1- Çiftlikköy Tabiat ve Mesire Alanı Çatalca'da bulunan Çiftlikköy Tabiat ve Mesire Alanı ücretli piknik alanlarından. Mangal yapmak istersen de ücretsiz mangallar bulunuyor. Sadece masa için belirli bir ücret ödemen gerekiyor. Mangalı masanın yanında kullanmak istersen de bunun için bir taşıma ücreti ödemelisin.
Maddesi ile 5442 sayılı İl İdaresi kanununun 9. ve 66. Maddeleri, İç İşleri Bakanlığının 2023/5 sayılı genelgesi uyarınca 31 Ekim 2023 tarihine kadar ormanlara giriş yasaklanmıştır" denildi.
Alınan karara göre İstanbul İl sınırları dahilinde yer alan piknik ve mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve ekoturizm alanlarında ateşsiz piknik yapmak, spor, yürüyüş vb. faaliyetlerde bulunmak serbest.
Önümüzdeki günlerde oluşabilecek olağanüstü hava halleri nedeniyle yangınların artabileceği değerlendirilerek mangal, semaver, ateş yakılabilecek mesire ve piknik alanları dışındaki ormanlık alanlara giriş ve çıkışlar 1 Haziran 2023 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar yasaklanmıştır.
Madde-1) Her türlü ormanlık alanlarda; mangal, semaver vb. ateşli piknik yapılması, dilek feneri, meşale, havai fişek vb. yangın çıkmasına sebep olabilecek malzemeler sokulması, kullanılması yasaktır. Ancak Resmi Tescilli korunan alanlar ve piknik/mesire alanlarında kontrollü piknik yapılması serbesttir.
İlgili 24 soru bulundu
Yine 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 76. maddesinde yer alan hüküm uyarınca, orman alanları içerisinde 05.07.2023 tarihinden 30.09.2023 tarihine kadar mangal, semaver, ateş yakılması yasaktır.
İstanbul Valiliği orman yangınlarının önlenmesi amacıyla, bazı piknik ve mesire alanları dışında ormanlık alanlara girişlerin 24 Haziran -15 Ekim 2023 tarihleri arasında yasaklandığını duyurdu.
Aydın Valiliği'nin 2023/1 sayılı “Orman Yangınlarının Önleyici Tedbirler” konulu komisyon kararı çerçevesinde yasaklama kararlarına uymayan (girilmesi yasaklanan ormanlık alanlara girdiği, mangal yakarak piknik yaptığı tespit edilen) 29 kişiye 37 bin 555 TL idari yaptırım kararı uygulandı.
Bolu Valiliği tarafından 15 Temmuz'dan 30 Eylül 2023 tarihine kadar ormanlara girişlerin yasaklandığı duyurulmuştu. Hava sıcaklıklarının artmasından kaynaklı meydana gelebilecek yangınların önüne geçmek adına karar alan Valiliğin belirtmiş olduğu süre bitti.
Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verme suçuna, 3 yıldan 10 yıla kadar hapis verilebiliyor. Kasten orman yakmak suçundan ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1000 günden 10 bin güne kadar adli para cezası uygulanabiliyor.
PİKNİK VE MESİRE ALANLARI DIŞINDA ATEŞ YAKMAK YASAKLANDI
Bu alanlar dışındaki ormanlık alanlarda mangal yapmak, tüp kullanmak, nargile ve her türlü ateş yakmak kesinlikle yasaklanmıştır.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı karar doğrultusunda sahillerde mangal yakmak yasaktır.
Genelge içerisinde yer alan Madde 2'de yazılı bu karara göre, ormanlık alanlarda “ücretsiz kamp” yani dilediğiniz gibi kamp ve piknik 31 Ekim 2023 tarihine kadar yasaklandı. Ancak, herhangi bir ormanlık saha içerisinde işletme olarak hizmet veren “kamping” tesislerinde kamp yapılablmesi serbest olduğu bildirildi.
Aydos Ormanı'nda Mangal Yakmak Serbest mi? Aydos Ormanı'ndaki göl kenarı mesire alanı olarak belirlenmiş olup, bu alanda doyasıya piknik yapabilirsiniz. İsterseniz mangal yakabilir, isterseniz da gölde balık tutabilirsiniz.
Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak veya izin verilen yerlerde yakılan ateşi söndürmeden mahalli terk etmek yasaktır. Ve belirtilen fiilleri işleyenler hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adli para cezası uygulanır.
Buna karşılık ilgili idarelerin izin ve kontrolleri altında olan milli parklarda yani Abant, Gölcük, Yedigöller gibi mesire alanlarımızda piknik yapılması, normal zamanlarda mangal yakılması mümkündür.
Mesire alanı, genel olarak yerleşim birimlerinin yakınlarında bulunmakta olan doğal alanlar olarak ifade edilebilir. Mesire alanları çoğunlukla insanların boş vakitlerini değerlendirmek için tercih ettikleri alanlar olma özelliğine sahiptir. Aynı zamanda da dinlenmek ve eğlenmek için sıklıkla tercih edilmektedir.
Piknik yapılabiliyor ancak mangal yakmak yasak.
Florya Atatürk Ormanı, Avrupa Yakası piknik alanları içinde en çok tercih edilenler arasında kendine yer buluyor. İçinde yürüyüş, koşu ya da bisiklet turu yapmak mümkün oluyor. Çocuk oyun alanlarının da bulunduğu alanda mangal ya da semaver yakmak ise yasak, aklınızda bulunsun.
Piknik alanları olarak tahsis edilen bölümlerde mangalınızı yapabilir, dilerseniz yağmur barınaklarının olduğu yerlerdeki barbeküleri kullanabilirsiniz. Ancak bir hazırlık yapmadan gitmek isterseniz restoranlardan ve büfelerden yiyeceklerinizi temin edebilir tüm zamanınızı dinlenerek geçirebilirsiniz.
Komşuluk hukukunun yanında balkonda mangal yakmanın sonuçları Türk Ceza Kanunu'na göre de suç teşkil edebilecektir. Zira balkon gibi, site gibi alanlarda ateş yakmanın olumsuz neticeleri kitleleri etkileyebilir.
Belgrad Ormanı Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı'nda ise araç giriş çıkışları devam ederken gelenler mangal yaktı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında artan sıcaklıklar ve kuvvetli rüzgar nedeniyle İstanbul'da 30 Temmuz-31 Ağustos tarihleri arasında ormanlara girişin yasak olduğunu duyurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri