İlk kez Çin'de ortaya çıkan çayın tarihi M.Ö. III. yüzyıla dayanır. Rivayete göre, M.Ö. 2700'lerde İmparator Shenn Nung bir çay ağacının altında oturur.
Dünyada ilk defa Çin ve Hindistan'da yetiştirilmeye başlanan çay, tropikal bölgelerde ve iklim bakımından bol yağışlı ve sıcak alanlarda yetişmektedir.
Bir kaynağa göre, çayın ilk yudumlanışı çok eskilere, M.Ö. 2737 yılına, Çin İmparatorluğu'na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin'in ilk imparatorlarından Shen Yung, çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur.
Afrika'dan Amerika'ya kadar her yerde çay vardır ama bizim bildiğimiz siyah çayın iyisi dünyada 2, bilemediniz 2.5 yerde yetişir. Bunlar sırasıyla Hindistan, Çin ve eskiden Seylan diye bildiğimiz Sri Lanka'dır. Ama iyi çayın asıl vatanı Hindistan ve Çin'dir. Hindistan'ın en önemli çay üretim merkezi Darjeeling'dir.
Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 2.791.837 ton üretim ile dünyanın en büyük çay üreticisidir. Hindistan 1.390.080 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Çin Halk Cumhuriyeti ve Hindistan, dünyadaki toplam çayın %60'ından fazlasını birlikte üretiyor. Yılda 458.850 ton üretim ile Kenya, üçüncü büyük çay üreticisidir.
İlgili 26 soru bulundu
Azerbaycan çayı, özellikle Azerbaycan'ın güney bölgelerinde yetişen bir çay türüdür. Azerbaycan'da çay çoğunlukla Lenkeran, Astara, Masallı, Zakatala, Kah ve Balakan rayonlarında yetiştiriliyor.
Ek Bilgi: Darjeeling çayı, Hindistan'ın Darjeeling bölgesinde yetişmekte olup ismini de buradan almaktadır. Dünyadaki en iyi ve en pahalı çaylar kategorisinde yer alan Darjeeling çayı berrak demi ve açık renginden dolayı çayların şampanyası olarak da adlandırılmaktadır.
Çin'de Da Hong Pao adıyla anılan çay bitkisinden dünyanın en pahalı çayı yapılıyor. Bu çay, ağırlığının 30 katı altın değerinde. 2002'de zengin bir müşteri, Çin'de yetişen efsanevi Da Hong Pao çayının 20 gramı için 28 bin dollar ödemişti.
18. yüzyılda da bugün dünyanın en büyük çay yetiştirilen bölgesi sayılan Assam ve Seylan Adası'nda çay bahçeleri oluştururlar. Üretilen bu çayları Avrupa'ya hızlı olarak taşımak için de, süratli yelkenliler yaparlar. Türkiye'nin çayla tanışması 1787 tarihinde, Japonya'dan getirilen çay tohumlarının ekilmesiyle başlar.
Efsaneden ziyade ansiklopedik bilgi vermek gerekirse, Çin'den çıkıp dünyaya yayılan çay bitkisi, önceleri sebze olarak tüketilmesinin yanında tıbbi amaçlarla da kullanılıyordu. İçecek olarak tüketilmeye başlanması ise 1500 yıl öncesine dayanır. Çin'den ilk olarak Japonya'ya, Kore'ye ve Vietnam'a yayılmıştır.
Zihni Derin 1923 yılında Rize´ye gelir. Eski adı Garal Dağı olan hazineye ait bir bölgede 15 dekarlık arazi fidanlık işne tahsis edilir. Bölgede yaptığı incelemelerde bazı meraklıların Batum´dan dönüşlerinde getirdikleri ve diktikleri gayet iyi gelişmiş çay fidanlarıyla karşılaşır.
Çay milattan önce 2737 yılında Büyük Çin imparatoru Shen Nung tarafından keşfedildi. Bu keşif tesadüfen olsa da çok uzun yıllardır özellikle Çin'de çok fazla tüketilmektedir. Shen Nung bir gün bahçede ağzı açık bir kapta su kaynatılırken çalılıklardan birkaç yaprak kaynayan suyun içine düşer.
Ülkemizde kaçak çay olarak da bilinen Seylan çayının ana vatanı Sri Lanka'dır. Bu ülke ve bölge çay üretiminde birinci sırada yer almaktadır.
Yeşil çay, Antik Çin'e kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Çin imparatoru ve Çin tıbbının mucidi Shennong, çayın hoş aromasını ve tıbbi özelliklerini keşfeden kişidir.
İlk kez Çin'de ortaya çıkan çayın tarihi M.Ö. III. yüzyıla dayanır. Rivayete göre, M.Ö. 2700'lerde İmparator Shenn Nung bir çay ağacının altında oturur.
Türkiye'yi Kenya takip ediyor
Pakistan, Fas, Hindistan, İrlanda, Birleşik Krallık, Almanya, ABD, Çin ve İspanya listede öne çıkan ülkeler arasında yer alıyor. Çay her ülkede farklı şekillerde demlenerek servis ediliyor.
Yerli çay markaları özellikle Çaykur bu bölgedeki çay hasatının çok büyük bölümünü alır. Ülkemizde Rize ili çay üretiminin %85'ni karşılar. Çaykur Rize Çayı Türkiye'nin en kaliteli siyah çayları arasında ilk sırada yer alır. Hindistan ve Çin çayları ise dünyanın en iyi çaylarıdır.
En önemli çay üreten ülkeler Çin, Hindistan, Kenya, Sri Lanka ve Türkiye'dir ve bu ülkeler toplam dünya çay üretiminin dörtte üçünü karşılar.
Statista'nın verilerine göre Türkiye en çok çay içen ülkeler sıralamasında birinci.
Yeşil çay, Camellia sinensis yapraklarından elde edilir ve oksidasyon sürecinden geçmez. İlk olarak Çin'de üretilen bu çay, tüm dünyaya yayılmıştır. Sosyal medya ve diğer platformlarda yeşil çayın birçok sağlık faydası olduğu iddia edilse de bu iddialar akademik çevrelerde tartışmalıdır.
Sivas'ın İmranlı ilçesi sınırları içerisindeki Kızıldağ eteklerinden doğarak ve Samsun'un Bafra ilçesinde Karadeniz'e dökülen, bin 355 km uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun nehri olan Kızılırmak, son yıllarda etkili olan kuraklıkla geçtiğimiz yıl adeta kuruma noktasına gelmişti.
Türkiye başta olmak üzere çay yapımı ve tüketimi, birçok kültürde önemli bir yer tutuyor. Sütlü çay yapımı ise Avrupa'da 17. yüzyılda yaygınlaşmıştır. Çaya süt katmak, zaman içinde özellikle İngilizler tarafından benimseniyor ve İngiliz sömürgeliğinden ayrılan Hindistan, Singapur gibi ülkelerde de tercih ediliyor.
İlk kez çaya süt ilave edilmesi ise 1680 yılına dayanır. İngilizlerin çayı kendilerine adapte etme yöntemi olan sütlü çay, özel bir gelenek olur. Aslında çaya süt katılmasının sebebi ise çayın içindeki teini ve asiditeyi bir miktar azaltmaktır. Tabii çayın bu yeni hali de oldukça beğenilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri