Höyük, farklı yükseklikte iki tepe düzü olan bir tepe şeklindedir. Bu iki yükseltisi nedeniyle çatal sıfatını almıştır. Çatalhöyük 1958 yılında J. Mellaart tarafından keşfedilmiş, 1961-1963 ve 1965 yıllarında kazısı yapılmıştır.
Çatalhöyük; David French, Alan Hall ve James Mellaart'dan oluşan bir grup İngiliz arkeolog tarafından keşfedilmiştir. Alan, Mellaart üzerinde öylesine bir iz bırakmıştır ki eşi Arlette'in de yardımıyla kazı çalışmalarını planlamaya başlamıştır.
Feigl'in bahsettiği Çatalhöyük, Konya yakınlarında günümüzden 9 bin yıl önce yani M.Ö. 7 binlerde 2 bin ile 8 bin kişinin yaşadığı tahmin edilen, odalı konutlardan müteşekkil Anadolu'nun en eski yerleşim yeri… Bilinen ilk kenti.
Neolitik Dönem'e ait en eski yerleşimlerden bir tanesi olarak tanımlanan Çatalhöyük, ilk ev mimarisi, ilk manzara resmi, ana tanrıça kültü gibi özgün buluntuları ve inanç eserleri ile insanlık tarihine ışık tutmaktadır. Konya ilinin Çumra ilçesinde yer alan Çatalhöyük, 1958 tarihinde keşfedilmiştir.
15.000'den kalma mağara resimleri ile Anadolu'daki Neolitik arkeolojik alanlardan yaklaşık M.Ö.10.000 yılına tarihlene Göbekli Tepe ve yaklaşık M.Ö. 7000'lere tarihlenen Çatalhöyük'teki çizimler incelendi.
İlgili 28 soru bulundu
İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yeri, Konya yakınlarındaki Çatalhöyük, Neolitik dönemden kalma bir “proto-şehir”. Avcı toplayıcılıktan ve göçebelikten yerleşik düzene ve şehirleşmeye geçişin ilk örneği olan Çatalhöyük'te yaklaşık 8000 kişi yaşıyordu.
VI. Binyılın ortalarında Ubeyd Dönemi'yle birlikte başlayan Güney Mezopotamya'daki yerleşik hayat süreci, M.Ö. IV. binyılda Uruk yerleşiminde şehirli bir dünyanın ve dolayısıyla ilk şehir devletinin doğuşu şeklinde meyvelerini vermiş, M.Ö.
Evlerin kapıları yok. Daha güvenli olsun diye, tahta bir merdivenle damdaki delikten içeri girilip, çıkılıyor. Çünkü 9 bin önce bataklık ve ormanlık Konya Ovası'da, leopar yaşıyor, arslan yaşıyor. Ortaya çıkartılan duvar süslemelerinden biliyoruz bunu.
Dünyada ilk kentleşme modellerinden olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Çatalhöyük'teki kazılarda 8 bin 200 yıllık inanç yapısı bulundu. Konya'nın Çumra ilçesinde, Anadolu'da ve dünyada ilk kentleşme modellerinden olan Çatalhöyük'teki kazıların 30. sezonunda, 8 bin 200 yıllık inanç yapısı bulundu.
Çatalhöyük insanlarının aşırı kalabalık, bulaşıcı hastalıklar, şiddet ve çevre sorunları yaşadığı tespit edildi. Yaklaşık 9.000 yıl önce, dünyanın ilk büyük tarım topluluklarından olan Çatalhöyük sakinleri, aynı zamanda modern kent yaşamının tehlikelerini deneyimleyen ilk insanlar arasındaydı.
Avcı toplayıcı top- lumlardan sonra tarımın ve yerleşik hayatın başladığı Neolitik Dönem'de (M.Ö.9000-5500) ortaya çıkan Çatalhöyük, bu dönemde sahip olduğu ilklerden dolayı “İlkler Beşiği” olarak ta tanımlanabilir.
İlk yerleşme, ilk ev mimarisi ve ilk kutsal yapılara ait özgün buluntuları ile insanlık tarihine ışık tutan bir merkezdir. Çatalhöyük'teki yerleşimin, yani şehirciliğin en iyi bilinen dönemi 7. ve 11. katlardadır.
Dünyanın ilk şehri; Çatalhöyük.
Özellikle kanat tüylerinin korunması, bu kısmın etten daha değerli olduğunu gösteriyor. Çatalhöyük kazılarında akbaba ve turna tüylerinin yanı sıra diğer su kuşu tüylerinin de bulunması araştırmacıların dikkatini çekiyor.
Çatalhöyük Neolitik Kenti Nerede? Konya'nın 52 kilometre güneydoğusunda, Hasandağı'nın yaklaşık olarak 136 kilometre uzağında, Çumra İlçesi'nin 11 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. Konya Ovası'na hakim arazide bulunmaktadır.
Çatalhöyük'teki evler kabaca dikdörtgensel ve aralarında sokak barındırmayacak kadar birbirine oldukça yakın bir şekilde inşa edilmiştir. Çatıların etrafında gezinen insanlar, evlerine girişlerini ise tahta bir merdiven yardımıyla tavandan açılan bir delikten yapıyorlardı.
Konya'nın Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük, Anadolu'daki köy yaşamından kent yaşamına geçişin ilk temsilcisi olarak kabul edilmektedir. M.Ö 7400'e tarihlenen Çatalhöyük, dönemin en kalabalık yerleşimidir.
Tarihte bilinen ilk yerleşim yeri Konya İl sınırları içerisinde bulunan Çatalhöyük'tür. İlk Yerleşim Yeri Hangi Çağda? Anadolu'nun güneyinde yoğunlaşmış olan höyüklerden en ünlüsü olan Çatalhöyük, Erken Neolitik Çağ höyüklerinden birisidir.
Dünya'nın en eski üç kenti Şam, Eriha ve Biblos'tur. Türkiye'nin hâlâ yaşanılan en eski kentleri ise sırasıyla Mardin, Nusaybin, Dülük, Harran ve Van'dır.
Göçebe bir hayat tarzı olan Sümerlerin, Mezopotamya'da yerleşik hayat tarzı olan topluluklar üstünde egemenlik kurması ile birlikte ilk devlet ortaya çıkmıştır.
Buradaki kült yapıların tarım ve hayvancılığa yakın olan son avcı grupları tarafından inşa edilmiş olduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda bölgenin en erken kullanımının Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ'a, yani günümüzden en az 11.600 yıl öncesine dayandığı ileri sürülmektedir.
Mezopotamya'da yer alan dünyanın ilk köyü olarak kabul edilen Çayönü'nde tarım ve besiliğe ait tarihteki ilk örneklere rastlanmaktadır. Çayönü halkı, geçimini tarımla sağlayarak temel besinlerini tarımda elde ettikleri mahsullerden karşılamaktaydı.
2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilen “Çatalhöyük Neolitik Kenti”ne ilişkin olarak UNESCO Dünya Miras Merkezi tarafından cevaplanması istenen ikinci döngü periyodik rapor anket sorularına ilişkin toplantı, alanla ilgili tüm paydaşların katılımıyla 17 Ocak 2014 tarihinde Konya'da düzenlenmiştir.
Daha çok Anadolu'nun güneyinde yoğunlaşmış bulunan Erken Neolitik Çağ höyüklerinden en ünlüsü Konya sınırları içindeki Çatalhöyük'tür. Çatalhöyük 450 x 275 m boyutlarında ve 17 m yüksekliğinde olup birbirini takip eden 14 yapı katından oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri