Bazı kumaşlar normal yıkamada küçülüyor.40 da yıkayıp deneyin olmazsa bir çözüm bulursunuz. Ama 90 da küçülme dışında kırışma çok olabilir.O riske girmeyin derim. Güle güle kullanın.
Çamaşırın kumaşına bağlı olarak derece tercih etmek gerekir. Mesela yünlü olanların 90 derece yıkanması çekmelerine neden olacaktır. 90 derecede çamaşır çeker mi sorusuna kumaşlara göre yanıt vermek gerekir. 90 derece daha çok çok kirli ve sentetik çamaşırlar için tercih edilir.
Eğer polyester ağırlıklı bir yapısı varsa giysilerin yüksek sıcaklıkta küçülebilir. Burada önemli yine giysinin içinde barındırdığı kumaş türü. Ortalama 70 derece ve üstü bunun için riskli bir yıkama sıcaklığıdır. Özellikle 90 da falan yıkarsan kıyafetlerin küçücük kalabilir.
Tercihe göre beyaz sirke ve tuz ile de bu işlemi gerçekleştirmek mümkün. Bunun için sirke ve tuzu iyice karıştırdıktan sonra çamaşır makinenizin deterjan bölmesine dökerek makineyi 90 derecede ve yaklaşık 1 buçuk saat çalıştırmak yeterli.
Beyaz kıyafetler (atlet, iç çamaşırı vb.) genellikle 60-90 derece arasında yıkanır. Bu sıcaklık, beyaz kıyafetlerin daha temiz ve daha beyaz görünmesini sağlar.
İlgili 31 soru bulundu
Yıkanacak çamaşırların yapısına ve yüksek derecede kullanıma uygun bir deterjan ile, 90 derecede yıkanan beyazların grileşmesini önlemek ve zamanla oluşan sararmaları gidermek mümkün. Kıyafetlerin yaka ve manşet bölümlerinde oluşan renk değişimleri de 90 derecede yıkanarak gerekli beyazlığa ulaşabiliyor.
Mümkünse sıvı deterjanlar tercih edilmelidir, çünkü toz deterjanlar zamanla renkliler de solma yapabilir. Renkliler eğer pamuklu ise en az 30 en çok 40 derecede yıkanmalıdır. Yün ve ipek kumaşlı renkliler en fazla 30 derecede yıkanmalıdır.
Normalde bir nesnedeki canlı ya da cansız tüm mikroorganizmalardan kurtulma yöntemi sterilizasyondur. Tindalizasyon ya da dezenfeksiyon ise mikroorganizma sayısını düşürmeye yarayan yöntemlerdir. Bir ürünü 100 dereceye kadar ısıtırsak bir çok mikroorganizma ölür ancak sporlar kalabilir.
Gerçek bir pamuklu kumaş, 90 dereceye kadar çok yüksek bir sıcaklıkta yıkanabilir. Öte yandan, boyanmış veya baskılı pamuklu kumaşlar çok daha hassastır. Çünkü, yüksek derecede yıkandıklarında solma ve baskılarının çıkma ihtimali yüksektir. Bu nedenle, en fazla 60° sıcaklıkta yıkanmaları tavsiye edilir.
Havlular kaç derecede yıkanır sorusu, temizlik için oldukça önemlidir. Bu ürünleri yüksek sıcaklıkta yıkamamanız önerilir. Düşük sıcaklıkta temizlenen havlular zarar görmez. Bundan dolayı 30 ya da 40 derecede, hassas program seçmeniz önerilir.
Hem yıkamanın hem durulamanın sıcak suda olmasını sağla çünkü polyester giysileri küçültmekte sıcak su, soğuk sudan çok daha etkilidir. Çamaşır makinesine deterjan eklemene gerek yok ama küçültme işlemini engellemeyecektir.
Bu sayede de kıyafetlerinizi yıkayabilir ve çekme durumu ile karşı karşıya kalmazsınız. Pamuk, keten, ipek ve yünden yapılmış olan kıyafetlerin çekmesi oldukça normal. Ancak sentetik kumaşlarda ya da polyester gibi doğal olmayan kumaşlarda çekme durumu gözlemlenmez.
Çünkü sıcaklıktan ziyade deterjan türü leke çıkarmada etkilidir. Genelde 60 derecede yıkanan beyaz çamaşırlar her beyazın 60 derecede yıkanması doğru olmaz. 60 hatta bazen 90 derecede yıkanan çamaşır çekilme, büzüşme, yıpranma gibi olayları yaşar.
Kot pantolon 90 derecede yıkanırsa ne olur? - Kot pantolonlar, 30-40 derecede yıkanılması olması gereken derecedir. Fakat çekme işlemi için, 90 derece ne kadar çekme için olumlu bir sonuç gösterse bile, dezavantajı pantolonunu yıpratması olur.
daha yakından bakalım. Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz. Gelelim renk ayırma meselesine...
Çamaşır makinenizin sıcaklığının 30 dereceyi geçmemesine dikkat etmeniz oldukça önemlidir çünkü pamuk ilk kez yıkandığında çekme yapabilir. Beyaz pamuklu giysilerde bulunan inatçı lekeler için ise ağartıcı bulunmayan bir leke çıkarıcı tavsiye edilir.
Sıcak, sık dokunan ürünlerin yapısını bozabilmektedir. Maksimum 30 derecede battaniyelerinizi yıkayabilirsiniz. Makinenizin sıkma devri 600'ün üzerinde olmamalıdır. 30 derece dahi olsa, sıcakla büzüşen ve kırışan battaniyeler uzun süre sıkma işlemine maruz kaldığında yumuşaklığını tamamen yitirirler.
Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir.
Pamuklu beyaz çamaşırlar en az 50 en fazla 70 derecede, pamuklu programda yıkanmalıdır. Beyaz iç çamaşırları ise yine en az 50 derece olmak üzere 90 dereceye kadar yüksek ısılarda yıkanabilir. Yünlü ve ipek kumaşlar beyaz dahi olsa yüksek ısıda yıkanmamalıdır, çünkü küçülüp çekebilirler.
Genellikle pamuklu kumaşlardan üretilen nevresimler 60°C yıkanır. Bu sayede bakterilerden arındırılmış olur. Ancak saten gibi daha hassas kumaşlara sahip nevresimler mutlaka yıkama talimatlarına uyularak yıkanmalıdır. Saten-pamuk nevresimler genellikle daha düşük ısı da 30-40°C yıkanmalıdır.
Güneşlik perdeler yıkanırken sık yapılan hatalardan birisi, yüksek ısı tercih edilmesidir. Güneşlik perde en fazla 40 derecede, hassas ve narin programlarda yıkanmalıdır. Eğer güneşlik perde saten ve benzeri bir kumaştan ise kesinlikle 30 derecenin üzerine çıkılmamalı.
Pamuklular: Beyaz pamuklular 80- 90 derece, renkliler ise en fazla 60 derece. Ketenler: Ön yıkama suyu sıcaklığı 25 -30 derece, ana yıkama sıcaklığı 50 -60 derece. Yünlüler: Yıkama suyu sıcaklığı 30 -40 dereceyi geçmelidir.
Çarşaf ve nevresimlerinizi normal ısıda yıkayabilirsiniz. Ayrıca çarşaflarınızı en güçlü sıkma programında yıkamaktan da vazgeçmenizi öneriyoruz. Çarşaflar kolay kuruyan tekstil ürünleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri