Çatı membranları arasında yer alan bitümlü su yalıtım membranları, uzun ömürlü bir malzeme seçeneği olmaktadır. Tamamen kuru olan bir yerde bitüm esaslı levhalarla beraber uygulanır. Ardından şaloma yardımıyla yüzey üzerinde eritilir ve çatıyı boşluk bırakmayacak şekilde kaplamak için yuvarlanır.
Çatılarda akma sorununa karşı kullanılacak en kaliteli malzemelerin başında bitümlü oluklu levhalar, bitümlü oluklu kiremitaltı levhaları ve bitümlü su yalıtım membranları gelmektedir. Su yalıtımında uzmanlaşmış kadroların çatı aktarımı için ilk tercihleri her zaman bu ürünlerden yanadır.
Çatı su yalıtımı, membran adı verilen su geçirmez malzeme ile yapılır. Çatı izolasyonu olarak tanımlanan bu uygulama ile membran çatı kaplama yapılarak çatıda oluşabilecek su sızıntılarının önüne geçilmiş olur. Su yalıtım malzemeleri, çatı yalıtımında en çok tercih edilen malzemelerdir.
Poliüretan köpük malzemesi ısı iletim değeri en düşük malzemedir. Bu yüzden ısı yalıtımında kullanılan en etkili çözüm olduğu aşikardır. Sprey püskürtme yöntemi ile çatı izolasyonunda kullanılan poliüretan köpük sayesinde yapıların çatı üzerinden ısı kaybı en aza indirilmektedir.
Çatı izolasyon malzemeleri denildiğinde, su yalıtımı amaçlı kullanılan asfalt ve bitüm bazlı sıvı malzemeler, membranlar, boyalar ile pah bantları, mastik gibi yardımcı materyaller akla gelmektedir. Bunun dışında çatı kaplama malzemeleri olarak fayans döşeme, kiremit gibi malzemeler de kullanılmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Poliüretan sıvı membran su yalıtım sistemi, başka bir su yalıtım sistemine kıyasla oldukça maliyetlidir. Ancak sektördeki en iyi su yalıtım malzemesi budur. Poliüretan sıvı membran ile daha yüksek dayanıklılık sağlanabilir. Poliüretan nem içeriğine karşı çok duyarlıdır.
Çatı izolasyonu nasıl yapılır sorusuna en etkili cevap yine poliüretan sprey köpüktür. Özellikle maliyetlerin yükseldiği günümüz dünyasında enerji verimliliğine katkı sağlayan poliüretan sprey köpük mobil araçların alana taşınmasıyla yapılır. Kapalı hücreli özelliği sayesinde eşi benzeri olmayan çatı izolasyonu sağlar.
Sürme esaslı malzemeler, uygulama yapılacak yüzeye fırça, rulo mala ya da püskürtme sistemleriyle uygulanan malzemelerdir. İçeriklerine göre çimento, akrilik, çimento+akrilik, bitüm ve poliüretan esaslı su yalıtım malzemeleri olarak sınıflandırılabilir.
Temellerde yapının ömrü boyunca, çatılarda ise doğru malzeme kullanılması, doğru detay uygulanması halinde su yalıtım örtülerinin ömrü 20-25 yıl kadardır. Sonrasında tek kat 4 mm kalınlığında örtü uygulanarak çatılardaki ömrü bir kat daha artırılabilir.
Su yalıtımı işlevine sahip olan malzemeler, kullanılacakları yere göre kendi içinde çeşitli kategorilere ayrılır. Böylece dilediğiniz alanı su geçirmez hâle getirmenize yardımcı olur. Ürünler arasında poliüretan, çimentolu kaplama, lastikli asfalt, membran ya da PVC su yalıtımı malzemeleri olduğunu görebilirsiniz.
Yüzey uygulamaya hazırlanırken temizlenip kurulanmalıdır. Daha sonra sıvı membran fırça veya rulo kullanılarak kat kat sürülür. Su geçirmez sıvı membranın soğuk uygulanması önemlidir. Su izolasyonu uygulamasında sıvı membran en az iki kat olacak şekilde uygulanmalıdır.
En iyi çatı izolasyonu,çatıyı çepeçevre kuşatacak,zamanla bozulmayacak,zararlı kimyasal içermeyecek olan yalıtım malzemesidir. Bu özellikleri aynı anda bünyesinde barındıran çatı izolasyonu malzemesi de;bor yalıtım,ÇATIBOR dur.
Kalekim'in yenilikçi su yalıtım ve beton koruma harcı 'Ultralastic', uygulanmasından sadece 2 saat sonra yağmura, 16 saat sonra basınçlı suya dayanıklı hale geliyor. İşçilikten ve zamandan tasarruf sağlayan Ultralastic, fırça, mala, rulo veya püskürtme ile kolayca uygulanabiliyor.
Dolayısıyla mevsimsel olarak ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında +5 ile +30 derece arasındaki değerlerde her zaman mantolama yapılabilir. Yağışlı havalarda öncelikle iş güvenliği açısından daha sonra da yağan yağmur uyguladığımız malzemenin içeriğini bozacağı için mantolama yapılmaması gerekir.
Şeffaf su yalıtımı, suyun geçişini engellemek ve suya dayanıklılığı artırmak amacıyla kullanılan bir tür yalıtım malzemesi veya kaplama yöntemidir. Bu yalıtım yöntemi, özellikle binaların dış cephelerinde, teraslarda, havuzlarda, su depolarında ve benzeri yerlerde suyun nüfuz etmesini önlemek için tercih edilir.
Su izolasyonunda kullanılan membranlar yapıların su geçirmeye ve rutubete karşı korunmasında önemli bir rol üstlenirler. 1 top PVC membran 44 m2 , TPO membran ise 32 m2 yer kaplamaktadır. Ancak bini mesafelerinin dikkate alınmasıyla yaklaşık olarak bu değerler PVC membranda 38 m2 TPO membranda ise 28 m2 olmaktadır.
Membran uygulamaları, sıvı yalıtım ürünleri ve yalıtım kaplamaları gibi çeşitli yöntemler teraslarınızı su geçirmez hale getirebilir.
Su yalıtım boyası olarak bilinen bu ürünler arasında zemin, duvar ve tavanda kullanım için özel olarak üretilen pek çok boya bulmak mümkündür. Örnek, sıvı cam olarak bilinen su yalıtım boyası daha çok zemin ve tezgah gibi alanlarda kullanıma uygundur.
Su ile temas ettiginde yaklaşık 40 saniyede prizini alarak suyu keser. ISONEM M 36 aktif su akıntılarında ve yüzey sularının kurutulmasında kullanılır. ISONEM M 36 suyu durdurarak, yapılacak olan izolasyona hazırlık içindir. Yüksek genleşme özelliğine sahiptir, büzülme yapmaz.
Çatı katının tavan, duvar ve zemin bölgelerinde yüksek kaliteli yalıtım malzemeleri kullanılmalıdır. Cam elyafı, taş yünü veya poliüretan köpük gibi etkili yalıtım malzemeleri tercih edilebilir. Yalıtım, ısı kaybını önler ve iç mekanın sıcaklığını korur.
Beton dökümü esnasında iki beton arasına su ile şişen sızdırmazlık bandı ( Örnek; Weber Swell Tape, Su tutucu bant ) mutlaka kullanılmalıdır. Betonun su geçirmemesi binanın da aynı şekilde suya karşı mukavemetli ve dayanıklı olması, küf ve rutubetin engellenmesi demektir.
Kat Mülkiyeti hakları Kanuna göre çatı binaların ortak kullanım alanı olarakbelirtilmektedir. Bu kanuna göre çatı yalıtımı da ortak kullanım hakkı tüm kat maliklerine ait olup yine çatı tamiratı ve tadilatından kaynaklanan giderleri tüm bina sakinlerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri