Çoğu kadın bunu gebeliğin ortalarından itibaren hissetmeye başlar. Hamilelik ilerledikçe ve doğumdan sonra da bu ağrılar bir müddet devam edebilir. Çatı Ağrısı Nasıl Hissedilir? Ağrılar daha çok her iki kasıkta ve alt batında hissedilir.
İşte bu açılmalar sırasında gebelikte vajinada bıçak saplanır gibi ağrı şiddetli bir şekilde hissedilebilir. Bu durum doğum sancılarının başladığı anlamına gelmez. Ancak senin ve bebeğin için herhangi bir tehlikesi olmadığını söyleyebiliriz.
Pelvik ağrı genellikle hamilelik sırasında başlar, ancak hamileliğin sonuna doğru da ortaya çıkabilir. Anne adaylarında hamilelikteki pelvik ağrıları farklı şekillerde görülebilir. Bazılarında batan ve aniden rahatsız eden bir ağrı, bazılarında da sürekli yoğun bir ağrı olabilir.
Bunun sebebi gebelik nedeniyle artan relaxin hormonu özellikle kalça bölgesindeki eklemlerde ve bağlarda gevşemeye neden olur. Bu nedenle siyatik ağrı sık görülür. Hamileliğin ilerlemesi ile artan bebek ağırlığı eklem ve bağlarda baskıyı arttırır.
Osteitis pubis, simfizis pubisin enflamasyonuna (simfizis: iki kemiğin sert kıkırdak ile bir arada tutulduğu eklem türü, pubis: çatı kemiği) bağlı oluşan, kasık ağrısıyla kendini gösteren bir hastalıktır.
İlgili 24 soru bulundu
Çatı ağrıları genellikle bebeğin büyüdüğü gebelik sürecinin ortalarında sık yaşanmaktadır. Ağrı kasıklarda ve alt batın bölgesinde daha çok hissedilir.
Çatı muayenesi normal jinekolojik muayene masasında ve aynı şekilde jinekolojik muayene pozisyonunda yapılır. Doktor iki parmağı ile çatı kemiklerinin durumunu değerlendirir. Bebeğin kilosu ile doğum yolunun darlığını-genişliğini kıyaslayarak normal doğum mümkün olabilir mi diye değerlendirme yapar.
Doğuma yakın bacak ağrısı normal mi? Hamilelikte bacak ağrısı doğum belirtisi mi, diye merak edebilirsin. Evet, bebeğin gelmek üzere olduğunun sinyallerini veren doğum belirtileri bacak ağrısına yol açabilir.
Ağrıyan yere sıcak uygulamak, ağrıyı azaltmada faydalı olabilir. Gebeliğe ve bebeğe zarar vermeyecek ağrı kesiciler kullanılabilir. Sırtüstü yatarken, dirsekler yere konarak bacaklar arasına yastık koyup sıkmak, geçici rahatlama sağlar. Kuşak veya korse kullanmak fayda sağlayabilir.
İç genital organlar kadın iskeletinde bacakların hemen üzerinde yer alan leğen kemikleri ve bel kemiği tarafından oluşturulan kemik çatının (latince pelvis) içinde koruma altına alınmışlardır.
Bebeğinizin doğmaya hazırlandığı anlamına gelir ve akciğerlerinizdeki baskı azaldığından biraz daha rahat nefes alabilirsiniz. Henüz hamilelik sürenizin sonuna gelmediyseniz pelvik bölgenizde veya alt karın bölgenizde baskı olması erken doğum belirtisi olacağından bunu fark etmeniz durumunda doktorunuzla görüşün.
Gebelikte en sık görülen ağrılar karın ve kasık ağrılarıdır. Hamilelik ilerledikçe sıklaşan ve şiddeti de artan karın ve kasık ağrılarının büyük bir bölümü ile doğal yollarla baş etmek mümkündür. Gebeliğin doğal bir sonucu olan bu ağrıların geçmemesi ya da çok şiddetli olması durumunda uzmana danışılmalıdır.
Gebelik ilerledikçe ve anne karnındaki bebek büyüdükçe rahim de genişlediği için rahmi tutan bağlar gerilir. Hamileliğin ilerleyen aylarında büyüyen bebek ve rahim, rahim bağlarını esnettiğinden vajina batması hissedilebilir.
Doğumun geldiğini gösteren belirtiler genel olarak şöyledir;
Sancı şikayetlerinin sırt bölgesinden başlayarak karın bölgesine doğru yayılmaya başlamasıyla. Kasılmaların ve ağrı şikayetlerinin giderek daha şiddetli hale gelmeye başlaması Pembe ya da kanlı akıntı olması durumunda.
Yoğun, sık aralıklı ağrılarla birlikte mide bulantısı, kasık ağrısı da hissedilebilmektedir. Doğum sancısının belirtileri rahim kasılmaları, düzenli ağrı hissi, sık tuvalete çıkma isteği, üst karın bölgesinde rahatlama hissi, doğum suyunun gelmesi, nişan gelmesi olarak sayılabilir.
Bu sancılar genellikle ilk olarak karın bölgesinde başlar ve zamanla sırt bölgesine doğru yayılır. Ancak bazı anne adaylarında ise sırt ve bel kısmından başlayarak karın bölgesine geçiş yaptığı görülür. Dolayısıyla sancının hissedilme şeklinin kişiden kişiye değiştiği söylenebilir.
Gebelikte çatı muayenesi erken doğumu tetikler mi? Çatı muayenesi rahim ağzını uyararak doğum ihtimalini başlatabilir ya da erken doğum olasılığını artırabilir. Bu ihtimaller düşük olsa da çatı kontrolünü hamileliğinin son haftalarına doğru yaptırman en iyisi.
İştah kaybı, bel ağrısı ve özellikle cinsel ilişki esnasında ya da sonrasında ağrı ile günlük yaşamı olumsuz etkileyen kronik pelvik ağrı, karnın en alt kısmında sık sık, şiddetli ağrı ve acı hissedilmesi olarak ifade ediliyor.
Genel olarak ağrılar şiddetli ve sürekli ise ve hiç rahat vermiyorsa doktor muayenesi olmanızda yarar vardır. Eğer gebeliğin 37. haftasından önce kalça ağrısına eşlik eden kasık bölgesinden uyluğa yayılım gösteren basınç hissi veya ağrı varsa doktorunuza başvurun. Erken doğum belirtisi olabilir.
Kasılmalar arasında rahim gevşer ve yumuşar. Doğum başlayana kadar ve erken doğum aşamalarında bebek oynamaya devam eder. Rahim ağzı, esnek bir yapıya sahiptir doğumundan önce öğrendiğiniz egzersizler de bu esnekliği artıcı etki gösterir.
Doğum belirtileri kaç gün önceden başlar? Bazı doğum belirtileri, doğumdan aylar önce başlarken, bazıları doğumdan saatler önce başlar. Örneğin bebeğin aşağı inmesi genellikle ilk doğumlarda doğumdan 2-4 hafta önce gerçekleşebilir. Ancak sonraki doğumlarda ise, bebeğin inmesi doğumdan başladıktan sonra gerçekleşir.
Hamilelikte Rahim Açılması Kaçıncı Haftada Başlar? Hamilelik sürecinde rahim ağzının açılması genellikle 37. haftadan sonra başlar. Özellikle 37. haftadan önce amniyon kesesinin yırtılması ile erken doğum başlar.
Uzmanlar tarafından vajinal yol ile yapılır ve herhangi bir risk taşımaz. Çatı muayenesi genelde 37. haftadan sonra yapılır. Annenin doğum yolunun vajinal yolla yapılan bu muayenesi şayet doğumun sezaryenle gerçekleşeceği kesin ise yapılmasına gerek duyulmaz. Bebeğin kilosu ile doğum yolunun darlığı da önemlidir.
Ardından rahim ağzı yavaş yavaş genişleme gösterir. Başlangıçta 0 cm olan rahmin girişi, doğumun ilerlemesi ile birlikte 1 cm'den 10 cm'ye kadar açılma gösterir. Rahim ağzı açıklığı 10 cm'ye ulaştığında ise, artık bebeğiniz doğmaya hazır demektir. Rahim ağzının açılması, 'dilatasyon' adı ile tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri