Kısa adı : ÇATES Türkiye'de Cumhuriyet döneminde inşa edilmiş ilk termik santraldir. Santralin bugünkü sahibi Elektrik Üretim A.Ş.'dir (EÜAŞ). Zonguldak iline 17 km mesafedeki Çatalağzı Beldesinde kurulmuştur. Santralin son sahibi EÜAŞ ise, T.C. Enerji Bakanlığına bağlı bir kamu iktisadi teşekkülüdür.
Çatalağzı Termik Santral 2014 yılında Aydem Holding bünyesine dahil olmuştur.
Kronoloji. 18 Aralık 2014 : Çatalağzı Termik Santrali, Bereket Enerji'nin bağlı ortağı Elsan Elektrik'e devredildi.
Termik santral mühürlendi. Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde, 1946 yılında faaliyete geçen ve 2014'te özelleştirme sonucu Elsan Enerji'ye satılan, iki üniteden oluşan 300 megavat gücündeki Çatalağzı Termik Santralı'nın bacalarında filtre bulunmuyor.
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
İlgili 26 soru bulundu
Türkiye'nin Milli Enerji Üretimi
Yatağan Termik Santrali Muğla ilinin 26 km kuzeyinde bulunan Yatağan ilçesine 3 km uzaklıkta, 1.163.000 m2 lik alan üzerinde kurulu Türkiye'nin on birinci büyük termik santralidir.
Kısa adı : ÇATES
Türkiye'de Cumhuriyet döneminde inşa edilmiş ilk termik santraldir. Santralin bugünkü sahibi Elektrik Üretim A.Ş.'dir (EÜAŞ). Zonguldak iline 17 km mesafedeki Çatalağzı Beldesinde kurulmuştur. Santralin son sahibi EÜAŞ ise, T.C. Enerji Bakanlığına bağlı bir kamu iktisadi teşekkülüdür.
Zonguldak ili Kilimli ilçesine bağlı ve il merkezinin 17 km doğusunda Çatalağzı beldesinde bulunan Çatalağzı Termik Elektrik Santrali (ÇATES), her biri 150 MWe gücündeki iki adet üniteyle toplam 300 MWe elektrik enerjisi üretmektedir.
ZONGULDAK EREN TERMİK SANTRALİ (ZETES)
Zonguldak ili, Çatalağzı belediyesi sınırları içinde bulunan ZETES ( Zonguldak Eren Termik Santrali ) toplam 2790 MW'lık kurulu güce sahiptir. 2 adet 615 MWe Super Kritik Pülverize Kömürlü ve 2 adet 700 MWe Super Kritik Pülverize Kömürlü Santral üniteleri bulunmaktadır.
14 Ağustos 2013'te Anadolu Birlik Holding iştiraki olan Konya Şeker; Kangal Termik Santral Elektrik Üretim A.Ş. santralini devralmıştır. Kangal Termik Santrali'nin %100 hissesi Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye aittir.
Dünya çapında en fazla kömürlü termik santrali bulunan ülke ise Çin'dir. Çin'i Hindistan, ABD ve Japonya takip eder. Çin'de bulunan Tuoketuo Elektrik Santrali, 6,7 GW ile dünyanın en büyük aktif kömürlü termik santralidir.
Elektrik Üretim Anonim Şirketi, Türkiye'nin genel enerji ve ekonomi politikasına uygun olarak, elektrik üretim faaliyetlerinde bulunmak amacıyla teşkil edilen kamu kuruluşu niteliğindeki, %100 hissesi hazineye ait bir şirkettir. Türkiye'deki elektrik üretiminin büyük bir kısmını karşılamaktadır.
Yerli taş kömüründen elektrik üreten Çatalağzı Termik Santrali (ÇATES), 30 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında halka arz edilecek. Halka arzın liderliğini İnfo Yatırım Menkul Değerler AŞ üstlenecek ve 36 aracı kurumdan oluşan bir konsorsiyum ile gerçekleştirilecek.
Ülkemizde ilk elektrik üretimi, 1902 yılında Tarsus'ta tesis edilen 2 kW gücündeki küçük bir su türbini ile gerçekleşmiştir. İlk büyük santral ise 1913 yılında İstanbul Silahtarağa'da kurulan 15 MW güce sahip termik santral olmuştur.
2014- Aydem Enerji Bünyesinde
Yatağan Termik Santrali, 1 Aralık 2014 tarihinde Aydem Holding tarafından devralındı.
Çatalağzı Termik Santrali'nde, Çatalağzı ve Zonguldak lavuarlarından gelen miks, şlam, ve hafif şist karışımı kömür yakılmaktadır.
Eren Holding, merkezi İstanbul, Türkiye'de bulunan bir holdingtir. Kağıt, ambalaj, çimento, enerji, perakende ve tekstil sektörlerinde ticari çıkarları vardır. Grubun geçmişi 1969 yılına kadar uzansa da holding şirketi 1997 yılında kurulmuştur. Eren Holding'in başkanı Ahmet Eren'dir.
Bu tesisler ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmekte kullanıldığından bazı kaynaklarda enerji dönüşüm santrali olarak da geçer. Bazı termik santrallar elektrik üretmenin yanı sıra endüstriyel ve ısıtma amaçlı ısı üretimi, deniz suyunun tuzdan arındırılması gibi amaçlarla da kullanılır.
Çayırhan Termik Santrali
Santralin işletme hakkı E.Ü. A.Ş. tarafından Park Termik Elektrik Sanayii ve Ticaret A.Ş.'ne devredilmiştir.
Yeniköy Termik Santrali
Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri, 18.04.2014 tarihinde gerçekleştirilen özelleştirme ihalesi sonrasında IC Enerji-LİMAK Enerji tarafından 23 Aralık 2014 tarihi itibarıyla işletilmek üzere devralındı.
Afşin-Elbistan B Termik Santrali Kahramanmaraş İli, Afşin İlçesi'nin, Çoğulhan Belde'sinde Çöllolar sektöründeki 544 milyon ton düşük kalorili linyit kömür rezervlerinin kullanılması ile Türkiye'de devamlı olarak artan enerji ihtiyacına katkı sağlamak amacıyla kurulmuş bir termik santraldir.
2016 yılı Mayıs ayına ait verilere göre Türkiye'de 367 adet lisanslı termik santral bulunmaktadır [9]. Bu işletmelerin kullanılan yakıta göre dağılımı Tablo 1'de verilmiştir.
Çelikler Enerji firmasına ait santral 1.355 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 8. Kahramanmaraş'ın ise 2. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 3. büyük Linyit Termik Santrali'dir.
Dünya genelinde durum ne? Rapora göre dünya çapında bugün 79 ülkede 2,400'den fazla faal kömürlü termik santral bulunuyor ve bunların toplam kapasitesi 2,100 gigawatt (GW) civarında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri