Çavdar ekmeği yüksek lif içeriği sayesinde kan şekeri kontrolüne yardımcıdır. Kan şekerini yavaş yükseltir, insülin direnci ve diyabeti olan bireyleri tüketimine de uygundur. Kalp sağlığını destekler. Çalışmalar çavdar ekmeğinin yüksek lif içeriğinin kolesterol seviyesini azaltmaya yardımcı olduğunu söylüyor.
Çavdar ekmeği şeker hastaları, hipertroidi hastaları ve sporcularda kullanımı tercih edilir. Kepek Ekmeği: Önemli bir B vitamini kaynağıdır. Şeker hastalığı, kabızlık yada spastik kolon hastalıklarında tercih edilir.
Çavdar ekmeği kilo kontrolü için diyet gıdası olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak kontrolsüz tüketim yapılan her gıdanın faydasından çok zararı olabileceği gibi çavdar ekmeğinde de gereğinden çok tüketildiğinde gözle görülür kilolara sebebiyet verebilir. Yemeklerde 2 dilim çavdar ekmeği tüketmek ideal orandır.
Tam buğday unlu ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği gibi tam tahıllı ekmekler demir, magnezyum, selenyum, B vitaminlerinden zengindir ve yüksek diyet lifi içeriğiyle kan şekerini dengede tutar, uzun süreli tokluk sağlar, bağırsak hareketlerini düzenler ve kan parametrelerini iyileştirir.
Tam çavdar ekmeği, vücuttaki kolesterol dengesini sağlayarak ve kan dolaşımını sağlıklı hale getirerek, kalp damar hastalıklarının ortaya çıkması riskini azaltmaktadır. Tam çavdar ekmeği, sağlıklı bir vücut işleyişi doğrultusunda, safra kesesi oluşumunu önlemektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Kan kolesterol seviyeniz istenilen aralıktan daha yüksekse yulaf ekmeğini tercih etmek daha akılcı bir seçim olacaktır. Yulaf ekmeği içerdiği beta-glukanlar ile kan kolesterolünü azaltıcı etki gösterir.
Ancak, çavdar ekmeği genellikle daha az lif içerir ve vitamin ve mineral bakımından tam buğday ekmeğine göre daha düşük değerlere sahiptir. Tam buğday ekmeği, çavdar ekmeğine göre daha fazla lif, vitamin ve mineral içerir. Bunun yanı sıra, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeğine göre daha yüksek glisemik indekse sahiptir.
Herkesin en sağlıklı bulduğu tam buğdaylı ekmekler, diğer ekmek türlerine göre daha çok vitamin, tahıl ve lif içeriyor.
Lif İçeriği: Ekşi mayalı ekmek, yüksek lif içeriğiyle bilinir. Lif, sindirim sistemi için önemli olan bir besindir. Lifli gıdalar, bağırsak hareketlerini uyarır ve sindirimi düzenler. Bu nedenle, ekşi mayalı ekmek yiyen kişilerde daha fazla bağırsak hareketi ve gaz oluşumu görülebilir.
-Beyaz ekmek yerine; tam tahıl ekmekleri, tam çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek gibi ekmekleri tercih edin. - Vazgeçemediğimiz bir lezzet olan simit tercihiniz de önemli. Sık sık kabızlık yaşıyor ve iştahınız fazla ise kesinlikle tam tahıllı simitleri tercih edin.
Ekşi mayalı olarak hazırlanmış ata tohum siyez, karakılçık, iza ekmeleri gibi tam çavdar ekmeği de şeker hastaları için en uygun seçimlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biriside bu ekmeklerde kullanılan unların karışım olmaması %100 olarak hazırlanmasıdır.
Sindirim Sistemi Üzerinde Etkilidir:Lif bakımından zengin olan çavdar ekmeği sindirim sistemi sorunlarının azaltılmasında yardımcı olur. Bağırsak hareketlerinin iyileşmesini sağlayarak kabızlık gibi bağırsak rahatsızlıklarını ortadan kaldırır.
Çavdar ekmeği, kilo aldırmaz. Ancak karbonhidrat oranı yüksek olmasından dolayı makarna ve pilav gibi yiyeceklerle tüketilmemelidir. Ayrıca çavdar ekmeği temel makro ve mikro besinleri de içerir. 1 dilim çavdar ekmeğinde yaklaşık 80 kcal kalori oranı vardır.
Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir proteindir ve bu tahıllar genellikle ekşi mayalı ekmeğin temel bileşenleridir. Gluten intoleransı olan kişiler, gluteni sindiremez ve bu durum gaz ve şişkinlik gibi belirtilere yol açabilir.
Tam tahıllı ekmekler mide hastalıklarına şifa oluyor. Bunun dışında zencefil mide bulantısına çözüm. İşte detaylar... Tam tahıllı ekmek, pirinç ve kuskus gibi yiyecekler iyi bir seçimdir.
Zayıflatan ekmek çeşitleri içerisinde yulaf ekmeği, keten tohumu ekmeği, kepekli ekmek, esmer pirinç ekmeği, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, ezekiel ekmeği, glutensiz ekmeği saymak mümkün. Uzmanlar, diyet yaparken ekmeği tamamen kesmek yerine, beyaz ekmek harici ekmek çeşitlerinin az miktarda tüketilmesini öneriyor.
Kereviz, lahana, elma, karnabahar, brokoli, kabak, domates, salatalık,marul, yeşil biber gibi taze sebzeler, kiraz, çilek, kavun, karpuz gibi taze meyveler,turp, pırasa, soğan, sarımsak gibi köklü bitkiler ile kuru baklagilleri mümkün olduğunca tüketmeyin. Gazoz, soda, kola gibi gazlı içecekler içilmemelidir.
Siyez ekmeği bu özelliği sayesinde bağırsak dostu bir besindir. Bağırsakları temizleyerek sindirimi kolaylaştırır. Sindirim sistemi fonksiyonlarının çok daha iyi bir şekilde çalışmasına destek olur. Kabızlık ve şişkinlik gibi yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıkları önler.
Gluten, buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir proteindir. Bir kişide gluten intoleransı (gluten hassasiyeti, gluten alerjisi) varsa, bu protein karın ağrısı, ishal veya gaz sancısı gibi sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir.
Bakın uzmanlar bu konuda neler söyledi. Hiç ekmek yemeden sağlıklı yaşama trendi neredeyse tüm dünyada kabul edilir hale geldi. Oysa araştırmalara göre uzun yıllar karbonhidrattan fakir beslenmek kalp hastalığı riskini yüzde 20 oranında artırıyor!
Çavdar ekmeği yüksek lif içeriği sayesinde kan şekeri kontrolüne yardımcıdır. Kan şekerini yavaş yükseltir, insülin direnci ve diyabeti olan bireyleri tüketimine de uygundur. Kalp sağlığını destekler. Çalışmalar çavdar ekmeğinin yüksek lif içeriğinin kolesterol seviyesini azaltmaya yardımcı olduğunu söylüyor.
Ekmek içerdiği karbonhidrat yanında protein, lif, kalsiyum, fosfor ve B1, B6 vitaminlerİ yönünden de zengin bir gıdadır. Bu açıdan doğal ekmek, zihinsel ve fiziksel sağlığın korunmasını sağlar. Lif alımıyla mide ve bağırsak sağlığının korunması, kabızlığın önlenmesi için ciddi bir destek sağlar.
Çavdar, lif ve glüten bakımından zengindir. Bazı kişilerde (özellikle glüten intoleransı olanlar ve çölyak hastalarında) şişkinliğe neden olabilir. Çavdar ekmeğinin ilave şeker oranı yüksek olabilir.
Ev Yapımı Çavdar Ekmeği İçin Malzemeler :
1 paket 7 gramlık kuru maya. 5 yemek kaşığı ayçekirdeği. 3 su bardağı çavdar unu.
Gluten İçeren -Kesinlikle Tüketilmemesi Gereken Gıda Maddeleri: Buğday, arpa , çavdar ve yulaf katkılı her türlü ürün. (Un, bulgur, irmik, makarna, şehriye, kuskus kepek gibi.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri