Sözcüklerden biri olarak da çay kelimesi öne çıkıyor. Yani saç çay sözcüğü sesteş eş sesli bir kelimedir. İlk anlamı ile beraber çay kelimesi bir içecek şeklinde ifade edilir. Aynı şekilde ikinci anlama üzerinden ise çay kelimesi dere anlamına gelmektedir.
EŞ SESLİ KELİMELER
Çay kelimesi her iki cümlede de aynı yazılmasına rağmen anlam olarak farklıdır. Birinci cümledeki çay bir içecektir. İkinci cümledeki çay ise küçük akarsulara verilen isimdir. Yazılış ve söylenişleri aynı, anlamları farklı olan sözcüklere eş sesli ( sesteş)sözcükler denir.
Eş sesli kelimeler yazılış ve okunuş bakımından aynı olan kelimelerdir. Fakat anlamları birbirinden farklıdır. Bu kelimelere eş sesli veya sesteş kelime denir. Kısaca eş sesli kelimeler bir kelimenin birden fazla anlam barındırmasıdır.
Dere sözcüğü için eş anlamlı kelime bulma şansıda vardır. Çünkü su, çay, ırmak ve akar kelimeleri dere ile eş anlamlı olarak kullanılır. Yani anlam olarak hepsi aynıdır.
Bir kelimesi, hem sözlük hem de mecazi anlamda kullanıldığı için sesteştir. Matematikte "1" olarak yazılan bir, pozitif sayıların en küçüğüdür. Kelime, eşi benzeri bulunmayan, nadir manasında da kullanılır. Bir kalemde ve birdenbire kelimeleri, aniden anlamına gelir.
İlgili 27 soru bulundu
Farklı anlamlara gelseler dahi yazılış ve okunuşları aynı olan sözcükler eş sesli sözcükler olarak bilinir. Aynı zamanda sesteş sözcükler olarak da dile getirilmektedirler. Bu sözcüklerde aynı harfler kullanılır ve aynı şekilde kelime oluşturulur.
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Doğrulanmış Cevap
Eş anlamlı kelimesi ise deredir. Dere ile ilgili cümleler yazalım. Dere boyunca devam eden ağaçların yapraklarının vermiş olduğu renk ile, bu derenin ismi de yeşil dere olmuştu.
Dere en küçük akarsudur. Çay, dereden daha büyük, nehirden daha küçüktür. En büyük akarsu da nehirdir. Çaylar birleşince de nehirler oluşur.
Çay kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Yazılışları ve okunuşları aynı olmakla beraber anlamları farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Yani ses kalıbı aynı olan bu sözcüklerin karşıladıkları kavramlar tamamen farklıdır. Örneğin bir sayı olan “yüz” ile “başın ön bölümü” ve suda “yüz” anlamındaki yüz; çaygillerden bir içecek olan “çay” ile ırmaktan büyük akarsu vb.
Ten kelimesi denilince akla sadece insan vücudunun dış kısmı,cilt veya vücut gelmektedir.Tek bir anlamı olduğu için Sesteş DEĞİLDİR.
Saz kelimesi bir eş sesli sözcüktür. Yani diğer bir ifade ile sesteş olarak bilinir ve birden fazla anlama sahiptir. Bu anlamlardan ilki ve en çok kullandığı bir müzik aleti olmasıdır. Diğer bir ifadesi ise su kuyularında olan durum şeklinde anlatılır.
Yaş eş sesli bir sözcüktür. Sesteş ya da eş sesli kelimeler yazılış ve okunuşları aynı anlamları farklı kelimelerdir. Hayatın devamında belirlenen zaman aralığını ifade etmektedir, yani yaş(doğum tarihi) ve ıslanmış olan nesneleri ifade eden yaşlık, ıslanma durumudur.
Yüz kelimesinin en çok kullanılan eş anlamlı kelimesi çehre kelimesidir. Bu kelimeler yüz kelimesinin eş anlamlı kelimeleridir. Fakat yüz kelimesi eş sesli bir kelime olduğu için birden fazla anlam barındırmaktadır.
Hollandalılar (thee), İngilizler (tea), İspanyollar (té), Fransızlar (thé), Endonezyalılar (teh) ve Afrika'nın batı ve güney ülkeleri "te" gibi birbirine benzeyen isimler kullanırken, Türkler (çay), İranlılar (chay), Ruslar (çay), Japonlar (oça), Araplar (şay), Hindistanlılar (şay), Doğu Afrikalılar (çai) gibi ülkeler ...
Karada chai, denizde tea
Avrupa ülkelerinde yaygın olan tea ve benzeri tanımların kökeni de Çince'ye, aslında yine cha (茶) sözcüğüne dayanıyor. Mandarin Çincesinde ça olarak okunan bu sözcüğün farklı lehçelerde telaffuzunun farklı olması, deniz yoluyla iletildiği ülkelerde de adının farklı olmasını sağlamış.
Çay, coğrafi terim olarak dereden büyük, ırmaktan küçük akarsuya denir. Bu sınıflandırma akarsuyun uzunluğu, genişliği ve taşıdığı su miktarına göre belirlenmektedir.
Üçüncü hali için elin eş anlamlısı ilk anlamında il kelimesidir.
AT KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
At kelimesinin eş anlamlısı dilimize Farsçadan geçmiş olan "beygir" kelimesidir.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı olarak 'hekim' ve 'tabip' karşımıza çıkmaktadır.
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Dilimizde kullanılan kelimelere baktığımız zaman birçoğunun eş sesli olduğu görülmektedir. Bu eş sesli olan kelimeler yazılış olarak aynıdır. Ancak anlam yönünden baktığımızda farklı oldukları görülür. Bundan dolayı anlamları farklı ama yazılışları aynı olan kelimeler eş seslidir.
Eş Sesli Kelimeler Sözlüğü, Türkçemizde en çok kullandığımız, 200 taneden fazla eş sesli sözcükten ve anlamlarından oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri