“En sık görülen yumurtalık kanseri türünden biri olan epitelyumyal over kanser riskini, siyah çay ve portakal suyu tüketerek azaltabilirsiniz. Günde bir kaç bardak siyah çayla kanser riski, yüzde 31'lere varan bir oranla azalıyor. Siyah çay, narenciye tüketimi over kanser riskini düşürebilir.
2 dilim portakalı 4 parça halinde ortasından kesiyoruz. Geriye kalan 1 dilimi de çaydanlığa sıkıyoruz. 1 dilim limonu da ortadan bölüyoruz. Nane , tarçın ve karanfili de çaydanlığımıza koyup 3 bardak su ilave ediyoruz 10 dakika kaynatıyoruz sonra bardaklarımıza dolduruyoruz.
PORTAKAL ÇAYI VE ÇEŞİTLERİ
Portakal kabuklarını kurutup ya da taze portakal kabukları rendelenip üzerine bir bardak su ekleyip kaynatın. 15 dakika sonra ocaktan alıp içine bir tarçın çubuğu ekleyip için. Bunun yanı sıra içine bir çay kaşığı bal da ekleyebilirsiniz. Siyah çayın daha faydalı olmasını istiyorsanız.
Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir. Su kaynarken üst demlikteki çay çöker, demlenir ve kıvama gelmiş olur. 10 dakikalık bir bekleme süresinin ardından çay servis edilmeye hazır hale gelir.
İlgili 34 soru bulundu
Suyunuz kaynadıktan sonra ocağın altını kısığa alın ve 15-20 dakika kadar bekleyin. Eğer demlenme süresini çok uzatırsanız, çayın tadı acılaşmaya başlar. - Suyun çok kaynar olması çayın tadını kaçırır. Bu nedenle, çay demlemek için kullanacağınız bir diğer teknikte suyu kaynattıktan sonra hemen demliğe dökmeyin.
USA Today Gazetesi'nin önceki gün birinci sayfadan verdiği habere göre, Amerikan Tıp Birliği Dergisi'nde yer alan raporda, pastörize olmayan portakal suyunun bazı durumlarda karın krampları, kusma, ishal, baş ağrısı, ateş gibi rahatsızlıklara yol açtığı iddia edildi.
Daha lezzetli bir çay demlemek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk nokta kullandığınız demlik. Cam, porselen veya toprak demlikte demlenen çaylar metal demlikte hazırlanan çaylara göre çok daha lezzetli olur. Musluk suyu yerine temiz su kullanmak çayınızın tadını etkileyen faktörlerden bir diğeri.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Limonun içerdiği bol C vitamini sayesinde özellikle kışın karşılaşılan soğuk algınlığı, grip, öksürük gibi hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan görevini üstlenir. Bu hastalıklara yakalanmış dahi olunsa içine birkaç damla limon eklenen çay, kısa sürede iyileşmeye yardımcı olur.
Ziraat Mühendisi Osman Baykal, çaydaki boya maddesinin basit bir deneyle ortaya çıkarılacağını belirterek, "Bir bardak soğuk suya bir tutam kuru çay koyuyoruz. Kaliteli çayın hemen suya renk vermemesi gerekiyor. Eğer kuru çay suya temas ettiğinde anında renk vermeye başlıyorsa. Bu çayda boya vardır" dedi.
Sabahları aç karnına limon çayı tüketmek, vücudu detoksifiye ederek sindirimi düzenler. Vücuttaki tüm toksinleri atar. Metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Limonlu yeşil çay da zayıflamak için kullanılmaktadır.
Yalnızca C vitamini açısından değil aynı zamanda potasyum, B vitamini, magnezyum ve kalsiyum içermektedir. Portakal lif, şeker ve organik asit bakımından da oldukça zengin bir meyvedir. Bu sebepten kış aylarının vazgeçilmezi olan portakalın suyunu sıkarak başta kahvaltı olmak üzere istediğiniz zaman tüketebilirsiniz.
Portakal suyunun sağlığa olan yararlarını alabilmek adına dikkat etmek önemlidir. Portakal suyunun taze bir şekilde sıkılmış ve dışarıdan hazır paketli olarak tüketilmemesi, portakal suyunun yararlarından en iyi şekilde faydalanmak adına önemli olacaktır.
C vitamini içeriği ile zengin meyvelerden olan portakal suyu, kahveye değişik bir aroma katıyor. Vücudun yağ yakmasını, iştahın azalmasını ve hücre yenileyici etkisinden yararlanarak dinç kalmayı sağlayan kahve, obezite ve kronik yorgunluğa karşı oldukça etkili.
Çay demlemekte kullandığımız demlik cam ya da porselen olmalı, demliğe yaklaşık 3 yemek kaşığı çay ekleyerek çaydanlığın üzerine alalım. Su kaynadıktan sonra demliğe suyu ilave ederek çayımızı demleyelim. Çaydanlığa su ilave ederek kaynaması için tekrar ocağa alalım. Yaklaşık 15 dk demlenen çayımız servise hazır.
Yapmanız gereken tek şey su ile çayın çarpışma anındaki hızını yavaşlatmak. İlk su veya çayı koyman farketmez, hangisini önce koyuyorsan demliğin ucununu bardağın iç duvarına değdirerek dökersen hızı yavaşlar. Çay bardağa konulurken genellikle ilk eklenen dem olur ardından su eklenir.
- Her ne kadar yıkanan çayın özü kaybettiği düşünülse de çoğu kişi temiz ve hijyen anlamında çayı demlemeden önce biraz sudan geçiriyor. o yüzden kaliteli ve lezzetli bir çay için çayı demlemeden önce yıkama işlemini mutlaka soğuk suyla yapmanız önerilir.
Akşam geç saatlerde içilen portakal suyu geceyi uykusuz geçirmenize ve hatta kâbus görmenize neden olabilir. Oysa portakal suyunu içmeden önce bir dilim ekmek yemeniz, bu tür şikâyetlerinizi ortadan kaldırmış olur. Taze sıkılmış meyve suları fazla bekletilmeden içilmelidir.
Sağlıklı bir sindirim sistemi için gün içinde 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu içebilirsiniz. Taze portakal suyunda bulunan antioksidan maddeler ve C vitamini, vücut fonksiyonlarının daha sağlıklı işlemesine katkıda bulunacaktır. Böylece vücuttaki asitler dengelenecek ve zararlı olan maddeler kolayca atılacaktır.
Portakal içerdiği C vitamini sayesinde hücre hasarını engeller, kansere neden olan serbest radikaller ile savaşır. Bağışıklık sistemini destekler ve mikroorganizmalara karşı korur. Yaşa bağlı maküler dejenerasyonu yavaşlatarak göz sağlığını destekler.
Çayın aromasını tam olarak yansıtması için en ideal malzeme porselen demliklerdir. Metal demlik kullanımından özellikle kaçınmalısınız. Çay harici kokuları içine çeker demiştik, bu nedenle aynı demlikte farklı çay bitkileri demlemeyin. Aynı nedenle, demliği asla deterjanla yıkamayın, sadece sıcak suyla temizleyin.
Bazen bir bardak çayın içine birden fazla kesme şeker atılır. Bu durum oldukça zararlıdır. Çay içilmek isteniyorsa az şekerli, açık ve az tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri