Göze çay pansumanı yapmak için yeşil çay poşetlerini poşet-çay hazırlar gibi sıcak suda yaklaşık 3-4 dk bekletiniz. Daha sonra çıkarıp hafifçe sıkarak emdiği fazla suyu dışarı akıtınız. Ilıyıncaya kadar bekletiniz ya da buzdolabında 5-10 dk kadar ılıması için bırakınız.
Öncelikle katarakt, sarı nokta ve göz tansiyonu gibi önemli göz hastalıklarının engellenmesi ve ilerlemesinin durdurulması için kullanılır. Bu önemli rahatsızlıkların yanında göz kuruluğu, göz altı torbaları, kirpik iltihabı, arpacık ve genel göz şişlikleri üzerinde etkilidir.
en pratik şekilde poşet çay ile yapılabilen pansuman çeşidi. en önemli püf noktası ise uygun sıcaklığı ayarlayabilmektir. çok sıcak olursa yakar, çok soğursa etkisi azalır. vücut ısısının birkaç derece üstünde, dayanılabilir bir sıcaklıkta olmalı, poşet kapalı göz üstünde en az 10 dakika tutulmalıdır.
Gözünüzde arpacık çıktığında, aynı şekilde pamuğa döktüğünüz biraz sıcak çayı günde iki üç defa pansuman yaparsanız bu yardımcı tedavi size iyi gelecektir.
enfekte olan veya icine birsey kacan gozu cayla yikamaktir.
İlgili 42 soru bulundu
Ilık olan çay ile en fazla 45 saniye kadar gözlerinizi temizleyin. Bu işlem ile gözleriniz dinlenecek, rahatlayacak ve ağrılardan kurtulacaksınız. Çayın içinde bulunan teofilin maddesi damarları genişleterek göz kanallarının rahatlamasını sağlar.
Ek olarak siyah çay, zararlı maddeleri öldüren ve sindirim sisteminin iç yüzeyini onarmaya yardımcı olan bağırsak bakterilerini ve bağışıklığı arttıran antimikrobiyal özellikler içerir. Siyah çay üzerinde yapılan çalışmalardan çıkan diğer bir ilginç sonuç ise inme riskini azalttığıdır.
Demlikte kalan çay posasının-tortusunun sağlıktan kozmetiğe birçok alanda kullanılır. En yaygın kullanım olan vücut peelingi, tüm vücudu ölü hücrelerden arındırarak daha canlı bir görünüm kazandırır. Aynı zamanda yara ve yanıklara sürüldüğünde yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlamaktadır.
Çayın demini, eczanelerde satılan göz kadehi ya da çay fincanı yardımıyla göz kapağınızın hizasına getirmelisiniz. Burada amaç, göz kapaklarının çaya değmesini sağlamaktır. Bu aşamadan sonra 30 ya da 40 saniye boyunca göz kapaklarınızı açıp kapatmanız gerekmektedir.
Açık Yaraların Pansumanı
Yaranın deri ile kaplı etrafı silinir. Açık yaranın içi kesinlikle antiseptik ile temizlenmez. Yara içi, enjektöre çekilen ve basınçlı püskürtülen serum fizyolojik ile yıkanır ya da serumla ıslatılmış steril gazlı bezle çok yumuşak bir şekilde silinir. Temiz yaralarda bu işleme gerek yoktur.
Çay yaprakları oksidasyon sürecinin gerçekleşmesini önlemek için yaklaşık 43 derece sıcaklıklarda kurutulur. Bazı beyaz çaylar, bir buharlama işlemi kullanılarak kurutulurken diğerleri, sıcak hava üfleme yöntemi ile kurutulur.
Çayın uzun bir süre demlenmesi demek çay içerisinde bulunan bakteri ve mantarların artması demektir. Bu durumda mide asidinin artmasına ve mide ekşimesine neden olmaktadır. Aynı zaman uzun süreli yaşanan mide ekşimesi mide kanserine neden olan bir faktördür. Diğer bir sorun ise kabızlık sorunudur.
Çayınızı demlendikten sonra 20-25 dakikada içinde tüketmeniz gerekir. Aksi takdirde çayın tadı acılaşır ve rengi koyulaşır. Demlenmiş çay buzdolabında çok daha uzun süre dayanabilir.
Siyah ve yeşil çayda bulunan kafein göz kapaklarına temas ettirildiğinde göz kapaklarında bulunan damarların çaplarının daralmasına neden olarak iltihabi reaksiyonu azaltır ve ödemin çözülmesine yardımcı olur.
Siyah çay, soldurma, kıvırma, oksidasyon, kurutma ve tasnif olmak üzere toplam beş aşamadan geçerek üretilmektedir.
Göz kapaklarına uygulanacak ılık çay veya kaynatılarak ılıtılmış suyla yapılan kompresler kuruluğa bağlı göz batmalarında, soğuk kompresler ise alerjik konjonktivite bağlı batma, yanma ve kaşıntılarda oldukça etkilidir.
GÖZ ENFEKSİYONU TEDAVİLERİ
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Bağışıklığı destekler
Çay ve çay polifenolleri bakteri öldürücü ve bakterinin büyümesini engelleyici özellikleri sayesinde güçlü bir bağışıklık sistemini destekler.
Çay, kafein bakımından zengindir. Açık çay yerine demli çay tercih etmenizin sebebi bağımlı olduğunuz kafein ihtiyacından kaynaklanıyor. Sürekli tükettiğiniz demli çay ile yorgunluk hissinizi kısa süreliğine bastırmış oluyorsunuz. Kafeinin etkisi geçtiğinde ise yorgunluğunuz artarak geri dönüyor.
Çay içerdiği maddeler sayesinde kuvvetli bir mikrop öldürücüdür. Demlediğiniz çaydan gün içerisinde bir kaç bardak tüketerek ishali azaltabilirsiniz. Aynı zamanda siyah kuru çayı ve yoğurdu da karıştırarak günde bir kase tüketiniz ishali önleyebilirsiniz.
İçerdiği yüksek antioksidan ileri yaşlarda görülme ihtimali olan kemik zayıflamasını engeller. Özellikle Osteoporoz adı verilen ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik kaybı rahatsızlığına faydası olduğundan günde 20 bardak içilmesi gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanıyor.
Günlük şekersiz bir veya iki bardak çay tüketimi iltihabı azaltabilir, diş çürüklerini önleyebilir ve ağızda bakteri üremesini durdurabilir.
Böylece şekersiz tüketilen çay kanser hücrelerinin korkulu rüyası olur. -Yemek ardından içilen çay sindirimde hazmı kolaylaştırır. Vücudun zararlı bakterilerden hızlıca kurtulmasını sağlar. - Şeker ilavesiz çayın içerisinde bulunan teobromin ve reofilin maddeleri böbreklerin daha sağlıklı çalışmasına destek olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri