlük eşyalar konulur. Bunun yanında başörtü, havlu, çorap gibi malzemelerde yer alabilir.
Nişanda ne takılır diye düşünenlerin en çok tercih ettiği takılar; kolye, küpe ve bileklikten oluşan setlerdir. Gelinin ailesi ise damada saat takabilir. Bunun dışında, nişanda ne takılır diye düşünenler, istedikleri takdirde geline set dışında birkaç tane bilezik takabilirler.
Oluşturduğunuz takımda kravat ve kol düğmesinin bir birbirine uyumlu olduğuna özen göstermen gerekir. *Havlu Hamam Takımı veya Bornoz: Zorunlu olmamakla birlikte bazı geleneklere göre damat nişan bohçasına, damadın kullanacağı bornoz takımı veya havlu takımı da konulur.
Genellikle; erkek pijama takımı, erkek gömlek, pantolon, kravat, kemer, damadın nişanda giyeceği takım, erkek terliği, damat havlusu, erkek iç çamaşırları, parfüm ve kişisel bakım seti, damat tıraş seti, erkek saati, kol düğmeleri, şeklinde hazırlanır.
Çeyiz almaya, toy beyi ve damadın yakınlarından genç erkekler gider. Çeyizi oğlan evinin gençleri dışarı verir, oğlan evinin gençleri arabaya yükler. Çeyiz evden çıkarken, kızın küçük erkek kardeşi sandığa oturur. Sandık üzerinde oturana bahşiş verilir.
Çeyizin hepsi gelin adayının baba evinde biriktirilir. Düğünlerine ortalama 10-15 gün kala; çeyiz, damadın ailesi tarafından tutulan araçla gelip alınır. Yeni eve taşınan çeyiz; ailelerdeki kadınlar tarafından dolaplara yerleştirilir. Birbirinden farklı çeyiz serme modelleri vardır.
Damat bohçası genellikle aile büyükleri tarafından hazırlanır ve içinde damadın hayatı boyunca kullanabileceği birçok farklı eşya bulunur. Damat bohçası listesi içinde olması gerekenler şunlardır: Takım Elbise veya Smokin. Gömlek.
Gelin Bohçasını Hangi Kim Hazırlar? Evlilik sürecinde gelin ve damat tarafları birbirlerine birtakım armağanlar verirler. Bu geleneğe göre erkek tarafının hazırladığı armağanlar, gelin bohçası olarak adlandırılır. Aynı şekilde, kız tarafı da damat için bir hediye paketi hazırlar.
Kız isteme yani söz merasimi sonrasında gelinin ailesi tarafından damat için hazırlanan bir tür hediye paketine 'damat bohçası' adı verilir. Damat bohçası ne zaman verilir merak ediyorsan, 'nişandan hemen sonra' cevabını verebiliriz.
Kayınvalide ve kayınpeder için hazılanan bohçaya Anneye başörtüsü (yemeni), seccade, havlu, terlik, iç çamaşırı, elbise veya bir elbiselik kumaş, çorap veya patik bizim adetlerimize göre(konya) dantel oda takımı veya kanaviçe takımda konur.
Ortalama bir bohça için 1,50-2 metre yeterlidir.
Gelin tarafından büyük heyecanla hazırlanan damat bohçası içerisine genellikle terlik, pijama takımı, tıraş bakım seti, kemer, cüzdan, iç çamaşırı ya da parfüm gibi ürünler konulur. Ayrıca bohça hazırlayan kişilerin tercihine göre seccade, tesbih veya lif gibi alternatif eşyalar da tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri