Magnezyum, demir, fosfor ve potasyum yönünden çok zengin olan karabuğday, kansızlığa da iyi gelir. Karabuğday düşük yağ oranıyla bilinir. İçerisinde bulunan yüksek lif sayesinde uzun süre tok tutar. Çorbalarda, salatalarda ve yemeklerde kullanılarak kolayca kilo verilebilir.
Karabuğday glutensiz bir besindir. Hem buğday alerjilerinde hem de glutensiz diyetlerde rahatlıkla tüketilebilir. Karabuğday ayıklanır ve kalan tohumlar un haline getirilir. Unu genellikle ekmek, krep veya diğer tahıllı ürünlerin yapımında tek başına veya diğer tahıl taneleri ile karıştırılarak kullanılır.
Lifli yapısı sayesinde sindirim ve boşaltım sistemlerinin sağlıkla işlemesini sağlıyor, özellikle bağırsak sağlığını korumada oldukça önemli görevler üstleniyor. İçinde bulunan yüksek protein, lif ve düşük yağ sayesinde zayıflamak isteyenlerin yardımına koşuyor.
Yüksek oranda protein, lif ve enerji içerirken, aynı zamanda potasyum, demir, çinko gibi önemli mineraller ve B1, B2, B3, B5, B6, B9, E vitaminleri gibi esansiyel vitaminlerin yanı sıra yüksek miktarda magnezyum ve fosfor sağlar. Bu değerler karabuğdayın diyetinizin önemli bir parçası olması gerektiğini vurgular.
İlgili 39 soru bulundu
Diyette günlük karabuğday alımı yaklaşık olarak 100 gram kadardır. Diğer yandan karabuğday tek başına diyet beslenmelerinde yeterli olmamaktadır. Diyette uzun süre aç kalmamak ve yeterli kalori alımı oldukça önemlidir.
Karabuğdayın içerisinde bulunan B1, B3, B5 VE B9 vitaminleri sayesinde sağlıklı bir cilt ve güçlü saçların oluşmasını sağlar. Kolin bileşeni sayesinde karaciğer yağlanmasının azalmasına yardımcı olur. Haşlandıktan sonra salatalara karıştırabilirsiniz. Bulgur veya pirinç yerine dolmalarınıza kullanabilirsiniz.
Karabuğdayın 1 su bardağı (140 gr) 480 kalori, 1 yemek kaşığı (20 gr) 69 kaloridir.
*Kilo vermeye yardımcı olan karabuğday yüksek oranda bitkisel protein içerir. Bununla beraber uzun süre tok tutar ve yağ yakmada oldukça faydalıdır. İçeriğinde bulunan kalsiyum ile metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır.
En çok Ukrayna, Polonya ve Rusya'da yetişen karabuğday, diğer adı olan “greçka”yı da bu coğrafyadan alıyor.
öğütülüyor. çiğdir. Kesinlikle kokusu yoktur. indekse sahip lezzetli bir alternatiftir.
Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir. Ama, yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi biraz daha zordur. Çimlendirilmiş buğday tanesi yendiğinde veya suyu içildiğinde zihin yorgunluğu ve sinir bozukluklarını giderir ve teskin eder.
Özellikle çilek ve nane ekleyerek salata yapılınca şahane oluyor. Avrupa ve Amerika'da daha yaygın olan karabuğday ise yeşil renkli, sert yapılı, çiğ versiyonu. Kavrulmuş olanın topraksı kokusu ve tadı ağır gelir diyorsanız, çiğ olanından daha çok keyif alabilirsiniz.
Karabuğday Ekmeği
Karabuğday ekmeği yapmak için karabuğday bol suda 14 saat bekletilir. Ardından karabuğday süzülür ve yıkanır.
Yayvan bir tencereye yağı koyun, yağ ısınınca yıkanmış karabuğdayı ve tuzu ilave edip karıştırın. Üzerine 2 bardak kaynar su ekleyin ve 15 dakika boyunca, karabuğday suyunu çekinceye kadar, kısık ateşte pişirin. 10 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın. Afiyet olsun!
Besinlerden alınan lif miktarı artırılmalı, tam buğday, çavdar ve tam tahıllı ekmekler tercih edilmelidir. Pirinç yerine daha çok bulgur veya karabuğday tüketilmelidir.
KARABUĞDAYIN ZARARLARI
Yüksek kalorili bir besin olduğu için aşırı tüketildiğinde kilo alımına sebep olabilir. Karabuğday alerjisi olanların tüketmemesi gerekir. Alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği için alerjik bir bünyeye sahipseniz dikkatli tüketmenizde fayda var.
Karabuğday: Hem düşük glisemik indeksli hem de posa açısından zengin olan karabuğday, bulgurun aksine gaz yapma özelliği olmadığı için emziren annelerin günlük beslenme programına çok rahat girebilir.
Karabuğday iyice yıkandıktan sonra tencereye 2 su bardağı su eklenir. Tencerenin kapağı tam kapatılmadan kısık ateşte pişirilir. Haşlanan karabuğday pilavda, salatada, lapa yapımında kullanılabildiği gibi yoğurtla karıştırılarak da yenebilir.
Aynı zamanda arılar, karabuğdayın tane verimini de artırır. Arıların ve toprağın dostu olan karabuğday, gluten içermediğinden dolayı da çölyak hastalarının önemli bir besin kaynağıdır.
Karabuğdayı ısıya dayanıklı bir kaba aktarın. Suyu kaynatın ve kaynattığınız suyu karabuğdayın üzerine gezdirin. Sabaha dek hazırladığınız karışımı bu şekilde bırakın ve karabuğdayların suyu içine çekip yumuşamasını bekleyin. Ertesi gün hazır olacak bu lapayı diyet listenize uygun şekilde tüketin.
1 Çay Bardağı (Normal) Karabuğday (Pişmiş) 46,00 kaloridir.
Beyaz undan yapılmış ekmek ve karabuğdayla yapılan çalışmalarda karabuğdayın kan şekeri ve insülin değerlerinin düşük olduğu görülmüştür. Yüksek miktarda “magnezyum” içermektedir.
Bütün bunlar karabuğday'ın bizim son zamanlarda tercih edilen yüksek besin değerleri içeren ancak düşük kalorili diyetlerimiz için mükemmel derecede uygun olduğunu göstermektedir. Karabuğday, kan şekerini kontrol etmede etkidir.
Şeker hastaları için faydalı ekmeklerde 2. sıramızda Karabuğday Ekmeği var. Yağsız ve kalorisi düşük olan karabuğday yani Greçka, aslında bir buğday çeşidi değil. Bu nedenle şeker hastaları için ideal bir tahıl. Üstelik şeker hastalığında yıkıma uğrayan kılcal damarları güçlendirmede ve kanamayı azaltmada etkili.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri