Çay posası, bitkilere doğal gübre olmaktadır. Birkaç öğünlük çay posasını bir kapta biriktirin ve saksı büyüklüğüne göre posaları dağıtın. Bitkilerin köklerine dağıtılan çay artıkları, toprağın böceklenmesini ve kurumasını önlemektedir.
Çay atıkları birçok mineralin yanı sıra selüloz, hemiselüloz, protein, lipid, polifenol gibi kompleks organik moleküllerdeki zengin içeriği nedeniyle toprak ve bitkiler için yüksek bir verimlilik değerine sahiptir. Çay atıkları karbon, azot, potasyum bakımından zengin, fosfor bakımından ise fakirdir.
Kaktüsün tüketilebilir çiçekleri çay olarak içildiğinde zihnin rahatlamasını sağlıyor.
Çay kompostunun faydaları;
Bir ton çay atığında ortalama olarak 25 kg saf azot, 3 kg fosfor, 40 kg potasyum bulunmaktadır. Çay Kompostu; 1-Toprağın su tutma kapasitesini artırır. 2-Toprağın besin maddesi miktarını artırır.
İlgili 31 soru bulundu
İklim koşullarına göre değişmekle birlikte bölgemizde; Sözü edilen ideal koşullar sağlanamıyorsa verilecek gübre miktarının 2/3'si 1. hasattan önce, 1/3'i ise 2. hasat- tan önce verilmelidir. Birinci gübreleme; Mart- Nisan İkinci gübreleme; 1. hasattan sonra, Üçüncü gübreleme; 2. hasattan sonra yapılmalıdır.
3.2.
Çay bitkisini topraktan kaldırdığı azot miktarları bakımından değerlendirdiğimizde 1. hasat çay 22.17 kg/da, 2. hasat çay 14.91 kg/da ve 3. hasat çay 8.91kg /da azotu topraktan almıştır (Çizelge 2).
Bazı zamanlarda tüketilen çaydan geriye kalan bayat çayı dökmek zorunda kalabiliriz. Ancak artan ve bayat olan çayların dökülmemesi ve bitkiler için kullanılması onlar için fayda sağlamaktadır. Bu durumda mühim olan nokta bitkilerin her şeyden evvel öncelikle ışık, toprak ve sulamaya gereksinim duyduklarıdır.
Kaktüs bitkileri güneşi seven ve bolca güneş ışığına ihtiyaç duyan bitki türleridir. Kaktüs yetiştiriciliğinde kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyütülmesi için güneş ışığında uzun süre durdurulmalıdır. Bu nedenden dolayı kaktüs sahibi olan kişiler kaktüslerini evin güney cephesine en çok güneş alan yere koymalıdır.
Çayın içecek olarak tüketilmesinin sağlığa birçok faydası bulunurken posasının da ziyan edilmemesi, doğal bakım ürünü olarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Çay posası, vücut peelingi olarak kullanıldığında vücuttaki ölü hücreleri temizler ve arındırır. Böylece daha canlı bir görüntü kazanılmış olur.
Kül, özellikle de meşe ve zeytin külü aynı zamanda zararlılara karşı da kalkan görevini görüyor, çoğu zararlıyı bitkiden uzak tutuyor.Böylece doğada başka canlıya zarar vermeden bitkilerinizi sağlıklı bir şeklide yetiştirebiliyorsunuz.
Sıvı haldeki solucan çayı, diğer gübre çayları gibi bitkilere sulama sırasında topraktan veya püskürtülerek yapraktan verilebilir. Solucan gübresi çayının yapımı da kullanımı gibi son derece basittir, katı solucan gübresinin su içinde, hava pompası ile havalandırılarak demlenmesiyle üretilir.
Özellikle gündelik hayatınızda sık kahve tüketen biriyseniz kahvenizi içtikten sonra geride kalan telveyi atmayın ve biriktirin. Kahve posası gübresi saksılarınızda veya bahçenizde yetiştirdiğiniz bitkiler için mükemmel bir besin kaynağıdır. Temel etkisi toprağınızın besin ve mineral oranını arttırmaktır.
Çay bitkisinin çiçek açma zamanı çeşidine ve gelişme ortamına göre değişir. Rize bölgesinde genellikle Ağustos ayında çiçek açar, Aralık ayının sonunda çiçeklenme sona erer. Sıcak iklime sahip ülkelerde yılın hemen hemen her ayında bitki üzerinde çiçek vardır.
Ihlamur, adaçayı, rezene, yeşil çay gibi sıklıkla bilinen çayların yanı sıra mısır püskülü, kiraz sapı ve karabaş otu gibi pek bilinmeyen bitki çayları çeşitleri de bulunur. Bitki çayları isimleri bitkiler ile aynı adı taşırlar, niteliklerine göre de bitkilerin kök, yaprak ve çiçek gibi kısımlarından oluşurlar.
Kaktüs toprağının sıkıştırılmaması gerekir. Gevşek yapılı bitki toprağı kullanılırsa kaktüs kökleri daha rahat yayılır ve büyür. Ayrıca düzenli olarak eklenen suyun daha iyi emilmesi sağlanır.
Kaktüsü çoğaltmak için yavru kökü ile birlikte çoğaltmanız gerekmektedir. Kaktüsü bir bıçak yardımı ile yavru kökünden ayırın. Bu ayırma işleminde olabildiğince hassas olmanızda fayda vardır. Kaktüs için uygun olan toprağı temin ettikten sonra elde ettiğiniz bu kökü iyice derine ekin.
Nem, kaktüslerde yumuşama başlatır. Bu yüzden ilk yapılması gereken şey, kaktüsleri toprağından çıkarmak ve kuru zeminde 5-10 gün arası bekletmektir. Kaktüsün bol suya ihtiyacı yoktur. Ancak düzgün büyümesi için düzenli aralıklarla su verilmesi gerekir.
Demlenmiş çayı süzmeden posası ile birlikte her bitkinin köküne bir su bardağı kadar dökünüz. Demlenmiş çay suyunu bitki hemen enzimler, çay posası kısa zamanda çürüyecek bitkinin enzimleme durumuna gelecektir. Bitkilerinize ayda bir uygulayınız.
Aspirin bitkilerdeki mantar hastalıklarını önler
Yapılan bir araştırmaya göre, aspirin sprey kullanımı, bitki üzerindeki mantarın yayılmasını önemli ölçüde azaltabilir. Bitkiler, özellikle stresli olduklarında doğal olarak az miktarda salisilik asit üretirler.
Bir tane aspirin ve bir çorba kaşığı kuru mayayı bir litre suyla harmanlayın. Maya ve aspirin suda çözünmeye başlayınca çiçeklerinizi bu tarifle sulayın. Kısa bir sürenin ardından çiçeklerin adeta coşmuş olduğunu ve bol bol çiçeklendiğini göreceksiniz.
Son yıllarda yapılan toprak analizleri sonucunda çay bahçelerinde kullanılacak en uygun kimyasal gübrenin 25:5:10 (N P K) terkibindeki kompoze gübre olduğu tespit edilmiş olup, her yıl dekara 70 kg kompoze gübre verilmesi önerilmektedir.
Çay; tein, kafein, teofilin ve antioksidanlar için doğal bir kaynaktır. İçinde bulunan mineraller nedeniyle kemik ve diş sağlığına faydalıdır. Ancak neredeyse hiç karbonhidrat, protein ve yağ içermez, Şeker ya da diğer katkılarla tatlandırılır.
Yeşil çay poşetleri, toprağınızın dibine yerleştirilirse suyu emmeye yardımcı olabilir, bu da bitkilerin aşırı nemden korunacağı ve nemin zaman içinde daha verimli bir şekilde yeniden dağıtılacağı anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri