Türkiye'de çay üretimi Türkiye'de çay tarımı, Doğu Karadeniz Bölgesinde Gürcistan sınırından başlayarak Ordu ilinin Fatsa ilçesine kadar olan kuşakta yapılır. Rize, tek başına Türkiye çay üretiminin % 85'ini karşılar; çay yetiştirilen diğer iller Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin'dir.
Çay Doğu Karadeniz Bölgesinde en çok Rize'de yetiştirilmektedir. Rize çay üretimi konusunda birinci sırada yer alır. Ayrıca çayın yetiştirildiği başka illerde bulunmaktadır. Trabzon, Giresun ve Artvin illerinde de çay üretimi gerçekleştirilmektedir.
Türk çay sektöründe toplam 197 fabrika bulunmaktadır. Bunların 46'sı ÇAYKUR'a, 151'i ise özel sektöre aittir. Bu fabrikaların 154'ü Rize'de, 29'u Trabzon'da ve 10'u Giresun'da bulunmaktadır.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ÇAYKUR'un yapımı tamamlanan 2 yeni yaş çay fabrikası ile ilgili, "İki fabrika ile birlikte fabrika sayımızı 47'den 49'a çıkarmış olduk. Her birinin 100 ton kapasitesi var. 200 ton ilave kapasite anlamına geliyor." dedi.
FAO istatistiklerine göre 2018 yılı dünya çay üretiminde Çin %41, Hindistan %21, Kenya %8, Sri Lanka %5, Vietnam %4, Türkiye %4, Endonezya %2, İran %2 ve diğer üretici ülkeler %13 paya sahiptir.
İlgili 18 soru bulundu
Türkiye'de çay üretimi
Türkiye'de çay tarımı, Doğu Karadeniz Bölgesinde Gürcistan sınırından başlayarak Ordu ilinin Fatsa ilçesine kadar olan kuşakta yapılır. Rize, tek başına Türkiye çay üretiminin % 85'ini karşılar; çay yetiştirilen diğer iller Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin'dir.
Afrika'dan Amerika'ya kadar her yerde çay vardır ama bizim bildiğimiz siyah çayın iyisi dünyada 2, bilemediniz 2.5 yerde yetişir. Bunlar sırasıyla Hindistan, Çin ve eskiden Seylan diye bildiğimiz Sri Lanka'dır. Ama iyi çayın asıl vatanı Hindistan ve Çin'dir. Hindistan'ın en önemli çay üretim merkezi Darjeeling'dir.
4 Şubat 2017 tarihinde yayımlanan kararname ile devlete ait bütün hisselerinin Türkiye Varlık Fonu'na devredilmesi kararlaştırılmıştır.
Bakanlar Kurulunun 2017/9756 sayılı kararı ile Türkiye Varlık Fonuna aktarılmıştır.
Çay ilk defa Çin'de keşfedilen dünyanın en çok tüketilen içecekleri arasında yer alır. Milattan önce 2737 yılında Çin İmparatoru Shen Yung tarafından tesadüfi olarak keşfedilmiş bir içecektir. Çayın Avrupa'ya gelişi 1610 yılında olmuştur.
Dünya çay üretiminde 2 milyon 270 bin ton ile Çin birinci, 1 milyon 210 bin ton ile Hindistan ikinci, 475 bin ton ile Kenya üçüncü, 329 bin ton ile Sri Lanka dördüncü, 259 bin ton ile Türkiye beşinci sırada yer aldı. Bu ülkeleri 179 bin ton ile Vietnam, 129 bin ton ile Endonezya izledi.”
Zihni Derin 1923 yılında Rize´ye gelir. Eski adı Garal Dağı olan hazineye ait bir bölgede 15 dekarlık arazi fidanlık işne tahsis edilir. Bölgede yaptığı incelemelerde bazı meraklıların Batum´dan dönüşlerinde getirdikleri ve diktikleri gayet iyi gelişmiş çay fidanlarıyla karşılaşır.
İlk çay fabrikası, 1947 yılında, 60 ton/gün kapasiteli, Rize Fener Mahallesinde, Merkez Çay Fabrikası adı altında işletmeye açılmıştır.
Türkiye için oldukça yeni sayılabilecek olan çay bitkisi nemli tropik ve subtro- pik bölge bitkisidir. Ülkemizde çay tarım alanları doğuda Sarp köyünden başlar, batıda Ordu ili- nin batısında Fatsa'ya kadar devam eder. Çay bahçeleri kıyıdan 30-35 km içeri- lere ve 500-600 m yüksekliklere kadar yayılış göstermektedir.
Çay, Afyonkarahisar ilinin ilçesidir. İç Ege bölgesinde; Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinin kesiştiği güzergâh üzerinde yer alan Çay ilçesi, doğuda Sultandağı, güneyde Yalvaç, batıda Şuhut ve Afyonkarahisar, kuzeyde Bolvadin ile çevrilidir. İl merkezine 48 km uzaklıkta bulunan ilçenin yüzölçümü 830 km²'dir.
Günümüz itibariyle Trabzon'da, 8'i Çaykıır'a ait olmak üzere 32 çay fabrikası bulunmaktadır. Yıllık 65 654 ton kuru çay üretim kapasitesine sahip olan bu fabrikalarda, 3 648 personel istihdam edilmektedir.
Çaykur tarafından piyasaya sunulan soğuk çay Didi, son günlerde reklam filmi ile gündemde. Çekimleri Cunda Adası ve Rize'de tamamlanan reklam filminin başrol oyuncusu ise Naciye Teyze.
Çaykur tarafından 80'li yıllardan bu yana üretimi yapılan Tiryaki Çayı ise, Türkiye'deki çay piyasasının büyük bir dilimine sahiptir. Tiryaki Çayı tanınmış marka tescili ile birlikte tanınmış marka sayısı üçe yükselen Çaykur'un diğer tanınmış markaları ise Çaykur ve Didi.
Çaykur'un 46 yaş çay işleme fabrikası, 3 paketleme tesisi ve bir ana tamir fabrikasında 5.753 işçi çalışıyor. Bunların 2.905'i sürekli, 2.848'i geçici işçi statüsünde. 462 memur ve 941 sözleşmeli personel ile birlikte toplam çalışan sayısı 7.156 kişi.
Bloomberg HT ekonomi kanalının tarım editörü İrfan Donat, ÇAYKUR'un da çoğu KİT'te olduğu gibi operasyonel sorunlar, finansal maliyetlerin yüksek olması , stok tarafındaki planlamanın eksikliği ve insan kaynakları yönetimindeki sorunlar nedeniyle zarar ettiğini vurguluyor.
Rize İlinde bulunan sanayi işletmelerinin %26'sı mikro ölçekli, % 45'i küçük ölçekli, %22'si orta ölçekli, %7'si büyük ölçekli işletmelerdir. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü Çayeli Çay Fabrikası Müdürlüğü şeklinde sıralanmaktadır.
Çay nerede ve nasıl kullanılmaya başlanmıştır? Çay ilk olarak milattan önce 2737 yılında, Çin'de medikal amaçlarla kullanılmaya başlanmış. Zaman ilerledikçe çayı suyla bir araya getirip bir içeceğe dönüştürmüşler. İlk içilebilir halde kullanılması milattan önce 10. yüzyıla denk geliyor.
Yerli çay markaları özellikle Çaykur bu bölgedeki çay hasatının çok büyük bölümünü alır. Ülkemizde Rize ili çay üretiminin %85'ni karşılar. Çaykur Rize Çayı Türkiye'nin en kaliteli siyah çayları arasında ilk sırada yer alır. Hindistan ve Çin çayları ise dünyanın en iyi çaylarıdır.
Kilogram başına 1,2 milyon dolara satılmasıyla Da-Hong Pao Çayı dünyanın en pahalı çayıdır. Bu çay çeşidi, Çin hükümeti tarafından ulusal bir hazine ilan edilmiştir ve kökeni Ming Hanedanlığına kadar uzanmaktadır. Hasat sırasında kullanılan süreç Çin Hükümeti tarafından bir sır olarak saklanmaktadır.
Çin, 2,44 milyon ton üretimle dünyanın en büyük çay üreticisi konumundayken, Hindistan 1,27 milyon tonluk üretimiyle dünyanın ikinci büyük çay üreticisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri