Çay derinlere işleyen ve çıkarması zor olan lekelerden biridir. Ancak karbonat, limonlu su, soda ve sirke gibi ürünler ile çay lekesi kolay bir şekilde çıkarılabilir. Beyaz renkli ürünler için de bulaşık deterjanı kullanmak tercih edilebilir. Sizin için kurumuş çay lekesini çıkarmak hakkında ayrıntıları derledik.
Çay dökülen bölge için ufak bir kap içinde bir paket karbonat ve bir fincan sıcak su karışımı hazırlayın. Bu karışımı lekeli bölgeye dökün ve bir süre bekleyin. Daha sonra ılık bir havlu ile lekeyi ovalayın. Karbonat pek çok alanda etkili olduğu gibi halı temizliği konusunda da büyük işler yapacaktır.
Sirke ve ılıktan biraz daha sıcak su ile karıştırılır ardından kurumuş çay lekesine yavaş yavaş silerek uygulanır. Çay lekesi çıkana kadar sirkeli su ile iyice silinir. Lekenin çıkmasının ardından bol su ile durulanır.
Giysilerdeki, halıdaki ya da koltuktaki şekerli/şekersiz çay lekesini çıkarmak için sirkeli su karışımını değerlendirebilir, 1 ölçek sirkeye 1 ölçek su olacak şekilde ayarlayacağınız karışıma temiz bir bez batırıp ardından bu bezle çay lekesi olan bölgeyi temizleyebilirsiniz.
Sirkeli Su: Beyaz sirke ve sıcak su karıştırılarak halı üzerine sürülür. Bir süre beklettikten sonra soğuk bir bezle çitileyerek silinir. Birkaç kez silindikten sonra çay lekesi çıkacaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Renkli kıyafetlerdeki çay lekesi nasıl çıkar
Yalnızca bastırdığınızdan emin olun; ovalamak lekeyi daha kötü yapacaktır. Daha sonra Vani̇sh Kosla Multi̇power Deterjan Güçlendi̇ri̇ci̇ veya Vani̇sh Kosla Multi̇power Deterjan Güçlendi̇ri̇ci̇ Toz kullanarak makinenizde yıkayın.
Tıkalı lavabolar, zorlu lekeler, kireçli yüzeylerin temizliğinde leke çıkarıcı özelliği vardır. Çay dökülen alan bir bez ile kurulanır. İki tatlı kaşığı karbonat çay lekesinin üzerine serpilir ve bir gün bekletilir. Sıcağa yakın ılık bir bez ile karbonatlı bölge silinir.
Leke çıkarma esnasında yavaş hareketlerle işlemi yapmanız, lekenin çıkarılmasında çok daha etkili olacaktır. Kurumuş çay lekelerinin çıkarılmasında sodanın da etkili bir çözüm olduğunu söyleyebiliriz. Lekenin üzerine dökeceğiniz sodayı temiz bir bez ile ovalama işlemi ile yüzeyden alabilirsiniz.
Çayın döküldüğü bölgeye kâğıt havlu ya da kuru bezle bastırın. Tüm ıslaklık geçene kadar işlemi tekrarlayın. Kâse içerisine karbonat doldurup, hafif ıslak bir bezi kâseye daldırın. Karbonatla kaplanmış olan bezi, leke üzerine bastırın ve bu işlemi bez üzerinde çay lekesi oluşmayıncaya kadar tekrarlayın.
Sıvı deterjanınız yoksa toz deterjanı suyla macun kıvamına getirip lekeye sürebilirsiniz. Sonrasında fazla bekletmeden soğuk bir programda çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Eğer dışardaysanız ve acil olarak müdahale etmeniz gereken bir çay lekesi varsa acil durumlar için çamaşır leke çıkarıcılar da vardır.
Çay lekesi olan bölgeyi soğuk suda duruladıktan sonra ters çevirin. Bir bardak soğuk suyun içine yarım limon suyu sıkın. Hazırladığınız karışımı temiz beyaz bez yardımı ile lekenin üzerine sürün ve ovalayın. Ardından giysinizi çamaşır makinesine atabilirsiniz.
Halıdan kurumuş çay lekesini çıkarmak için en sık tercih edilen ürünler sirke, su ve bulaşık deterjanıdır. Temiz bir kap içerisine bir fincan beyaz sirke, sıcak su ve bulaşık deterjanı dökünüz. Sonrasında ise bu karışımın içerisine bir miktar çamaşır deterjanı ekleyebilirsiniz.
Limon Suyu ile Çay Lekesine Kesin Çözüm. Eğer çay lekesinden doğal bir malzeme kullanarak kurtulmak istiyorsanız tam size göre bir haberimiz var. Bunun için çay dökülen giysinin ters tarafına 1 su bardağı ile yarım limonun suyundan oluşan karışımı dökün. Bir süre bekleyin ve güzelce ovalayın.
Büyük bir farkla en fazla çay Asya'da, daha düşük oranda Afrika, Amerika, Avustralya ve hatta Avrupa'da (Türkiye'de,Güney Batı Rusya ve Azorlar'da) yetiştirilir. En önemli çay üreten ülkeler Çin, Hindistan, Kenya, Sri Lanka ve Türkiye'dir, ve bu ülkeler toplam dünya çay üretiminin dörtte üçünü karşılar.
Bir tutam çayı soğuk suyun içine atın. Eğer sahte çay ise suyun içerisine attığınız çay sararır ve renk değiştirirse o çay boya veriyordur. İlk dakikada hemen boya vermesi o çayın kalitesiz olduğunu gösterir. Eğer suyun rengi yavaş bir şekilde 15-20 dakikada sarıya dönüyorsa bu çay kaliteli ve boyasız demektir.
Çayın demlendiğini nasıl anlarız? Altı kaynayıp kısık ateşte demlenmeye bıraktığımız çayın kaynadığını en iyi anlayabileceğimiz yöntem aradan yaklaşık 5 ya da 6 dakika geçtikten sonra çaydanlığın üst kapağını kaldırıp çayın çöküp çökmediğine bakmak. Eğer yüzeyde yüzen çaylar varsa henüz hazır değildir.
Bir kaç dakika bekleyip ıslak bezle halıdaki çay lekesini silin pırıl pırıl oluyor, iz kalmıyor. Bimden aspirin marka leke çıkarıcı al, çay dökülen halıyı bunla ov leke hemen çıkacaktır. Kosla sıvıyı sulandırıp çay lekesi olan halıya yayın bekletin biraz sonra silin güzel temizliyor, lekeyi çıkarıyor.
Bir kap içinde bir miktar sirke ve içme suyunu karıştırın. Bu karışımı kahve lekesi olan bölgeye dökün. Sirkeli su karışımının lekede bir süre kalmasını bekleyin. Daha sonra ılık bez ile karışımı döktüğünüz alanı temizleyin.
Çay kahve gibi lekelerin yanı sıra kuru temizlemede pek çok leke çıkarılmaktadır. Dondurma, çikolata, ketçap, çamur, çimen, yağ, kan, ruj, şarap… Bunların hepsi bulaştığı kumaştan çıkarılması oldukça zor maddelerdir.
Lekelerin Düşmanı Sirke
Bunun için; lekeli çamaşırınızı bir süre normal suyun altında beklettikten sonra çıkarıp sirkeli suya bastırmanız ve beklemeniz yeterli olacaktır. Sirkenin çamaşırınızın üzerindeki lekeyi hızla temizlediğini kendi gözlerinizle de görebileceksiniz.
Böyle durumlarda çamaşır sodası gibi çözüm yöntemlerine başvurabilirsiniz. Bunun için öncelikle kumaşın lekelenen kısmını hafifçe ıslatmalısınız. Lekelenen bölgeye çamaşır sodası ilave ederek birkaç dakika bekledikten sonra hafifçe ovalayarak söz konusu izi çıkarabilirsiniz.
Bunun için ilk olarak limon tuzunu kaynamış suyun içerisinde bir süre eritmelisiniz. Oran olarak ise 2 çorba kaşığı kadar limon tuzunun içerisine 1 su bardağı kadar sıcak su ilave ederek kullanmanız yeterli olur. Sonrasında hazırlamış olduğunuz bu karışımı çay bardaklarınızdaki lekelerin üstüne uygulayabilirsiniz.
Kurumuş çay lekesi biraz daha inatçı olsa da; çamaşır suları ile lekelenen bölgede kolaylıkla çözüme ulaşabilir. Lekeye henüz kurumadan müdahale edilirse temizlik işlemi daha da pratik, hızlı ve rahat bir şekilde gerçekleşiyor.
Limon tuzu, asidik yapısı sayesinde çaydanlık içerisinde oluşan kireç tortusunu ve lekelenmeleri başarılı bir şekilde temizler. Çaydanlık yarısına kadar su ile doldurulur ve kaynatılır. Kaynatılan suya, çaydanlık tamamlanacak kadar sirke eklenir ve yine 10 dakika kadar kaynatılır.
Bu yüzden bu tür lekelerden gerçekten şikayetçiyseniz bir de şu çözümü deneyin: Kalsiyum karbonat lekesini, sirke ve çamaşır deterjanı karışımına bastırın. Bir sure çitelemeniz gerekebilir ancak bir süre sonra lekenin çıktığını farkedeceksiniz. - Sakın sabun kullanmayın, özellikle de yağlı lekelere.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri