Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Tedavisi Genellikle bu tür akciğer kanserinin tedavisinde ameliyat tercih edilmez. Çünkü kanser teşhis edilene kadar çoğunlukla kanser vücudun diğer yerlerine de zaten yayılmıştır. Bununla birlikte, eğer kanser çok erken bir evrede teşhis edilirse ameliyat da tercih edilebilir.
Bunlardan küçük hücreli akciğer kanseri erken dönemde kana karıştığı ve vücudun başka bölümlerine yayıldığı için tedavide ameliyatın faydası yoktur, başlıca tedavi seçeneği kemoterapi dediğimiz ilaç tedavisidir.
Şu anda küçük hücreli akciğer kanseri cerrahi, kemoterapi, radyasyon ve immünoterapi ile tedavi edilebiliyor, ancak bunlar çoğu hasta için kanseri tamamen tedavi etmiyor.
Küçük Hücreli Akciğer Kanserinde Tedavi Yöntemleri
Her iki evrede de asıl tedavi kemoterapidir. Cerrahinin yeri çok olmamakla birlikte bazen seçilmiş olgularda, sınırlı evrede uygulanabilir. Sınırlı evrede genellikle kemoterapi ile birlikte radyoterapi de kullanılır.
Akciğer kanseri 4 farklı evrede ortaya çıkar ve ameliyat sadece 1. ve 2. evrede (ve bazı 3. evrede) uygulanır. 2. Kanserin tamamının çıkartılabilir olması. Eğer kanser yakınındaki diğer yapıların (omurga, büyük damarlar, aort, yemek borusu veya kalp gibi) içerisine girmiş ise tam olarak çıkartılması mümkün olmayabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Eğer küçük hücreli akciğer kanseri erken evrede tespit edilebilirse kanser ilerlemeden etkin bir şekilde tedavi edilebilir.
Akciğer kanserine bağlı gelişen nodüllerin çapı genellikle 3 cm'den büyüktür. Daha önceki tomografik değerlendirmesine kıyasla boyutunda %25'den fazla artış olan nodüller de genellikle kanser riski açısından değerlendirilir.
Küçük hücreli akciğer kanserinde sınırlı evre kemoterapiler ile ortalama 14 ile 20 ay arasında sağ kalım süresi sağlanırken, yaygın evre dediğimiz ileri evrede sağ kalım süreleri en fazla 9-11 ay kadar olmaktadır. Yaygın evre küçük hücreli akciğer kanserinde iki yıllık sağ kalım oranı yaklaşık yüzde 4 civarındadır.
Böbrek üstü bezleri, lenf düğümleri, beyin, karaciğer, kalp zarı ve iskelet sisteminde yer alan kemikler akciğer metastazına eğilimli organlar arasında yer almaktadır. Öte yandan, akciğer kanserinin dördüncü evresinde alınan kemoterapiler bağışıklığı daha da zayıflattığı için farklı organlarda metastaz görülebilir.
Küçük hücreli akciğer kanserinin evreleri
Bu akciğer kanseri türü sınırlı ve yaygın hastalık olmak üzere 2 evrede ele alınır.
Dördüncü Evre Akciğer Kanseri Yaşam Süresi (Prognoz)
Dördüncü evre akciğer kanserli hastalarda 1 yıllık yaşam oranı %14'dür. Dördüncü evre akciğer kanserli hastalarda 5 yıl yaşam şansı %1'dir.
Küçük hücreli akciğer kanserinin oluşumu büyük ölçüde sigara kullanımına bağlıdır. Ayrıca asbest ya da radon gibi bazı kimyasallara uzun süre maruz kalmak da kanser gelişimine neden olabilir. Küçük hücreli akciğer kanserinin kitle olarak saptandığı bölgeler genellikle göğüs boşluğu ya da havayolu mukozalarıdır.
Akciğer Kanseri 4.
Akciğer kanserinin son evresinde iyileşme ihtimali yüzde 50 olarak açıklanır. Ancak bu evrede kanserli hücreler diğer organlara da yayılarak zarar verdiği için ölümle sonuçlanması sık görülür. Bu süreçte hasta genel olarak hastalığını yatarak geçirir. Hastanın tedavi desteği alması gerekmektedir.
Akciğer kanseri en çok hayat kaybına neden olan kanser tiplerinden biri olmasına rağmen, erken dönemde saptanan ve cerrahi olarak başarı ile tedavi edilen vakalarda hastalıktan kurtulma oranları yüzde 80-90'ları bulmaktadır. Erken evre olmasa da cerrahi tedavi şansı olanlarda da başarı oranları düşük değildir.
Akciğer kanseri lenf bezlerine sıçrama yoluyla diğer doku ve organlara yayılarak, vücutta birden fazla tümör oluşturabilir. Bunlara ikincil tümör denir. Örneğin beyne yayılan bir akciğer kanseri, beyin kanseri değil akciğer metastazı olarak bilinir.
Akciğer kanseri 4 evre belirtileri; solunum güçlüğü, kronikleşmiş bir öksürük, iştahta azalma ve buna bağlı kilo kaybı, ses kısılması yutkunma esnasında güçlük, halsizlik, göğüs ağrısı, hareket kabiliyetinde azalma şeklinde gözlemlenir.
Uyuşma, felç, idrar yapmada güçlük. Kemik metastazının omurgaya yayılarak omuriliğe baskı yapmasıyla oluşur. İştah kaybı, mide bulantısı, aşırı susama, kafa karışıklığı (konfüzyon) ya da yorgunluk. Bu belirtiler kanda yüksek kalsiyum oranına bağlı olabilir.
Metastaz Yapmış Kanser Kaçıncı Evre? Kanserin aşamaları, 1'den 4'e kadar evrelerle ifade edilebilir; 1. evre tümörün en küçük boyutlarda olduğu evre iken, 4. evreye gelindiğinde kanser artık metastaz yapmış durumda demektir.
7-Akciğer kanseri tedavisinde kemoterapi ne zaman ve nasıldır? Akciğer kanserinde evre III ve IV hastalara uygulanmaktadır. Bazen cerrahi öncesi (neodajuvan), bazen cerrahi sonrası veya yalnız tek tedavi olarak (adjuvan) uygulanabilmektedir. Kemoterapi kanser hücrelerinin ilaçlarla ortadan kaldırılmasıdır.
Bu kemoterapi süreci de en az 3 ya da 6 kür uygulanıyor ve yaklaşık olarak 2 ila 4 ay arasında sürüyor...
Eğer hiç tedavi etmezsek ortalama 6 ay kadar bir yaşam süresi var ama hücre tipi daha iyi olan ve genç olan bir hastada tedaviyi istediğimiz gibi de yapabilirsek ortalama 24-30 aylardan 5 yıla kadar uzayan sağ kalım süreleri elde etmek mümkün.
Kanser omurganın kemiklerine yayıldığında omuriliğe baskı yapabilir. Bu, hemen tedavi edilmezse felce yol açabilecek sinir hasarına neden olabilir . Çok fazla kemik çözündüğünde, kana kalsiyum salınır. Bu, yüksek kan kalsiyum düzeylerinin (hiperkalsemi) neden olduğu sorunlara yol açabilir.
3 cm kanserin aşaması açısından bir sınırdır. Erken aşama akciğer kanseri 3 cm'den küçük ve başka bir yere sıçramamış kanserlere verilen addır. Bazen tümör 1 cm'den küçükse akciğerin daha da küçük bir parçası çıkarılabilir ve bu işleme de segmentektomi denir.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Eğer nodül çapı 8-20 mm arasında ise kanser riski %18
Eğer eski tomografi ile karşılaştırmada %25 'den fazla bir büyüme var ise kanser riski yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri