Kış aylarında çay, kahve, boza ve salep tüketiminde daha fazla artış olduğunu söyleyen Gökçe Bönce, ''Kafein içeriği yüksek olan çay-kahvenin fazla tüketimi besinlerdeki vitamin-mineral emilimini engelliyor.
D vitamini sindirim sisteminde kalsiyum emilimini artırarak kemik yapımını artırır. Gün ışığına çıkma ve günde ortalama 15 dakika güneş ışığına maruz kalma halinde günlük D vitamini ihtiyacı cildimiz tarafından üretilir. Kemik erimesinden korunmak için kafein içeren kahve ile çay tüketimini kısıtlanmalıdır.
Bazı hastalıklar, barsaklarda D vitamini emilimini engeller. Çölyak hastalığı, Crohn hastalığı ve kistik fibrozis bu hastalıklar arasında sayılabilir. Mide veya barsakların bir kısmının çıkarıldığı veya obezite tedavisinde uygulanan gastrik- bypass ameliyatları sonrasında da D vitamini eksikliği görülebilir.
D vitamini eksikliğinin en yaygın nedeni, güneş ışığına yeterince maruz kalmamaktır! Bununla birlikte gün içerisinde uzun süre kapalı ortamda kalanlar, ciddi karaciğer-böbrek hastalığı olanlar, rifampisin (tüberküloz-verem ilacı), epilepsi-sara ilacı kullananlar D vitamini eksikliği riski altındadırlar.
D vitamini eksikliğinin önlenmesi ve tedavisi için doğal güneş ışığı takviyesi -güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde D vitamininin emilimi daha iyi olacağı için- sabah 10.00 ile öğleden sonra 15.00 saatleri arası ve günde 15-30 dakika optimumdur.
İlgili 33 soru bulundu
D vitamini takviyesinin doğru zamanda kullanımı için kısıtlı çalışmalar bulunsa da yapılan bazı araştırmalar gece yemeklerden sonra alınan D vitamininin uyku düzenini etkilediğini gösterir. Sabah kahvaltıya eklenen D vitamini takviyesinin daha sonra alınmaya göre daha etkili olduğu görülür.
D vitamini açısından en etkin dönem olan mart ve ekim ayları arasında koruma kremi kullanmadan her gün 10-15 dakika güneşlenmek gerekiyor. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 ile 15.00 saatleri arası D vitaminin dönüşümü için en etkili saatler olarak biliniyor.
Ayrıca D vitamini ile güçlendirilmiş (D vitamini eklenmiş) süt veya yoğurt da tüketebilirsiniz.
İngiltere'deki East Anglia Üniversitesi'nin gerçekleştirdiği bir araştırma, vitamin haplarıyla birlikte kahve içmenin vitamininin yararlı etkisinin kaybolmasına neden olduğunu ortaya koydu.
D vitamini içeren başlıca kuruyemişler kaju ve fındıktır.
Vücudumuz tarafından üretilen D Vitamini depolanır ve kışın yeterli güneş alınamayan durumlarda depodan kullanılır. Güneş ışınlarının dik geldiği öğlen saatlerinde her gün 10-15 dakika güneşlenmek D Vitamini sentezi için yeterlidir.
D2, maya ve mantarda bulunan ergokalsiferol denen maddenin yine güneş ışığına maruz kalmasıyla üretilir. İnsanlar tarafından besin yoluyla alınır. Güneş ışığı ile ciltte üretilen D vitamini vücutta daha aktif rol oynar. Vitamin D %90 oranında ciltte güneş ışığıyla sentezlenirken %10 oranında besinlerle alınır.
D vitamini sabah mı alınır akşam mı sorusunun cevabı kişinin beslenme alışkanlıklarına ve bünyesine göre değişiklik gösterse de, yapılan araştırmalar sonucu akşam alınan D vitamini takviyesinin kişide uykusuzluk nedeni olduğu gözlemlenmiştir. Sabah alınan D vitamininin emilimi ve verimi daha yüksektir.
D Vitamini Eksikliği Kaç Günde Düzelir? D vitamini eksikliğinin giderilmesi için en az 8 haftalık bir tedavi süresi uygulanmalıdır.
Çay günün herhangi bir saatinde içilebilecek, tatmin edici bir içecektir. Çay Türklerin özellikle sabah kahvaltılarında vazgeçilmezdir. Çay içerken aşırıya kaçılmaması gerekiyor. Günde 3 veya 4 bardak idealdir.
Sudan sonra ikinci olarak en çok tükettiğimiz çay, bilinçsizce içilirse vücudumuza zarar verebiliyor. Uzmanlara göre, aşırı çay tüketimi mide bulantısı, baş ağrısı, sinir bozukluğu, kalpte çarpıntı, elde titreme, demir eksikliği, kansızlık ve uykusuzluk gibi birçok soruna yol açtığını açıkladı.
Günlük D Vitamini İhtiyacı Ne Kadardır? 0-1 yaş aralığı için gerekli miktar 400 IU (International Unit), 1-70 yaş aralığı için gerekli miktar 600 IU, 70 yaşından büyük bireyler için ise gerekli miktar 800 IU olarak önerilir.
D vitamini takviyeleri güne başlarken kahvaltıdan sonra ya da kahvaltı ile birlikte alınmalıdır. B vitamini takviyeleri günün herhangi bir saatinde aç tok farketmeksizin kullanılabilir. C vitamini gibi enerjiyi arttıran, bağışıklık sistemi üzerinde aktif etkili olan takviyeler de günün ilk saatlerinde alınmalıdır.
D vitamininin fazla alınması kan kalsiyum seviyesini arttırarak, bulantı, kabızlık, kalp ritim problemleri, böbrek taşı oluşumu gibi durumlara neden olabiliyor. Bu nedenle ölçüm yapılmadan gereksiz miktarda takviye edilmesi önerilmiyor.
Araştırmalar, ortalama 2 yumurtanın porsiyonunun 8.2 mcg D vitamini içerdiğini, önerilen diyetle D vitamini alımının önemli bir bölümünü [2] içerdiğini ve bu hayati besin maddesinin yeterli seviyelerinin alımını desteklemek için diyete harika bir katkı yaptığını bulmuştur. vitamin.
Patates: Haşlanmış ezilmiş ve bir miktar yağlı süt eklenmiş ise 100 gram patates günlük D vitamini ihtiyacının %1'ini karşılar.
Portakal; C vitamini deposu olarak bilinse de portakal D vitamini açısından da önemli meyve türüdür.
Günlük 2000 IU D vitamini takviyesi en az 6 ay boyunca, ya da 50.000 IU haftada 1 kez en az 6 hafta boyunca olmak üzere verilir. Kandaki 25(OH)D, 30 ng/ml seviyesinin üzerine ulaştığında tedavi tamamlanmış olur.
Güneş vitamini olarak da geçen D vitamini, uyku hormonu etkilediği için, D vitamini eksikliği uykudan tam verim alınamamasına ve gün içinde halsiz sürekli uykulu bir halde olunmasına yol açabilir.
D vitamini için gerekli olan güneşin UVB ışınları, kış aylarında giderek daha az ulaşmaya başlar. Günlerin kısalmaya başlaması ve vücudun büyük kısmının giysilerle kapatılıyor olması da D vitamini açısından dezavantajdır. Hava kirliliği güneşin UVB ışınlarını tutarak D vitamini üretimine engel oluşturabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri