- Kükürtleme işleminden sonra kayısılar kurutma yerlerine alınırlar. - Kurutma yerleri (sergi yerleri) beton ya da toprak zeminli olabilmektedir. - Kayısılar zemin üzerine serilen bez üzerine serilerek güneşte kurutulmaktadır. - Kurutma kerevetlerde de yapılabilmektedir. - Kurutmanın 3. gününde kayısılarda çekirdekler ...
Kuru kayısının saklanması diğer tüm kurutulmuş meyvelerde olduğu gibi kuru, serin ve karanlık bir yerde olmalıdır. Buzdolabı bunun için idealdir. Ağzı kapalı hava almayan bir kapta kuru kayısılar güvenle muhafaza edilebilir.
Ülkemizde kayısı, ''Gün Kurusu'' ve ''Kükürtleme'' olmak üzere halen iki metotla kurutulmaktadır. Kuruma süresini kısaltmak, doğal rengi korumak, böceklenmeyi önlemek ve muhafaza süresini artırmak amacıyla yapılan kükürtleyerek kurutma, toplam üretimin %80'inden fazlasını oluşturmaktadır.
Kayısıların kurutulması adına en sık kullanılan yöntem; güneşte ipe dizerek kurutmaktır. Kayısı kurutmak adına ilk önce kayısıların çekirdeklerini çıkarmak önemlidir. Bol su ile yıkanan kayısıların ortalarından küçük bir delik açılmalıdır. Bu delikler içerisinde ip geçirip, güneş alan yere asmak gereklidir.
İlgili 24 soru bulundu
Gün kurusu kayısılar için yönteminiz çok basit. Çürük olmayan, çok yumuşak ya da çok sert olmayan kayısılarınızı alın. Güzelce yıkayıp kurulayın. Ardından doğrudan güneş alan bir yere temiz bir bez serin ve kayısılarınızı çekirdekli ve bütün bir halde bezin üzerine dizin.
Meyve kurutma işlemini açık havada tamamladıysanız havanın nemli olma ihtimalinden dolayı meyvelerinizi küflenme riski bekliyor olabilir. Bu nedenle açık havada kurutulan meyvelerin son olarak düşük ısıya ayarlanan fırında ısıtılması ve saklama aşamasına öyle geçirilmesi gerekir.
Sistemik Külleme İlacı Çeşitleri
Sistemik etkili fungisitler külleme için iyi bir seçenektir. Bayfidan ve Calixin bunlardan bazılarıdır. Bunların haricinde kontak etkili ilaçlardan da yararlanabilirsiniz. Bunlar çoğunlukla kükürt içerikli ilaçlardır ve külleme hastalığı tedavisinde önemli rol oynarlar.
Tavsiye edilen ürünler dışında kullanılması kesinlikle yasaktır.
Kükürt Gübrelemesi
Bitki, iklim ve toprak şartlarına bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle dekara1-5 kg arasında kullanılır. Kükürtlü gübrelerin özellikle yağışlı bölgelerde ilkbaharda uygulanması önerilir.
Fırında kayısıyı kurutmak için öncelikle ortadan ikiye bölüp çekirdeği çıkarmak ve ardından ayırmakla gerçekleşiyor. Fırın tepsisine yarım şekilde yerleştireceğiniz kayısıları 60-70 derecede ısıtılmış fırında 5-6 saat içinde çok rahat kurutabilirsiniz.
Kükürt meyvenin uzun ömürlü ve hoş bir sarı renkte kalmasını sağlamaktadır. Ancak kükürt çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirir. Bu nedenle özellikle ağartılarak kurutulmuş sarı kayısıların tüketilmeden önce yıkanması önerilir.
Sayısız avantajı olan kükürt gıda endüstrisinde vazgeçilmeyen koruyucu maddedir. Taze kayısılar “islim odası” denilen kapalı odalarda elementer kükürdün yakılmasıyla oluşan kükürt dioksit (SO2) gazı atmosferinde tutularak kükürtlenmektedir. Kükürtleme işlemi, kuru kayısının rengini korumak amacıyla yapılmaktadır.
Kuru Kayısı için ideal saklama koşulları tüm kuru meyvelerde olduğu gibi kuru, karanlık ve serin ortamlardır. Bu nedenle kuru kayısıyı saklamak için buzdolabını tercih etmek doğru olacaktır. Ağzı kapalı ve hava almayan bir kaba bırakılan kuru kayısılar buzdolabında güvenle muhafaza edilebilir.
Organik tarımda kullanım sertifikasına sahip Turkan Kükürt , uygulama işlemi sonbahar veya ilkbahar başlangıcında yapılmalıdır ve mutlaka toprağa karıştırılmalıdır.
Azot eksikliğinde olduğu gibi, Kükürt eksikliğinde de büyüme yavaşlar, yapraklar dökülmeye başlar, tomurcuklar solgunlaşır çoğunlukla zayıf patlar veya kurur. Protein sentezi yavaşlar ve verim azalır. Bitkinin genç yapraklarında zayıflık ve sararma görülür.
Bahçenizin veya evinizin etrafına toz şerit halinde dökerek yılan, domuz veya akrepin kokudan kaçmasını sağlar. Ayrıca diğer haşeratın uzaklaşmasını da sağlar.
Sıvı kükürt toprağa faydaları dışında bitkilere de birçok fayda sağlamaktadır. Toprağın pH düzeyini ayarlar ve toprak ıslahında çok etkilidir. Bitkilerin donma sorununa karşı direncini arttırmaktadır. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farklarından bitkilerin olumsuz etkilenmesini azaltmaktadır.
Toz kükürt sulandırılarak sıvı hale getirilebilir. Bu amaç ile kaynatma işlemi yapılması gerekir. Fakat direkt olarak su ve kükürt karıştırılmaz.
Kükürt havanda iyice ezilerek kalsiyum karbonat ile karıştırılır. Sıcak su banyosunda bir kapsül içerisinde sarı vazelin ve potas sabunu eritilip üzerine kayın ağacı katranı ilave edilir. Homojen bir hale gelen bu karışım havandaki toz karışımın üzerine ilave edilerek tek tür bir karışım elde edilir.
Fırın tepsisinin üzerine yağlı kağıt koyun ve kayısıları etli kısımları yukarıya bakacak şekilde tepsiye dizin. 70 derecede önceden ısıtılmış fırına tepsiyi yerleştirin ve bu ısıda kayısıları ara ara çevirerek ortalama 6-7 saat boyunca kurutun.
Gün kurusu tamamen olgunlaşmış kayısılardan elde edilir ve şeker oranı yüksektir. Sarı kayısı daha az olgunlaşmış, daha sert kayısılardan üretilir. Raf ömrü ve tazeliğini koruma, sarı kuru kayısıda çok daha iyidir.
Gün içindeki su tüketimi sindirim sisteminin sağlıklı çalışması için çok önemli, 2 adet kuru kayısı ve 1 adet cevizi gece boyunca suda bekletin. Ertesi sabah bu besinleri içinde beklettiğiniz su ile birlikte tüketin. Kabızlığa karşı çok etkili bir önlem almış olacaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri