Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü veya kısa adıyla Çaykur, Türkiye Cumhuriyeti devletine ait, çay üreten bir Türk firması. Ayrıca Çaykur Rizespor'un forma ve isim sponsorudur. Ayrıca soğuk çay, yeşil çay, beyaz çay,organik çay ve siyah çay üretimi yapılmaktadır. 1983 yılında bir kamu iktisadi kuruluşu olarak kurulmuştur.
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) 233 Sayılı KHK. hükümlerine tabi, sermayesinin tamamı devlete ait, tüzel kişiliğe sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumluluğu sermayesiyle sınırlı bir İktisadi Devlet Teşekkülü (İDT) olup, Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşudur.
Çaykur Tiryaki ülkemizin en çok çay yetiştirilen bölgesi Rize'de toplanan taze çay yapraklarının, modern Çaykur fabrikalarında kurutularak üretilen 1. sınıf bir çaydır.
Enerji, işçilik ve diğer giderleri de yaklaşık yüzde 25 -35 civarında artmıştır. Yani kurumun üretim maliyetleri artmış ama birim satış gelirini artıracak kuru çay fiyatları yerinde saymıştır. Kurumun zarar etmesinin en temel nedenlerinden biri budur.
Zihni Derin 1923 yılında Rize´ye gelir. Eski adı Garal Dağı olan hazineye ait bir bölgede 15 dekarlık arazi fidanlık işne tahsis edilir. Bölgede yaptığı incelemelerde bazı meraklıların Batum´dan dönüşlerinde getirdikleri ve diktikleri gayet iyi gelişmiş çay fidanlarıyla karşılaşır.
İlgili 26 soru bulundu
Türkler, Anadolu'ya gelmeden öncede çayı bilmelerine karşın; çayın Türkiye'ye gelmesi ancak birkaç yüz yıl önceye dayanmaktadır. Çay içiminin Anadolu'da yaygınlaşması 19. yüzyıldan itibaren olmuştur.
Zihni Derin (d. 1880, Muğla - ö. 25 Ağustos 1965, Ankara), Türk ziraatçı, eğitimci.
KİK statüsü 1994 yılında çıkan 4046 sayılı kanunla değiştirilmiş ve Çaykur bir İktisadi Devlet Teşekkülü (İDT) olmuştur. İDT statüsüne alınmasından itibaren özelleştirme tartışmalarına konu olmuştur. 2017 yılında tüm hisseleri Türkiye Varlık Fonu'na aktarılmıştır.
Dünyada kişi başına en fazla çay tüketilen Türkiye'de pazarın hakimi konumundaki Çaykur, 2021 yılında da zarar açıkladı. Çaykur'un 2021 yılı faaliyet raporuna göre kurum 503 milyon 840 bin TL zarar etti.
Bugün itibarıyla 46 çay fabrikasıyla üretime devam ettiklerine dikkati çeken Alim, şöyle devam etti: "ÇAYKUR, bir atölyeden 46 fabrikaya, 3 bin alım yerine ve 15-50 çalışandan 12 bin çalışana ulaştı. Önümüzdeki yıl Fındıklı'daki fabrikamızın açılışıyla 47 yaş çay fabrikamız olacak.
Türkiye'nin en büyük çay markası olan Çaykur, Altınbaş, Tiryaki ve Turist çaylarıyla biliniyor. Altınbaş çayını bitkinin en kaliteli yapraklarından üreten marka Tiryaki çayında ise yüksek dem oranı sunuyor. Turist çayında ise mükemmel bir içim ve oldukça lezzetli bir damak tadı sağlıyor.
Burhan Kasap için 1987 kelimenin tam manasıyla bir dönüm noktası oldu. Karadenizli bir çay firmasıyla ortak tesis kurdu. Bu girişim ile birlikte Ofçay markasının da temelleri atılmış oldu.
Altınbaş Çayı
Çaykur'un en kaliteli çayıdır. Adını hasat zamanı çay bitkisinin en üstündeki ilk iki yapraktan alır. Altınbaşta sadece bu iki yaprak kullanılır. Çayın en kaliteli yaprakları en üstteki iki yaprağıdır.
Doğuş Çay ve Gıda Maddeleri Üretim Pazarlama İthalat İhracat A.Ş veya yaygın adıyla Doğuş Çay, Türkiye merkezli bir gıda şirketidir. Şirket, 1985 yılında Süleyman ve Alpaslan Karakan tarafından bir aile şirketi olarak kurulmuş olup ağırlıklı olarak çay ürünleri üretimi yapmaktadır.
Dünya çay üretiminde 2 milyon 270 bin ton ile Çin birinci, 1 milyon 210 bin ton ile Hindistan ikinci, 475 bin ton ile Kenya üçüncü, 329 bin ton ile Sri Lanka dördüncü, 259 bin ton ile Türkiye beşinci sırada yer aldı.
Türkiye Varlık Fonu'na devredildikten sonra zararı katlanarak artan kurumun 2021 yılı zararı 2017 yılına oranla yüzde 88 büyüyerek 503 milyon 840 bin TL oldu. BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, ÇAYKUR'un 2021 yılı faaliyetlerini ve mali bilançolarını içeren raporu, kurumun içinde olduğu batağı ortaya koydu.
Sudan sonra ikinci olarak en çok tükettiğimiz çay, bilinçsizce içilirse vücudumuza zarar verebiliyor. Uzmanlara göre, aşırı çay tüketimi mide bulantısı, baş ağrısı, sinir bozukluğu, kalpte çarpıntı, elde titreme, demir eksikliği, kansızlık ve uykusuzluk gibi birçok soruna yol açtığını açıkladı.
Dışarıdan gelen çayların tamamında yoğun bir pestisit var. Bunlar kalp ve damar hastalıklarına, psikolojik rahatsızlıklara, kansere ve birçok hastalığa sebep olan zararlı maddeler içermektedir.
Aşırı çay tüketimi, içeriğinde bulundurduğu 'tanenler' sebebi ile vücutta demirin emilimini engelleyeceğinden anemi (kansızlık) ismini verdiğimiz sağlık problemine sebep olmaktadır. Ayrıca içeriğinde bulunan kafein ise, fazla çay tüketimine bağlı olarak tansiyonu yükseltip, bireylerde taşikardiye sebep olabilmektedir.
Twitter hesabından, "Varlık Fonu'na devredilen ÇAYKUR, Katarlılar'a satıldı.
Bölgede Çaykur'a ait 47 ve özel sektöre ait 228 çay fabrikası bulunuyor.
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü... Kısa adı Çaykur olan bu kurumda resmi rakamlarla 10 bin 792 kişi çalışıyor.
Çay içen ilk Türk; 12. yy'da yaşamış olan Hoca Ahmet Yesevi'dir. İçtiği sıcak çayın ardından söylediği “Hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar” sözü günümüze kadar ulaşmıştır.
Bir kaynağa göre, çayın ilk yudumlanışı çok eskilere, M.Ö. 2737 yılına, Çin İmparatorluğu'na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin'in ilk imparatorlarından Shen Yung , çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur.
Yapılan araştırmalara göre Türkler'in çayla tanışıklığı aslında çok daha öncelere Orta Asya'ya dayanıyormuş. Hatta 12. yüzyıl bile diyebiliriz. Bir Kazan Kırım Türk'ü ve dil islahatçısı olan Abdül'l-Kayyum Nasıri'nin kitabı Fevakihü'l-Cülesa'da ilk çay içen Türk'ün Hoca Ahmet Yesevi olduğu vurgulanmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri