Bazı meyvelerin çekirdeklerini dikerseniz o meyveyi üreten ağacın aynısını elde edersiniz. Örneğin badem, ceviz, incir, Malta eriği, Trabzon hurması gibi meyvelerin çekirdeklerini diker ve büyütürseniz o ağaç bu meyveleri geç de olsa verir. Ağaç yaprak, dal ve görünüş olarak “aşılı” olandan da farkı olmaz.
Hobi amaçlı dikimlerde birçok çeşidi (bazı erik ve kiraz çeşitleri haricinde) tozlayıcı çeşit olmaksızın dikerek meyve alabilirsiniz.Ticari bahçelerde tozlayıcı çeşit kullanımı meyve verimini arttırır.
Aşısız Limon Fidanı Meyve Verir mi? Citrus yani narenciye grubundan olan limon ağacı aşısız olarak üretildiyse meyve verebilir.
Çekirdekten yetişen fideleri aşılamanıza gerek yok. Bu şekilde yetişen ağaçların meyve vermeyeceği, verse de yenilmeyeceği vs gibi cümleler gerçeği yansıtmadığı gibi, tamamen yanlıştır. Çekirdekten yetişen fideler çok daha sağlıklı, hastalıklara karşı dirençli, sizden hiçbir şey istemeyen ve çok üretken olacaklardır.
Fidanlar, satın alındıktan sonra düzenli bir bakımla minimum iki yılda meyve veriyor.
İlgili 16 soru bulundu
Bazı meyvelerin çekirdeklerini dikerseniz o meyveyi üreten ağacın aynısını elde edersiniz. Örneğin badem, ceviz, incir, Malta eriği, Trabzon hurması gibi meyvelerin çekirdeklerini diker ve büyütürseniz o ağaç bu meyveleri geç de olsa verir. Ağaç yaprak, dal ve görünüş olarak “aşılı” olandan da farkı olmaz.
Geleneksel bahçelerde 3. veya 4. yıl meyve vermeye başlayan ağaç, Bodur meyve fidanlarıyla 2. yıl verime yatar.
Eğer ceviz fidanı aşılanmadan dikilirse ürün verimi 10-15 yıl gibi çok uzun yıllar sonra başlamaktadır. Ayrıca aşısız dikilen fidanın ne tür bir meyvesi olacağı önceden kestirilemez. Aşılı fidan tercih ettiğinizde ise 1 sene gibi kısa bir sürede bile ağaç meyve verimine başlayabilir.
Hızlı büyüyen meyve ağaçları içerisinde önemli bir yere sahip olan dut, incir, muşmula, mandalina, greyfurt gibi ağaçlarda mevcuttur.
Tam bodur elma ağaçları iki ila üç yıl içerisinde verime yatar. Yarı bodur ağaçlar ise iki ila dört yıl sonrasında meyve vermeye başlar. Standart tam boyuta sahip elma ağaçlarının meyve vermesi altı ila on yıllık bir süre gerektirir.
Çekirdekten yetişen limon meyve verir fakat çekirdek aslına %100 benzemez. Örneğin yediveren limon fidanından limon meyvesini aldınız ve çekirdeğini çıkarıp ektiniz.Belli bir süre sonra çimlenme oluştu.Oluşan bitki yediveren limon çeşidine %100 benzemez.
Limon Ağaçlarınız Meyve vermiyorsa, sorunun kaynakları başlıca şunlar olabilir ; Çiçekler, tomurcuklar meyveye yatmadağı için olabilir. Meyve tutumu yeterli olmayabilir. Doğal şartlardan kaynaklı sorunlardan olabilir. Hastalılardan ve çeşitli zararlılardan kaynaklı olarak Limon ağaçlarınız meyve vermiyor olabilir.
Her tarafı dümdüz kabukları yumuşak ve çok sulu olan limonlar dişidir. Dişi limonun çekirdeği azdır. Erkek limonun kabukları kalın olup, serttir ve suyu da azdır.
MEYVE AĞAÇLARINDA ÇİÇEK TOMURCUĞU OLUŞUMU
Çiçek tomurcuklarının oluşumu ile ürün her zaman için garanti edilmiş sayılamaz, yani çiçeklerin normal olarak oluşmuş olmalarına karşılık ağaçlardan meyve alınmayabilir.
2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
Budama işinin düzgün yapılması ağacın meyvesinin daha verimli olmasını sağlamaktadır. Meyve ağaçlarını budamak için en uygun mevsim sonbahar olmaktadır. Ağaçta bulunan yapraklar tamamen döküldükten sonra budama işlemi daha rahat yapılmaktadır. İlkbahar aylarında da budama işleminin yapılması mümkün olmaktadır.
Meyve ağaçları, geleneksel bahçelerde 3. ya da 4. yıl meyve vermeye başlarken bodur meyve fidanları ise, genellikle 2. yıl sonunda istenen verime ulaşır. Bahçenin 4. yılında ise, ekonomik verime geçer.
Hangi Meyve Evde Kolay Yetişir? Domates, biber, salatalık, soğan, sarımsak, çilek, karpuz, limon, patlıcan ve fasulye evde yetiştirilmesi nispeten kolay ve masrafsız olan meyvelerdir. Gereken ilgiyi ve özeni gösterdikten sonra evde kendi küçük bostanınızı kurabilir ve bu meyveleri yetiştirebilirsiniz.
Susuzluğa dayanıklı bir ağaç olan badem ağacının gövdesine aşıldığı diğer meyvelerin de böylelikle susuz yetiştiğini belirten Yalçın, bu yöntemle aynı zamanda kısıtlı arazisi olanlara bir ağaçta 5 meyve yeme imkanı sunuyor.
Bununla birlikte, ceviz ağaçlarının 5-7 sene içinde yaklaşık 7-10 kg ceviz üretmeye başladığı durumlarda vardır. Ticari ceviz bahçelerinin çoğu, 30 ya da daha fazla sene sonra üretim zirvesine ulaşır. Sağlıklı ve olgun ceviz ağaçları 30 – 160 kg ceviz üretmektedir, ancak bu üretim her yıl elde edilmemektedir.
Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür. Hatta bu rakamlardan daha fazla ürün alındığını söylesek abartmış olmayız.
Doğa da ceviz ağaçları tohum ile çoğalır. Ticari ceviz ağacı bahçelerinde ise, ceviz ağaçları, daha önce tarlaya ekilmiş olan anaçları aşılama (kalem aşısı, yarma kalem aşısı veya yama göz aşısı) ile çoğaltılır.
- Fidan alınırken aşı yerine çok dikkat etmek gerekir. Mutlaka anaç ile kalemin kaynaşma yerini görmemiz ve aşılı olduğuna ikna olmamız gerekir. - Alacağımız fidanın kökünde ur, gövdesinde kabuklu bit ve benzeri hastalık ve zararlılar olmamalıdır.
Örneğin incir ağacında olduğu gibi. İşte bitkide dişi ya da erkek çiçeğin varlığına göre bitkinin dişi ya da erkek olduğundan söz edilir. Bu tür bitkilerde meyve sadece dişi bireylerde oluşur, erkek ağaçlar sadece çiçek tozu üretmekle görevlidirler.
Şeftali Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Şeftali fidanı dikimi kurallara uygun bir şekilde yapıldıysa, fidanlar yeterli besini alabilmişlerse ve sağlıklı gelişimleri söz konusu ise normal şartlarda iki yıl sonra meyve verirler. Ancak istikrarlı bir biçimde verime ve düzene girmesi 5 yılı bulabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri