Cattell'e göre yeterli bir kişilik kuramının; kişiliği oluşturan birçok özelliği, bu özelliklerin ne ölçüde kalıtımla ve ne ölçüde çevreyle belirlendiği, kalıtım-çevre etkileşiminin davranışı nasıl etkilediğini ele alması gerekir. Cattell, kişiliğin incelenmesinde faktör analizi metodunu kullanmıştır.
Cattell'in Kişilik Faktörleri Teorisi
Kişiliği, insanın belirli bir ortamda ne yapacağını belirleyen faktörler bütünü olarak kabul eden Cattell, kişiliğin her türlü gözlenen ve gözlenmeyen davranışlar bütününü kapsadığını iddia etmiştir (Yanbastı, 1990).
Faktör Analitik Zeka KuramlarI
Spearman (1927) yaptığı araştırmalar sonucunda, bütün zihinsel yeteneklerde belli ölçüde etkili genel bir faktörün (g faktörü) olduğunu, genel faktörden kalan değişkenliği açıklayan spesifik faktörler olduğunu savunmuştur ve bu kurama da iki faktör kuramı adını koymuştur.
AYIRICI ÖZELLİK KİŞİLİK KURAMI
McCrae ve Costa, 1997). Ayırıcı özellik yaklaşımının ilk kuramcıları arasında gösterilen Gordon Allport, kuram ile ilgili ilk çalışmalarını 1921'de yapmıştır. Allport'tan sonra Henry Murray ve Raymond B.
Kişiliği ve nasıl geliştiğini açıklamaya yönelik psikanalitik yaklaşım, insancıl yaklaşım, davranışçı yaklaşım, bilişsel yaklaşım, ayırıcı özellik yaklaşımı ve biyolojik yaklaşım olmak üzere birçok kuramın geliştirildiği görülmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
2.2.Beş Faktör (Big Five) Kişilik Modeli
Beş faktör kişilik modeli faktörleri; deneyime açıklık, sorumluluk, dışa dönüklük, uyumluluk ve duygusallık faktörlerinden oluşur. Açıklık (openness), yaratıcı ve hayalci bireyleri dünyaya yüzeysel bakan ve basmakalıp insanlardan ayıran bir kişilik boyutudur.
Allport kişiliğin; bireyin içinde var olan ve sergilediği davranışların arkasında yatan güç olduğunu belirtmiş ve kişiliği; “Bireyin kendine özgü düşünce ve davranışını belirleyen psikofiziksel sistemlerinin dinamik örgütlenmesi” olarak tanımlamıştır.
İnsanın davranışları kendine özgüdür ve insanların birbirlerinden nasıl ayrıldıkları ve nasıl davrandıklarını incelemekte en geçerli birim, ayırıcı özellik (trait) kavramıdır. belirli bir kişilik özelliğini ne ölçüde sergilediğine bağlı olarak kişiyi sınıflandıran bir kişilik boyutudur.
TREYT KURAMLARI
Freud'un kişilikle ilgili düşüncelerinden oluşturulmuş olup insanların fark edemedikleri iti ve gereksinimlerinin olduğunu ileri süren kuramdır. Freud 'a göre davranışların belirleyicileri de bunlardır.
Cattel tarafından geliştirilmiş olan Cattel Zeka Testi, Bağlan Torol tarafından Türkçeye uyarlanmıştır. Bu test, 6- 14 yaş arası bireylere uygulanmaktadır. Performans ile zeka seviyesini ölçen bir testtir. 4 alt testten, dört ayrı puan elde edilerek kişinin zeka seviyesi hesaplanır.
Özellik-Faktör Kuramı
En genel ifade ile bu kuram; bireylerin farklı özelliklere sahip olduğu ve bunların ölçülebildiği, bu özelliklerin mesleklerin gerektirdiği farklı niteliklerle eşleştirilebileceği temel varsayımına dayanır.
Toplam 46 maddeden oluşan testi yanıtlama süresi 25 dakikadır. Test 4-7 yaş, 7-14 yaş ve 14 yaş üstü bireylere uygulanabilir. Bireysel ve grup olarak uygulanabilir. Uygun yaş grubuna göre bireyin kendisine verilen formu belirli bir süre içerisinde yanıtlaması istenir.
Yetkeci kişilik olarak da adlandırılabilen bu eğilim, diğerlerinin kendisine koşulsuz şartsız boyun eğmelerini ve bağımlı hissetmelerini isteyen bir kişiyi tanımlar.
1. kişinin çeşitli durumlardaki davranışlarını betimleyen ya da belirleyen kalıcı kişilik özelliği. Davranış kalıplarında, tutum, his ve alışkanlıklarda gözlenen nispeten tutarlı ve kalıcı içsel özellik.
Bilimsel anlamda kuram, içeriğinde gerçekler, yasalar, çıkarımlar, bilimsel öngörüler ve test edilmiş hipotezler bulunan doğanın ya da fiziksel evrenin belirli yönlerini açıklama gücüne sahip, son derece iyi desteklenmiş önermelerdir (NRC, 1998).
Jung insanın ruhsal kişiliğini, bütün geçmişten soya çekimle gelen bu ortaklaşa bilinç dışı izlenimlerin onardığını ileri sürer. Freud'un cinsellik içgüdüsü ve Adler'in aşağılık kompleksine karşı çıkarak insanın ruhsal karakterini yaşama içgüdüsünün belirlediğini savunur.
Allport, hümanist psikoloji geleneğinin önde gelen isimlerinden biridir. Modern psikoloji alanına en büyük katkıyı kişilik üzerine yapmış olduğu çalışmalarla sağlayan Allport, kişilikle ilgili görüşlerini dini alana uyarlaması ile din psikolojisi açısından da önemli bir psikolog haline gelmiştir.
Kişilik tanımında kullandığımız diğer bir kavramda tutarlılık kavramıdır.tutarlılık kavramıyla “zaman boyutu içinde o kişinin benzer durumlarda değişmediğini” anlarız.Bir çocuk düşünün,hemen hemen her zaman başkalarına yardım eden,elinden geldiğince işbirliği yapan bir kimse olsun.Bir gün sinirli olduğu anda yardım ...
Gizil Kişilik Kuramları:
İnsanlar hakkındaki kanılarımız, hangi kişilik özelliklerinin bir arada bulunduğu hakkında önceden belirlenmiş düşünce ve inançlarımızla şekillenir. İşte bazı kişilik özelliklerinin birbiri ile ilişkili olduğu ile ilgili bu varsayım ve inançlar sistemine gizil kişilik kuramı adı verilir.
Adler'in kuramında insanların yaşamlarında anlam bulmaları, mutlu hissetmeleri ve yaşam doyumuna ulaşmaları için toplumla uyumlu bir ilişki kurmaları ve kişisel beklentileriyle toplumun beklentileri arasında uyumlu bir bütünlük oluşturmalarının gerekli olduğu savunulmaktadır.
8.3.
Yapısal kişilik kuramına göre, kişilik üç birimden oluşmaktadır. Bunlar, id (alt-benlik), ego (benlik) ve süperego (üst-benlik) dur. Freud, doğduğumuzda tek bir kişilik yapısının, alt benliğin (id) var olduğunu söylemiştir.
Eysenck Kişilik Envanteri günümüzde tüm dünyada içedönüklük ve dışadönüklük kişilik yapısının ölçülmesinde en yaygın kullanılan ölçme araçlarından biri olarak kabul edilmektedir. Envanter temelde patolojik semptomları değil, daha çok normal davranışları saptamak için geliştirilmiştir (Akt:Kuzgun ve Deryakulu, 2006).
Ruh biliminde "Büyük Beş" kişilik özelliği, deneysel araştırma ile keşfedilmiş, 5 göze çarpan etmen veya kişilik boyutudur. Bu model hakkında ilk genel ima, 1933 yılında Amerikan Psikoloji Birliği için yapılan başkanlık söylevinde, L. L. Thurstone tarafından yapılmıştır.
A tipi davranış biçimine sahip birey aşırı rekabetçi, sabırsız, kendisini işine adamış ve zamana karşı duyarlıdır. B tipi davranış biçimine sahip bireyse, zamanla daha az çatışma halinde, yaşama karşı daha dengeli ve rahat bir yaklaşım içersindedir.
Örtük özellikler kuramı, bi- reyin testle ölçüldüğünü düşünülen gözlenemeyen psikolojik özellikleri (yetenek) ile bireyin o testle gösterdiği cevaplama edimi arasındaki doğ- rusal ilişkiyi ortaya koymaya çalışır (Hambleton ve diğ., 1978; Gustafs- son, 1980; Hambleton ve Swaminathan, 1985; Hambleton, 1989).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri