Karanfil, çaya daha farklı bir tat verir. Karanfili, çayın demlenme aşamasında demliğe atın, kokusunu salmasını bekleyin ve . Eğer karanfil seven biriyseniz, birkaç karanfil tanesini rahatlıkla atabilirsiniz. - Karanfilin yanı sıra, tarçın ya da vanilya da çay demlerken kullanabileceğiniz aroma vericilerdendir.
En iyi çay demleme tekniği için çay suyunun asla bekletilmemiş olması önem taşır. Mineral açısından zengin sularla demlenen çayın kokusu, berraklığı ve rengi mükemmelleşir. Çay suyunu 10 saniye gibi kısa bir süre kaynatmanız yeterlidir. Kaynayıp soğuyan su ile çay demlemeyin, çaya bulanık ve acı bir tat verir.
Kuşburnu, adaçayı, karanfil, tarçın, zencefil, papatya gibi karışımlar tüketime uygundur. Ancak mümkün oldukça her çayı tek başına tüketerek bağışıklık sisteminizi daha güçlü hale getirebilirsiniz. Her çay ayrı ayrı tüketildiğinde gün içerisinde birkaç seçeneğiniz de olmuş olur.
EN İYİ ÇAY DEMLEME YÖNTEMİ
Alt demliğe yeterince suyu koyup ocağın altını açıyoruz. Su kaynamaya başladığında üst demlikteki çay ısınarak ve sonra kaynama noktasına gelerek demini yavaş yavaş alıyor. Böylece çayı yakıp acıtmadan, yumuşak içimli hafif bir çay elde etmiş oluyoruz.
İlgili 16 soru bulundu
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Tavşan kanı çay demlemek için demliğe istediğiniz kadar çay koyduktan sonra dikkat etmeniz gereken nokta en az 20 dakika dinlenmeye bırakılmasıdır. Çay yaprakları demlikte tamamen dibe çökmeden demlenmiş olmaz. Çayınızı demlemeye bıraktıktan sonra kısık ateşte olmasına dikkat edin.
Gerçek çaylar arasında en yüksek antioksidan konsantrasyonu beyaz çayda vardır. Çünkü en az işlenmiş çaydır. Bu standarda göre, hepsinin "en sağlıklı" olduğu düşünülebilir. Antioksidanlar söz konusu olduğunda, beyaz çayın ardından yeşil çay, ardından siyah çay gelir.
Mesela gece saatlerinde bitki çayı içmek istiyorsak papatya ya da ekinezya gibi rahatlatıcı, teskin edici bitki çaylarını tercih etmek gerekir. Yine adaçayı üritik etkisi olduğundan ve tansiyonu yükselttiğinden gece içilip, ardından da yatılmamalıdır" ifadelerini kullandı.
Ziraat Mühendisi Osman Baykal, çaydaki boya maddesinin basit bir deneyle ortaya çıkarılacağını belirterek, "Bir bardak soğuk suya bir tutam kuru çay koyuyoruz. Kaliteli çayın hemen suya renk vermemesi gerekiyor. Eğer kuru çay suya temas ettiğinde anında renk vermeye başlıyorsa. Bu çayda boya vardır" dedi.
ÇAY NASIL DOĞRU KARIŞTIRILIR? Çayın doğru karıştırılması ise çay kaşığının çayın ortasında ileri ve geri hareket ettirilmesiyle sağlanır. Böylece şeker tamamen çayla bütünleşir ve çözülme tamamen gerçekleştirilmiş sayılır. Siz de şekerli çayınızı bu şekilde afiyetle ve tam anlamıyla içebilirsiniz.
Yapmanız gereken tek şey su ile çayın çarpışma anındaki hızını yavaşlatmak. İlk su veya çayı koyman farketmez, hangisini önce koyuyorsan demliğin ucununu bardağın iç duvarına değdirerek dökersen hızı yavaşlar. Çay bardağa konulurken genellikle ilk eklenen dem olur ardından su eklenir.
Çay demlemekte kullandığımız demlik cam ya da porselen olmalı, demliğe yaklaşık 3 yemek kaşığı çay ekleyerek çaydanlığın üzerine alalım. Su kaynadıktan sonra demliğe suyu ilave ederek çayımızı demleyelim. Çaydanlığa su ilave ederek kaynaması için tekrar ocağa alalım. Yaklaşık 15 dk demlenen çayımız servise hazır.
Çayla ilgili eyleme dökmek demek iki anlamdan birini boşa çıkarıyor. Katmak ise bir eksikliği tamamlama anlamı taşıyor, çay doldurmak dışında bu alternatiflerin hiçbiri çay koymanın yerini tutamıyor. O yüzden doğrusu çay koymak ancak sözcüğün taşıdığı anlam sizi de endişelendiriyorsa çay doldurmak da diyebilirsiniz.
Demliğe Kaç Kaşık Çay Eklenir, Acı Olmaması İçin Ne Yapılmalıdır? Çayınız nemli veya doğrudan ışık gören, sıcaklığı yüksek bir ortamda bekletilmemelidir. Çay, kavanoz içinde çok fazla ısı ve ışık almayan bir ortamda muhafaza edilmelidir. Çay demlemek için çay suyunun oldukça sıcak olması gerekir.
İster dökme çay ister poşet çay olsun kaliteli ve lezzetli bir çay için yapmanız gereken tek şey doğru çaya ulaşmak… Bunun için de Avrupa'da çay denilince akla ilk gelen Mevlana Seylan çayını kullanmak gerekiyor. Neden Mevlana seylon çayı?
Yemeklerden birkaç saat sonra ve öğün aralarında tüketimi ideal gösteriliyor. Özellikle, demir gibi gıda bileşenlerinin emilimini engellememesi için gıda alımından hemen sonra tüketilmiyor. Barındırdığı kafein maddesi sebebiyle yatmadan hemen önce içimi önerilmiyor.
Çayın fazlası kansızlık yapar
Günde 5 bardaktan fazla içilen çayın, kansızlığa neden olduğunu söyledi. "Çay, içerdiği tanenler sebebiyle vücutta demirin emilimini engeller. Kansızlığa neden olur. İçeriğinde bulunan kafein tansiyonu yükseltip, taşikardiye sebep olur" dedi.
Çay içmek kansızlık yapar diyebilmek zor. Ancak çok aşırı içme durumlarında görülebilir. Çay, kahve, çeşitli içeceklerin içindeki tanin adı verilen maddeler nonhem demir emilimini inhibe etmektedir. Bu durum vücuda girecek demir miktarını %80lere varan oranda azaltmaktadır.
Suyunuz kaynadıktan sonra ocağın altını kısığa alın ve 15-20 dakika kadar bekleyin. Eğer demlenme süresini çok uzatırsanız, çayın tadı acılaşmaya başlar. Suyun çok kaynar olması çayın tadını kaçırır. Bu nedenle, çay demlemek için kullanacağınız bir diğer teknikte suyu kaynattıktan sonra hemen demliğe dökmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri