Balık bu marine ile her yerine bulanır ve buzdolabında 1 saat marine edilir. Izgarada veya mangalda, her yönü 10 dakika kadar pişirilir.
Somon ızgara yapıldığında da son derece lezzetli bir balık. Pişirmeye derili kısmı aşağıda başlarsanız, balık zaten yağlı olduğundan ekstra yağa ihtiyacınız olmayacaktır. Balığın her bir tarafını ızgaranın ısısına ve yapacağınız filetonun veya dilimin kalınlığına göre 4-7 dakika arası pişirebilirsiniz.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Sostan çıkardığınız somonları yağlı kağıdın üzerine yerleştirin. Fırını 200 dereceye ayarlayın. Kontrollü olarak 15-20 dakika boyunca pişirin.
Izgara somon
Filetolarınızı alüminyum folyoya veya yağlı kağıt üzerine koyun ve tuz, karabiber ve istediğiniz diğer baharatlarla harmanlayın. Aromasının daha iyi olabilmesi için sarımsak eklemeyi de düşünebilirsiniz. Balığınızı nasıl tercih ettiğinize bağlı olarak 8 ila 10 dakika kadar pişirin.
Öncelikle bir kasenin içerisine zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz ekleyip karıştırın. Pişireceğiniz somonları, bu sosun içerisinde 5-10 dakika terbiye edin. Somonu ızgaraya aldıktan sonra her yüzünü 5-6 dakika pişirin. İki tarafı da güzelce piştikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Şayet balık bütünse pişip pişmediğini anlamak çok kolaydır. Sırt yüzgecini çektiğinizde kolayca kopuyorsa balık pişmiş demektir. Eğer kopmuyorsa biraz daha pişirmeniz gerekir.
Aslına bakarsanız somon balığı kadar her ortamda pişirmeye uygun pek fazla balık yoktur. Yağlı olmasına rağmen uygun şekilde tavada pişirebilir; ızgarada, mangalda yapabilir; fırında poşette, yağlı kağıtta, folyo kağıdında pişirebilirsiniz.
Izgara çatalıyla veya ıspatulayla somonu dikkatlice çevirin ve 2-3 dakika daha diğer tarafını pişirin. Pişerken, nazikçe balığın derisini soyun ve mangalın üstüne kızarması için yerleştirin.
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
Bir kabın içerisine ayıklanmış temizlenmiş somonlarımızı alıyoruz. Üzerine yarım limon 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı 2 diş sarımsak rendesi tuz ve karabiberi atıp kabın üstünü kapatıp buzdolabında yarım saat dinlendiriyoruz.
Somonun rengini inceleyin. Balığın dışı pişirme yöntemine bağlı olarak opak beyaz, bej veya kahverengi olsa da ortası hafif yarı saydam pembe olmalıdır. Somonun ortası opaksa, muhtemelen fazla pişmiş demektir. Merkez tamamen yarı saydamsa, muhtemelen daha fazla pişirmesi gerekir.
Yapışmaz bir tavamızı iyice kızdırdıktan sonra somonları tavaya koyup ocağımızın ısısını kısalım 5-6 dk da kızaracaktır. Kızarıp kızarmadığını kontrol ettikten sonra diğer yüzünü de kızarttıktan sonra istediğimiz garnitürlerle servis yapalım.
Dilimlenmiş somonunuzun her iki tarafını da tuz ve karabiber ile tatlandırın. Fırın kabını hafifçe yağlayın ve somonu kaba alın. Yanına istediğiniz sebzelerden azar azar koyarak 180-190 derece önceden ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin.
Koku: Pişmiş somon lezzetli ve hafif bir kokuya sahiptir. Eğer pişirirken keskin ve ekşi bir koku geliyorsa, somon bozulmuş demektir.
Somon Balığı Yıkanır Mı? Sağlık açısından hijyenik bir yemek hazırlamak adına, somon balığını yıkamanız önerilir.
Aslında somon balığı bu ufak balıklara nazaran biraz daha yağlı olması sebebiyle her ne kadar ızgarada ve fırında pişirmeye daha uygun olsa da tava da kızartılabilir. Balık eti diğer etlere nazaran daha hızlı pişer ve tam pişip pişmediğini rengine bakarak kolayca anlayabilirsiniz.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Ya da somon balığı ile en uyumlu olan alkollü içecek kırmızı şaraptır.
Somon balığı denildiğinde en çok kullanılan soslardan biri bal ve soya sosudur. Sosla marine edilen somonlar, fırında pişirildikten sonra yeşilliklerle birlikte servis edilir.
Zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu, defne yaprağı, tane karabiber ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Somon dilimlerini bu karışıma yatırıp en az 30 dakika buzdolabında bekletin. Buzdolabından çıkarıp kısa süre önceden ısıtılmış ızgara üzerinde ters yüz ederek kısa süre pişirin.
Ayrıca balığın kılçığı, kafası ve kuyruğu kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Özellikle hamilelikte ve kemik erimesinde bunlar çok faydalıdır" değerlendirmesinde bulundu. "Balığın proteini hayvansal kaynaklı olduğu için biyo yararlılığı, yani vücut proteinine dönüşme oranı çok yüksektir.
Önce balığı kağıt havlu ile kurulayın. Sonrasında bir kap içine tuz, karabiber, zeytinyağı, limon suyundan oluşan bir karışım hazırlayın. Balığı bu karışımda biraz dinlendirin ve sonrasında süzerek ızgaraya alın. Balık böylelikle ızgara tellerine yapışmayacak, hem de daha iyi kızarıp daha lezzetli olacak.
Zeytinyağı ile yağladığınız somona, portakal suyu, karabiber ve deniz tuzunu ekleyin. Isınan tavayı bir parça zeytinyağı ile peçete yardımı yağlayın. Somonun her iki yüzeyini de 5'er dakika pişirin. Biberiye veya taze kekik ile servis edin, işte bu kadar, afiyet olsun!
Kaliteli Somon
Japon mutfağının çok eski zamanlara dayanan geleneklerinden biri, balıkların çiğ olarak tüketilmesidir. Ancak somon bu balıklardan biri değildir. Çünkü Pasifik Somonu birçok parazit barınır, çiğ yenmesi tehlikelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri