Bir kaba sirkeyi boşaltın ve bir miktar da tuz ekleyin. Tuz sirke içinde çözününceye kadar karıştırın. Daha sonra bir bez yardımı ile çaydanlığınızı temizleyin. Sirkeli tuz ile temizleme işleminiz bittikten sonra su ile durulayın ve kurulayın.
Çaydanlığın içerisine tepeleme bir yemek kaşığı limon tuzu koyulur ve çaydanlık neredeyse üst limitine kadar doldurulur. Bu karışım, yaklaşık 10 dakika kadar kaynama bırakılır ve kireç tortuları kendilerini suya saldığında karışım dökülür ve çaydanlık durulanır.
Çaydanlığın dış yüzeyinde renk solmaları, ocak yanıkları ya da başka türlü lekeler varsa bir kap içerisinde karbonat ve sirkeyi karıştırarak bir karışım elde edilir. Yanmış çaydanlık parlatma işlemi için ister fırça isterseniz de sünger yardımı ile çaydanlığın dış yüzeyi bu karışım ile ovalanır.
Çaydanlığın içine 1 yemek kaşığı limon tuzu koyun ve su ilave edin. Daha sonra çaydanlığın içerisindeki bu suyu 15 dakika kadar kaynatın ve su ile durulayın. * Kaynar suyun içinde erittiğiniz kaya tuzu ve sirke ile hem kararan çaydanlık içlerini ve hem dışını parlatabilirsiniz.
Kaya Tuzu ve Sirke ile Çaydanlığınız İlk Günkü Gibi Olacak
Öncelikle çaydanlığın içine kaya tuzu ve sirke döküp karıştırın. Ardından iyice kaynatın. Sonrasında çaydanlığı bir süngerle ovarak temizleyin. Bu işlemin ardından çaydanlığın lekelerden kurtularak parlak bir hâle geldiğine şahit olacaksınız.
İlgili 20 soru bulundu
Sirke ve Tuz İle Çaydanlık Parlatma
Çaydanlığınızın dış yüzeyini parlatmak için ayrı bir kapta yarım su bardağı sirke ile bir yemek kaşığı tuzu karıştırmanız gerekiyor.
Öncelikle çaydanlığın içine 1 çay bardağı sirkeyi koyup temiz bir fırça kullanarak güzelce ovalayın ve temizleyin. Burada önemli nokta sirkenin tüm yüzeye ve lekelere ulaşmasını sağlamak. İyice ovaladığınızda zaten lekelerin belirli oranda çıktığını göreceksiniz.
Çaydanlığın dışını temizlemek için, 1 çay kaşığı tuz ve 1 bardak sirkeyi karıştırın. Tuz tamamen eridiğinde çaydanlığın dışını bu karışımla silin. Çaydanlığın içini parlatmak için, bir yemek kaşığı limon tuzu ve su ekleyin. Bu karışımı 15 dakika kaynatın.
1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın.
Bir çay kaşığı sirkeyi, bir tatlı kaşığı karbonatla karıştırın. Bu karışımı çelik tencereye ekleyin. Üzerine az miktarda su ilave ederek kısık ateşte kaynatın. Ardından tenceredeki suyu dökün ve bol suyla tencerenizi durulayın.
Demlik çok huysuz değilse, sadece bir fincan sirke veya 4 yemek kaşığı kabartma tozu koyarak ve tencerenin geri kalanını kaynar suyla doldurarak temizlenebilir. Tencereyi gece boyunca bu solüsyonda bırakın ve bu genellikle içindeki pisliğin çoğunu eritir.
Çaydanlığın içinde oluşan kireci temizlemek
Çaydanlığın içine bir yemek kaşığı kadar limon tuzu koyun ve çaydanlığı su ile doldurun. Limon tuzu çaydanlığın içinde oluşan kireç ve sarartıyı temizlemek için yeterli olacaktır. Ardından çaydanlığın içindeki suyu 15 dakika kadar kaynatıp, güzelce durulayın.
Demliğinizin içindeki sarı rengi gidermek için limon tuzu kullanabilirsiniz. Demliğin için suyla doldurun, suyun içine birkaç kaşık limon tuzu katın. Ardından suyu kaynatın. Böylece sararmayı temizleyebilirsiniz.
Mutfakların en çok kullanılan mutfak gereçlerinden bir tanesi de nihale isimli ürünlerdir. Bilindiği gibi nihaleler tencere, tava ve çaydanlık gibi eşyaların zemine zarar vermemesi için kullanılır. Nihale çeşitleri onlarca farklı şekilde karşınıza çıkar.
Çaydanlıkta kaynar suyun ateşi kısılarak demlik, çaydanlığın üzerine oturtulmalı ve demleme bölümün de ki su kaynatılmamalıdır.
Tek yapmanız gereken küçük bir kase alıp 1 yemek kaşığı kabartma tozu ile 4-5 yemek kaşığı ılık suyu karıştırmak. Bu karışımı, süzgeci içinde birkaç saat (5-6 saat) daldırabileceğiniz geniş bir kap içine dökün. Bundan sonra, süzgeci düzgün bir şekilde ovalamak ve yıkamak için eski bir diş fırçası kullanın.
Su kaynadıktan ocağı kapatın ve tencerenin 1 / 4'ünü sirke ile doldurun, beyaz sirke temizlik amacıyla çok daha iyidir. Sirkeyi tencereye dökmeyi bitirdiğinizde, tencerenin yaklaşık 3/4 dolu olması gerekir. Çaydanlığı tencereye koyun ve gece boyunca bırakın. Bu işlem çaydanlığın içte ve dışta tamamen temizleyecektir.
KULLANIM ŞEKLİ: Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü çaydanlık veya su ısıtıcınıza doğrudan dökünüz. ETKİ SESİ kesilene ve kireç temizlenene dek bekleyiniz. Daha sonra çaydanlığınızı, su ısıtıcınızı bir kaç kez bol suyla durulayınız. Gerekirse işlemi tekrarlayınız.
Suyun içerisine limon tuzu, karbonat ve sirke ilave edin. Süzgecinizi karışımın içerisinde su tamamen soğuyana kadar bekletin. Suyu dökün. Süzgecinizi ve çaydanlığınızı iyice durulayın.
Yaprak ve faydalı otların tüketilebilir hale dönüşmesinde etki gösteren bitki çay süzgeci, kullanıcıya bardak içi bir kullanım sunar. Bardak içi kullanımda tercih ettiğiniz bitkileri ürün içerisine yerleştirerek bardağa koymanız ve bir süre beklemeniz, hazırlanma süreci için yeterlidir.
çaydanlığın içine 2-3 yemek kaşığı matik deterjan koyun daha sonrada içine kaynamış su doldurun ,böle 1 gece bekletin sabaha pırıl pırıl bi demlikle karşılaşaksınız...
Sirke ve karbonat birlikte kullanıldığında çaydanlığın içinde bulunan kireci çözmede en etkili yöntemlerden biridir. asidik özelliği sayesinde kirecin yüzeyden sökülmesini ve kolay bir şekilde temizlenmesini sağlar.
Beyaz sirkenin kireç sökücü özelliği vardır. Kireçlenen cihazlara zarar vermeden ve kireçli yüzeyleri yıpratmadan temizler. Beyaz sirke ile temizlik, kimyasal madde içermeden hijyenik ortamlar yaratmanızı sağlar.
Sirkenin asit etkisi sayesinde kireç temizleme de yardımcı olmaktadır. Bunun yanında kullanılan bir başka ürün ise tuzdur. Tuz veya karbonat sirke ile birlikte kullanıldığı zaman tepkimeye girer ve çok daha fazla etki sağlar. Elma ya da üzüm sirkesi mutfaklarda kullanılan ürünlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri