Çaydanlıkta kaynar suyun ateşi kısılarak demlik, çaydanlığın üzerine oturtulmalı ve demleme bölümün de ki su kaynatılmamalıdır.
Çay yaparken demliğe genelde çay koyulur, kaynayan su üzerine dökülür. Şimdi tüm ezberlerinizi unutun. Çayın üzerine dökülen sıcak su çayı haşlar. Suyun üzerine çayı döktüğünüzde ise gerçek lezzeti görecek ve aradaki farkı anlayacaksınız.
Çeşme suyu değil içme suyu kullanmamız da önemli. Çaydanlığın altını 2/3 oranında içme suyuyla dolduruyoruz ve ocağa yerleştiriyoruz. Su kaynadığında çaydanlığın üstüne eğer karışım çay koyuyorsak (seylan çayı ve yerli çay) yaklaşık 7-8 tatlı kaşığı çay ekliyoruz.
Çay demleme konusunda bir diğer pratik nokta ise suyun demliğe eklenme şekli. Eğer suyu kenardan dökerseniz oksijenin kaybolmasına neden olabilirsiniz. Ancak suyu yukarıdan döktüğünüz zaman, kaybettiği oksijeni geri kazanır ve çayınız daha lezzetli bir hal alır.
Uzmanlar içeriğinde güçlü antioksidanlar olan çaydan sonra mutlaka 1 bardak su içilmesi önerisinde bulunuyor.
İlgili 43 soru bulundu
Uzmanlar içeriğinde güçlü antioksidanlar olan çaydan sonra mutlaka 1 bardak su içilmesi önerisinde bulunuyor.
Kahve, çay gibi kafeinli içecekler diüretik (idrar söktürücü) etkiyle sıvı kaybına neden olduğu için yanında mutlaka su tüketilmesi gerekiyor. Çaydan sonra bir bardak su içmeli ve sıvı kaybını dengelemelisiniz.
Demlediğiniz çaya 1 tatlı kaşığı şeker eklemek çayın acısını almaya yardımcı olur. Kaynayan suyu çaydanlığın üstüne boşaltarak, çaydanlığın altına içme suyu ekleyin. Orta ateşte çaydanlığın altındaki su kaynayana kadar bekletin ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak çayı demlenmeye bırakın.
Çayın demlenme süresi ortalama 12-15 dakika arasıdır. Çayı demledikten sonra, demliği çaydanlığa aralık kalacak şekilde oturtun ve 12 dakika bekleyin. Bu süre boyunca ocağın ısısıyla oynamayın. Demlenen çayı ocaktan alın ve 2 dakika dinlendirin.
Çay demleyeceğiniz zaman musluk suyu kullanmanız, suyun içerisindeki klor sebebiyle çayın lezzetini düşürecektir. Musluk suyu aynı zamanda kireçli olabileceğinden dolayı ciddi sağlık riskleri de taşır. Bu sebeple, iyi bir çay demlemek için içme suyu tercih etmelisiniz. Böylelikle çayınızın lezzetini artırabilirsiniz.
Bir kaba sirkeyi boşaltın ve bir miktar da tuz ekleyin. Tuz sirke içinde çözününceye kadar karıştırın. Daha sonra bir bez yardımı ile çaydanlığınızı temizleyin. Sirkeli tuz ile temizleme işleminiz bittikten sonra su ile durulayın ve kurulayın.
Karbonat ve Tuz
Ardından suya 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyin. Daha sonra yarım bardak sirke ekleyerek karışımı çaydanlıkta kaynatın. Kaynama işleminden sonra suyu dökün ve ılımasını bekleyin. Çaydanlığın içini sünger yardımıyla ovun ve bol suyla durulayın.
Çaydanlığın dış yüzeyinde renk solmaları, ocak yanıkları ya da başka türlü lekeler varsa bir kap içerisinde karbonat ve sirkeyi karıştırarak bir karışım elde edilir. Yanmış çaydanlık parlatma işlemi için ister fırça isterseniz de sünger yardımı ile çaydanlığın dış yüzeyi bu karışım ile ovalanır.
Çay yanığı olması halinde ilk olarak mutlaka soğuk su ya da buz ile yanık olan bölgeyi soğutmak gerekir. Sonrasında ağrı kesici ya da yara merhemleri ile tedavinize devam edebilirsiniz. Eğer yanık ciddi derecede ise soğuk uygulama sonrasında mutlaka doktora gitmelisiniz.
Çayın yanmaması için, üzerine kaynama noktasında su dökmemekte fayda vardır. Kaynattığınız suyu demliğe alıp birkaç dakika beklettikten sonra çay ilave ederek çayın acımasını önleyebilirsiniz.
Suyun kaynaması oksijen kaybına neden olduğu için uzun süre kaynamış suyla çay demlenmesini tavsiye etmemekteyiz. Özetle, suyu en fazla 10 saniye kaynatmalısınız. Su kaynadıktan sonra çaydanlığı ateşten alıp 4 ila 5 dakika bekletin ve suyun ısının 75-85 derece seviyelerine düşmesini bekleyin.
Ülkemizde Rize ili çay üretiminin %85'ni karşılar. Çaykur Rize Çayı Türkiye'nin en kaliteli siyah çayları arasında ilk sırada yer alır. Hindistan ve Çin çayları ise dünyanın en iyi çaylarıdır.
- Her ne kadar yıkanan çayın özü kaybettiği düşünülse de çoğu kişi temiz ve hijyen anlamında çayı demlemeden önce biraz sudan geçiriyor. o yüzden kaliteli ve lezzetli bir çay için çayı demlemeden önce yıkama işlemini mutlaka soğuk suyla yapmanız önerilir.
Bugüne kadar edindiğim tecrübelere dayanarak yazıyorum ki: En güzel fakat en çok sabır isteyen demleme usûlü, soğuk çay demleme usulüdür. Bu yöntemde demlik kısmına soğuk su konulur ve çayı da üzerine eklenir. Altta su kaynadıkça, üstteki çay demlenir. Sabır isteyen bir yöntemdir ama bu şekilde çay kesinlikle acımaz.
Çayın aromasını tam olarak yansıtması için en ideal malzeme porselen demliklerdir. Metal demlik kullanımından özellikle kaçınmalısınız. Çay harici kokuları içine çeker demiştik, bu nedenle aynı demlikte farklı çay bitkileri demlemeyin. Aynı nedenle, demliği asla deterjanla yıkamayın, sadece sıcak suyla temizleyin.
Eğer demlikte farklı şeyler demlerseniz çayınız demlediğiniz şeylerin kokusunu alacak ve tadında bozulma yaşanacaktır. Eğer çay servis edeceğiniz kişiler arasında şekersiz çaylar içen yoksa demlenme aşamasında demliğin içerisine bir küp şeker atarak daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Bu noktada bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri çay, kahve ve bitki çaylarının sıvı ihtiyacını karşılamadığı ve su yerine geçmediğidir. Aksine bu içecekler idrar söktürücü etkiye sahip oldukları için vücuttan daha fazla sıvı atılmasına neden olurlar.
Çay, kahve, bitki çayları gibi içecekler vücuttan su attığı için suyun yerine tüketilmemelidir.
Çay zevkini doruklarda yaşamak isteyenler için bizim tavsiyemiz plastik ve karton bardakta çay içilmemesi yönündedir. Hele bir de sağlığınıza önem veriyorsanız -ki bizce vermelisiniz- karton, plastik ya da buna benzer hammaddelerden oluşturulmuş bardakları çay içerken tercih etmemenizi tavsiye ediyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri