Kategori 7 Kablo (Cat 7), Ethernet ağlarında kullanılan yüksek performanslı ve gelişmiş bir kablo standardıdır. 600 MHz frekans desteği ile Cat 7, Cat 6 ve önceki kablo kategorilerine göre daha yüksek performans sunar. Cat 7, 10 Gbps veri iletim hızını maksimum 100 metre mesafede sürdürebilir.
Kategori 7 Kablo (Cat7)
Kategori 7 kablo gigabayt hızında veri taşıyan bir kablo çeşididir. Kategori 6 kabloya göre daha yüksek veri akışına sahiptir. Kategori 7 kablonun parazitlerden etkilenmemesi için kalınlığı diğer kategorideki kablolara göre daha fazladır.
Artırılmış Kategori 7 (CAT7A) kabloları, 1000 veya 1200 MHz'e ulaşan yüksek bir frekansa sahiptir ve bu, 55 metreye kadar saniyede 40 Gigabit'e kadar veri aktarmalarına olanak tanır.
Cat 7 Kablo Nerede Kullanılır? CAT 7 kablo, veri aktarımı yapılacak her alanda, Telekom da ve internet bağlantılarında kullanılan bir veri aktarım kablosudur. Oldukça dayanıklı olan bu kablolarda diğer kablolara göre daha fazla korumaya sahiptir.
Kategori 7 kablo veya Cat 7 kablo, gigabit hızında veri taşıyan bir kablo türüdür. ISO / IEC 11801 standardı ile ilk defa 2002 yılında üretilen kategori 7(sınıf F) kablo Cat 6 ve Cat 6a'ya göre daha fazla bant genişliği ve daha yüksek veri akışı sağlar.
İlgili 26 soru bulundu
CAT6 kategorisindeki kablolar evde yeterlidirler. Daha çok kişinin bağlandığı internetlerde ise CAT7 kategorisindeki kabloları tercih edebilirsiniz. Fakat bu CAT7 kategorisindeki kabloları evde tercih etmemelisiniz anlamına gelmemektedir. Daha önce de belirttiğimiz gibi kategori arttıkça hız da artar.
Cat5e kablolar, 100 Mbps hıza kadar desteklemektedir. Cat6 kablolar ise Cat5 ve Cat5e kablolara göre daha hızlı ve daha net bağlantı sağlar. Cat6 ürünler, 10 Gb bağlantı hızına kadar destek verebilmektedir.
Cat 6 kablo standart olarak 2002 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Cat 6 kablolar 100 Mbps ve 10 Gbps kadar veri taşıyabilir. Cat 6 kablolar 100 metreye kadar kullanılabilir.
Fiber İnternette Hangi Kablo Kullanılır? Fiber internet teknolojisinde, ışık hızının yaklaşık %70'i kadar hızlı veri gönderebilen fiber optik kablo kullanılır.
Cat6 kablolar, CCTV güvenlik sistemleri, ofislerdeki IP telefon sistemleri, ethertnet bağlantıları gibi haberleşme alanında yaygın olarak kullanılır ve ses ile görüntü sinyallerinin iletilmesinde görevlidirler. Bu kablolar 250 MHz'lik frekans geçişine elverişli olup 1Gbit/sn'lik veri taşıma özelliğine sahiptir.
Maksimum Kablolama Uzunluğu
CAT 7 kablo 100m uzunluğu destekleyip, 10 Gbps'ye kadar sabit hız sağlarken; CAT 8 kablo maksimum 30-40 metreye kadar, 40Gbps hız sağlayabilmektedir. Bu da demek oluyor ki, CAT 7 uzun mesafeli işler için uygunken, CAT 8 kablo kısa mesafeli işler için uygundur.
hes (hcs) en kaliteli kablodur. dünyadaki birçok kabloyu bu marka üretir.
Cat.8 kabloları, 2.000 MHz'lik maksimum çalışma frekanslarına ulaşır. Bu, fiber optiğe maliyetli bir dönüşüm olmadan mevcut bakır altyapıların kullanılmaya devam edebileceği anlamına gelir. Cat.8, raf ara bağlantı alanının yanı sıra omurga alanında veya zemin dağıtıcılarını bağlamak için kullanılabilir.
Hayır. Kaliteliyse hiç problem olmaz.
CAT adı verilen standart altında Ethernet de seviye atlıyor. Şu an en güncel Ethernet bağlantı yöntemi CAT 6'dır. Ethernet yıllardır oyunlarda düşük ping isteyen oyuncular tarafından tercih ediliyor. Çünkü direkt olarak katı bir bağlantı yolu tercih edildiği için gecikme daha az oluyor.
Hız Farklılıkları
Cat6 kabloların 10 gigabit Ethernet desteğine sahip olması ve fiber kablolarınsa ulaşabileceği maksimum hızı 1 gigabit ethernettir. Hız konusunda da bu iki tür kablo arasında farklılıklar bulunmasının sebebi de cat6 kabloların 250MHz'ye kadar çıkabilen frekans değeridir.
Türkiye sınırları içinde fiber hızlar 100 Mbps ve 1.000 Mbps'ye kadar değişiyor. Şimdilik yüksek hız sınırının 1.000 Mbps olduğunu söyleyebiliriz. Bu hız gigabit hızı olarak da tanımlanır.
“Ethernet kablosu kaç metre olmalı?” sorusu için net bir ifade kullanmak doğru olmaz. Ancak kablonun uzunluğu internet hızını etkileyen temel unsurlardan biri. O yüzden 3 metrelik bir alan için 5 metrelik bir kablo kullanırsanız gereksiz bir kayıp yaşamış olursunuz.
Kategori 7 Kablo (Cat 7)
Cat 7, 10 Gbps veri iletim hızını maksimum 100 metre mesafede sürdürebilir. Bu özellikleri nedeniyle, Cat 7 kablo, yüksek performans gerektiren profesyonel ağ uygulamaları ve veri merkezleri için uygundur.
Cat 5 ve Cat 6 Kablo Arasındaki Fark :
Cat 5 kablo da yoktur. Cat 6′da ek olarak kablonun dolaşmasını önleyen ayırıcı ve parazite karşı alüminyum folyo bulunur. Cat 6 kablo Cat 5′e göre daha dayanıklıdır ve uzun ömürler kullanmaya uygundur. Cat 5 kabloda veri akışı 100mps olmasına karşılık Cat 6′da hız 1000mps'dir.
Unshilded Twisted Pair (UTP) : IP CCTV sistemlerinde genel olarak kullanılan kablo türüdür.
Ethernet kablosu düşünülenin aksine eski bir teknoloji değildir. Ethernet teknolojisi de gelişmektedir. Ethernet kablosunda direkt somut bir bağlantı yolu olduğu için gecikmeler daha az olur. Yani her ne kadar Wifi daha çok tercih edilse de kablolu internet yine de daha hızlı.
Ağ kablosu (Ethernet Kablosu) modem ve bilgisayar arasındaki mesafeye göre ayarlanır. Bilgisayarın RJ45 jakına ağ kablosu takılır. Bilgisayarda RJ45 jakı yoksa USB-C bağlantı noktasına USB-C'den RJ45 donanım adaptörüne takın. Ağ kablosunun diğer ucu modemin LAN bağlantı noktasına takılır.
Kablo Kesitleri Hangi Parametrelere Göre Seçilir? Kablo kesiti hesaplanması üç ana parametreye bağlıdır: Akım taşıma kapasitesi, kısa devre akımı ve gerilim düşümü. Bu üç parametre doğru kablo kesitini hesaplamada ve uygun kablo seçimini yapmaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri