Işıktan Uzak Tutun. Güneş ışığı çay ile uzun süre temas halinde olduğunda tadında ve yapısında bozulmalara yol açar. Çayınız güneşe maruz kaldığında tadı metalikleşecek, aroması bozularak ağzınızda kötü bir tat bırakacaktır. Çayınızı uzun süre saklamak istiyorsanız güneş ışığı almadığı bir ortamda saklamalısınız.
Çay nemden uzak tutulmalıdır.
Çay, neme maruz kaldığında aromasında bozulmalar olup, aroma yoğunluğunu kaybedeceğinden kesinlikle nemden uzak tutulmalıdır. Çayı doğru saklayabilmek için hava almayan bir kutunun içinde saklanmalıdır.
Kuru çay yaprakları paket üzerindeki son tüketim tarihinden sonra en az 1 yıl daha taze kalır. Daha sonrasında ise uzun süre bildiğimiz anlamda bozulmaz fakat tadını kaybetmeye başlayacaktır. Bu durum doğru saklama koşulları sağlandığında geçerlidir.
Çay tamamen doğal bir ürün olduğu için, demlendikten sonra 20-25 dakika içinde mutlaka tüketilmelidir. 20-25 dakika sonra çay bayatlar, tadı acılaşır ve rengi koyulaşır.
Çaydanlığa ibik deliklerine kadar arıtılmış su koyuyoruz. Kaynamaya bırakıyoruz. Su kaynadığında demliğin ibik deliklerine kadar sıcak su koyuyoruz üzerine 3 kaşık çay koyuyoruz demliğin kapağını kapatıyoruz. (Çay bu şekilde demlendiginde hem içimi daha lezzetli oluyor, hemde kolay bayatlamıyor. )
İlgili 34 soru bulundu
Işıktan Uzak Tutun. Güneş ışığı çay ile uzun süre temas halinde olduğunda tadında ve yapısında bozulmalara yol açar. Çayınız güneşe maruz kaldığında tadı metalikleşecek, aroması bozularak ağzınızda kötü bir tat bırakacaktır. Çayınızı uzun süre saklamak istiyorsanız güneş ışığı almadığı bir ortamda saklamalısınız.
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Beklemiş, bayat çay kesinlikle tüketilmemeli. Demir eksikliği anemisi olan kişiler lütfen hiçbir şekilde yemek sonrası çay tüketmesinler.
Demlediğiniz çaya 1 tatlı kaşığı şeker eklemek çayın acısını almaya yardımcı olur. Kaynayan suyu çaydanlığın üstüne boşaltarak, çaydanlığın altına içme suyu ekleyin. Orta ateşte çaydanlığın altındaki su kaynayana kadar bekletin ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak çayı demlenmeye bırakın.
Çayın uzun bir süre demlenmesi demek çay içerisinde bulunan bakteri ve mantarların artması demektir. Bu durumda mide asidinin artmasına ve mide ekşimesine neden olmaktadır. Aynı zaman uzun süreli yaşanan mide ekşimesi mide kanserine neden olan bir faktördür. Diğer bir sorun ise kabızlık sorunudur.
Her türlü kullanılmayan demlenmiş çay buzdolabında da beklese 5 günden sonra atılmalıdır. Bu demlenmiş çay için üst limittir fakat çay günlük demlendiğinde daha iyi olur. Taze kalması için koruyucu madde içeren şişelenmiş çaylar, açıldıktan sonra buzdolabında 10 gün muhafaza edilebilir.
“Teşekkülümüzün küflenmek üzere olan veya küflenme tehlikesi altında bulunan çayı yoktur.” “Söz konusu haberlerdeki “20 ton çay imha edildi, 122 bin ton çay küflenmek üzere” ifadeleri doğru değildir. Teşekkülümüzün küflenmek üzere olan veya küflenme tehlikesi altında bulunan çayı yoktur.
Neden mi? Çünkü güveler rutubetli ortamlarda çok daha çabuk üreme imkanı buluyor. Küp şekerse çay ve kahve kavanozlarının içinde oluşabilecek nemi, rutubeti kendi içine çekiyor ve böylece nemden uzak, güvenin oluşmasına imkan vermeyen bir ortam oluşturuyor.
Su kaynadıktan sonra bir süre beklemeniz, çayın lezzetini bozmadan çay demlemenizi sağlar. Çay demlerken ideal su sıcaklığı 90-95 derecedir. Buna yakın bir sıcaklığı yakalamak için eğer vaktiniz varsa, kaynamış suyu biraz bekletmeniz önerilir. Aceleniz varsa, suyun fokurdamasının bitmesini beklemek yeterli olur.
Yapmanız gereken tek şey su ile çayın çarpışma anındaki hızını yavaşlatmak. İlk su veya çayı koyman farketmez, hangisini önce koyuyorsan demliğin ucununu bardağın iç duvarına değdirerek dökersen hızı yavaşlar. Çay bardağa konulurken genellikle ilk eklenen dem olur ardından su eklenir.
Suyun kaynaması oksijen kaybına neden olduğu için uzun süre kaynamış suyla çay demlenmesini tavsiye etmemekteyiz. Özetle, suyu en fazla 10 saniye kaynatmalısınız. Su kaynadıktan sonra çaydanlığı ateşten alıp 4 ila 5 dakika bekletin ve suyun ısının 75-85 derece seviyelerine düşmesini bekleyin.
Türkiye'nin en büyük çay markası olan Çaykur, Altınbaş, Tiryaki ve Turist çaylarıyla biliniyor. Altınbaş çayını bitkinin en kaliteli yapraklarından üreten marka Tiryaki çayında ise yüksek dem oranı sunuyor. Turist çayında ise mükemmel bir içim ve oldukça lezzetli bir damak tadı sağlıyor.
İçerdiği yüksek antioksidan ileri yaşlarda görülme ihtimali olan kemik zayıflamasını engeller. Özellikle Osteoporoz adı verilen ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik kaybı rahatsızlığına faydası olduğundan günde 20 bardak içilmesi gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanıyor.
İltihaplı ve Ödemli Gözler-Çay Pansumanı Etkisi
Siyah ve yeşil çayda bulunan kafein göz kapaklarına temas ettirildiğinde göz kapaklarında bulunan damarların çaplarının daralmasına neden olarak iltihabi reaksiyonu azaltır ve ödemin çözülmesine yardımcı olur.
Çay, kafein bakımından zengindir. Açık çay yerine demli çay tercih etmenizin sebebi bağımlı olduğunuz kafein ihtiyacından kaynaklanıyor. Sürekli tükettiğiniz demli çay ile yorgunluk hissinizi kısa süreliğine bastırmış oluyorsunuz. Kafeinin etkisi geçtiğinde ise yorgunluğunuz artarak geri dönüyor.
Çayın aromasını tam olarak yansıtması için en ideal malzeme porselen demliklerdir. Metal demlik kullanımından özellikle kaçınmalısınız. Çay harici kokuları içine çeker demiştik, bu nedenle aynı demlikte farklı çay bitkileri demlemeyin. Aynı nedenle, demliği asla deterjanla yıkamayın, sadece sıcak suyla temizleyin.
Çayla ilgili eyleme dökmek demek iki anlamdan birini boşa çıkarıyor. Katmak ise bir eksikliği tamamlama anlamı taşıyor, çay doldurmak dışında bu alternatiflerin hiçbiri çay koymanın yerini tutamıyor. O yüzden doğrusu çay koymak ancak sözcüğün taşıdığı anlam sizi de endişelendiriyorsa çay doldurmak da diyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri