Kahve, çay ve sodalı içecekler kafein içerir. Kafein kalsiyum emilimini azaltarak kemik kaybına yol açan bir maddedir. Dolayısıyla günde 3 bardaktan fazla kahve ve çay tüketmeyin. Kolalı içecekler de kafein, fosfor içerir ve kalsiyum emilimini bozabilir.
Yaşın ilerlemesiyle birlikte kemik yapısının bozulduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ahmet Çapar, aşırı çay ve kahve tüketiminin kemik erimesi riskini arttırdığını söyledi, “Kafein, sindirim sisteminden kalsiyum emilimini azaltıyor ve böbreklerden kalsiyum atılımını artırıyor.
Günde 300 mg'den fazla kafein tüketmek kemik yapımında rol alan hücrelerin etkinliğini azaltıyor. Kafein sindirim sisteminden kalsiyum emilimini azaltmasının yanı sıra böbreklerden de kalsiyum atılımını arttırıyor.
Kış aylarında çay, kahve, boza ve salep tüketiminde daha fazla artış olduğunu söyleyen Gökçe Bönce, ''Kafein içeriği yüksek olan çay-kahvenin fazla tüketimi besinlerdeki vitamin-mineral emilimini engelliyor.
İlgili 40 soru bulundu
Kahve, çay ve sodalı içecekler kafein içeriyor. Kafein kalsiyum emilimini azaltarak kemik kaybına yol açan bir madde. Dolayısıyla günde 3 bardaktan fazla kahve ve çay tüketmeyin. Kolalı içecekler de kafein ve fosfor içeriyor ve kalsiyum emilimini bozuyorlar.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Yoğurt da tıpkı peynir gibi en güçlü kalsiyum kaynaklarından biri. Bir su bardağı yoğurt ortalama 300-350 mg kalsiyum içerebiliyor. Diğer taraftan yoğurdun ve peynirin güçlü birer probiyotik, protein, vitamin ve mineral kaynağı oldukları da unutulmamalı. Yoğurt üstelik bir de prebiyotik bakımından da çok güçlü.
Yüksek oranda tuz tüketiminin de böbrekten kalsiyum atımını artırdığı yine yapılan çalışmalarla ortaya konmuş. Bu nedenle kalsiyum eksikliği yaşamamak için günde 3-4 fincan çay ve kahveden daha fazlasını tüketmeyin. Ayrıca günde 6 gramdan fazla tuz tüketmekten de kaçının.
''Maden suyu kalsiyum bakımından çok zengin olması nedeniyle sütün iyi bir alternatifi. İki bardak maden suyundaki kalsiyum miktarı, 1 bardak sütten 50 miligram daha fazla.
En iyi kaynaklar: Yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleridir. İyi kaynaklar: Pekmez, susam, fındık, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyvelerdir. Orta kaynaklar: Yeşil sebzeler, yumurta, portakal, mandalina, limon, çilek gibi besinlerdir.
1 Porsiyon (Orta) Türk Kahvesi (Orta) 16,95 kaloridir. Türk Kahvesi (Orta) içeriğinde 2,39 Karbonhidrat(g), 0,34 Protein(g), 0,42 yağ(g), 3,29 lif(g), 0,86 Sodyum(mg), 87,75 potasyum(mg), 10,73 Kalsiyum(mg), 0,05 A Vitamini(ui), 0,00 C Vitamini(mg), 0,87 ve Demir barındırır.
Süt ve süt ürünleri (peynir ve yoğurt), tere, lahana, Brüksel lahanası, karalahana, brokoli, roka, pekmez, tofu, bamya, badem, incir, portakal, balık (sardalya gibi yağlı balıklar), kuru fasulye, mercimek, susam, yer fıstığı, karides, kuşkonmaz ve sarımsak gibi besinler kalsiyum içeriği açısından zengindir.
Çay içerken oluşan demir emilimindeki azalmadan çayın içindeki tanin sorumludur. Çay ve kahve vücutta su kaybına yol açar. Kolalı içeceklerde uyarıcı ve bağımlılık oluşturan kafein bulunur. Ayrıca içerdiği fosforik asit kalsiyum emilimini azaltarak kemik yapısını bozar.
Fosfor ve kalsiyum maddelerinin kan seviyelerini dengeleyen vitamin, D vitaminidir. Diş ve kemik sağlığı açısından son derece önemlidir. Kalsiyumun bağırsaklarda emilimini sağlarken böbreklerde de kalsiyum kaybını azaltmaktadır.
Kalsiyum İçeren Süt Ürünleri
Parmesan peyniri en fazla kalsiyum içeren peynirler arasındadır. 30 g için yaklaşık 331 mg kalsiyum içermektedir ve ortalama %33 oranında günlük ihtiyacı karşılamaktadır.
Bir bardak ayran, 200 miligramın üzerinde potasyum, 200 miligram civarında kalsiyum, sütle benzer oranlarda protein, fosfor, sodyum ve vitamin içeriyor.
Kalsiyum emilimi ince bağırsaklarda gerçekleştirilir, dışkı, ter ve en fazla böbrek yoluyla vücuttan atılır.
Hiperkalseminin nedeni paratiroid bezinin aşırı aktif çalışmasına bağlı ise paratiroid ameliyatı ile hasta tedavi edilebilir. Sebep dehidratasyon ise sıvı alımının arttırılması ile kalsiyum düşürülebilir.
YÜKSEK KALSİYUM KALBE ZARAR VERİR
Özellikle 12mg/ dl üzerindeki değerlerde hastalarda ritim bozukluğu, çarpıntı, hipertansiyon ve daha ileri hallerde ani kalp durması görülebilir. Bu hastaların acilen hastaneye yatırılmaları ve hızla kalsiyum değerlerinin düşürülmesi gerekir.
Güneş kremleri güneşten gelen UV ışınlarını bloke eder, bu nedenle güneş kremi kullanmak vücudunuzun D vitamini üretmesini engelleyebilir. Aşırı güneşe maruz kalmaktan kaçınmak önemli olsa da yetersiz güneşe maruz kalmak D vitamini eksikliğine neden olabilir.
D vitamini eksikliğinin belirtileri kişiden kişiye değişmekle birlikte, eklem ağrısı, yorgunluk, kas ağrısı ve zayıflığı, kemik ağrısı, uyuşma ve düşkün ruh hali en tipik belirtilerdir. D vitamininin özellikle eklem ağrısı ve osteoartirit (kireçlenme) ile ilişkisi olduğuna dair araştırmalar bulunduğunu belirten Prof.
Mantarı tüketirken çok pişirmemeye ve suyunu kaybetmemesine özen göstermelisiniz. D vitamini nelerde var İbrahim Saraçoğlu tarafından da cevaplanan bir sorudur ve Saraçoğlu özellikle güneşten az faydalanabildiğimiz kış aylarında D vitamini alabilmek için mantar tüketilmesini önermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri