CE işareti, kişisel koruyucu donanımın mevzuata uygun şekilde üretildiğini ve güvenli olduğunu gösterir ancak yapılan işe uygun olduğunu göstermez. CE işareti taşıyan bir kişisel koruyucu donanımın, KKD mevzuatı gereği olan Temel Sağlık ve Güvenlik Gereklerini yerine getirdiği varsayılır.
"CE" İşareti, ürünün ilgili teknik düzenlemesine uygun olduğunu ve ürünlerin amacına uygun kullanılması halinde insan can ve mal güvenliği, bitki ve hayvan varlığı ile çevreye zarar vermeyeceğini gösteren bir işarettir.
Conformité Européenné sözcüklerinin baş harflerinden oluşan CE İşareti'nin anlamı “Avrupa'ya uyum” demektir.
Kişisel Koruyucu Donanım ürünlerinin CE işareti taşıması Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği gereğince zorunludur.
Cevap : - CE işareti, boyutları uygun olduğu takdirde ürüne iliştirilmelidir.
İlgili 31 soru bulundu
CE işareti herhangi bir ürünün Avrupa Birliği Yeni Yaklaşım Direktiflerine ve ilgili harmonize Avrupa Standartlarına uygun olarak tasarlanıp, üretildiğini simgeler.
CE işareti, kişisel koruyucu donanımın mevzuata uygun şekilde üretildiğini ve güvenli olduğunu gösterir ancak yapılan işe uygun olduğunu göstermez. CE işareti taşıyan bir kişisel koruyucu donanımın, KKD mevzuatı gereği olan Temel Sağlık ve Güvenlik Gereklerini yerine getirdiği varsayılır.
MADDE 18 – (1) “CE” işareti, her bir KKD'nin üzerine kolayca görülebilecek, okunabilecek ve silinmeyecek şekilde iliştirilir. KKD'nin özelliklerinden dolayı bunun mümkün olmadığı durumlarda “CE” işareti, ambalajına veya beraberindeki belgelere konulur.
CE İşareti, ürünün AB'nin Yeni Yaklaşım Direktiflerine uygun olarak üretildiğini ve belgelendirildiğini göstermektedir.Yani ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarına sahip olduğunu gösteren bir işarettir.
Tüm kişisel koruyucu donanımlar; Tam koruma sağlamalıdır ve üzerlerinde mutlaka CE etiketi olmalıdır. Kullanılan Kişisel koruyucu Donanım bir tehlike kaynağı olmamalıdır. Kullanılan vücut kısımlarına ve yapılan işe tam uygunluk sağlamalıdır. Kullanımı, bakım ve temizliği kolay ve pratik olmalıdır.
CE Belgesi bir ürünün Avrupa Yönetmeliklerine göre asgari güvenlik seviyesine uygun olduğunu gösteren ve ürünü piyasada satılma ve AB ülkelerinde serbest dolaşım hakkı veren ürün pasaportudur.
CE Belgesi veya İşaretlemesi Hangi Ürünler İçin Uygulanır? Avrupa Birliğinde bulunan ülkelerde satışı yapılacak ürünlerin sahip olması gereken CE işareti veya belgesi; kozmetik, gıda, tekstil gibi ürünler geçerli olmayı, elektrik ya da elektronik aksama sahip olan ürünler için zorunludur.
“CE” işareti aşağıdaki şekle ve orana uygun olarak “CE” harflerinden oluşur. CE işareti ürün bilgi levhası/etiketi üzerine görünür, okunaklı, silinemez bir şekilde iliştirilmelidir. Ürünün doğasından kaynaklanan sebeplerden ötürü bu şartlar sağlanamazsa ürünün paketine ya da uygun dokümanlara iliştirilmelidir.
“CE işareti”, Avrupa Birliği"nin uyulması mecburi olan birtakım Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamında yer alan ürünlere konulan bir işaret olduğu için, söz konusu mevzuat kapsamına giren ve AB üyesi ülkelerde ve Türkiye'de piyasaya arz edilecek olan ürünlerin bu işareti taşıması zorunludur.
CE İşareti Tutturmak İçin Bazı prosedürler vardır Bunlar;
Üretici Ab direktiflerini kontrol etmeli. Uygunluk değerlendirmesi ürünün tabi olduğu tüm direktifleri kapsamalı Üretici At uygunluk beyanı ile ürüne işareti iliştirmeli. Direktif kapsamında üçüncü bir onaylı kuruluş değerlendirmeye dahil edilmeli.
Ürünün son muayene ve testleri için onaylanmış ve bütün ürünlerin birim olarak muayenelerinin ve uygunluk testlerinin yer aldığı bir kalite güvence sistemi üretici tarafından oluşturulur. Üretici CE işaretini ürün üzerinde kullanır ve yazılı uygunluk beyanı yapar.
Özetlemek gerekirse, yetkili kuruluşlar CE Belgesi veya CE Sertifikası düzenlememektedir. Bu konuda tek sorumluluk üretici firmaya aittir. Sadece ilgili direktifler çerçevesinde sürece onaylanmış kuruluş dahil olacaksa, bu kuruluş ürün testlerini yapmakta ve onay vermektedir.
EC Sertifikaları (Tam Kalite Güvence Sistemi, Tasarım İnceleme, Üretim Kalite Güvence, Tip İnceleme vb.) Onaylanmış Kuruluşlar tarafından düzenlenen ve ilgili tıbbî cihazın belirli bir kalite standardında üretildiğini/tasarlandığını gösteren belgelerdir.
KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR (KKD) Kişisel koruyucu donanım: Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan veya tutulan, bu amaca uygun olarak tasarımı yapılmış tüm alet, araç, gereç ve cihazları ifade eder.
Tüm kişisel koruyucu donanımlar; 1) Kendisi ek risk yaratmadan ilgili riski önlemeye uygun olacaktır. 2) İşyerinde var olan koşullara uygun olacaktır. 3) Kullanan işçinin sağlık durumuna ve ergonomik gereksinimlerine uygun olacaktır.
Kişisel koruyucu donanım, iş kazası ya da meslek hastalığının önlenmesi, çalışanların sağlık ve güvenlik risklerinden korunması, sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla kullanılır. İşveren, toplu korunma tedbirlerine, kişisel korunma tedbirlerine göre öncelik verir.
Ancak kişiler tarafından riskleri önlemek amacıyla kullanılan alarm cihazları, gaz dedektörleri veya gürültü uyarıcıları (indikatörleri) gibi koruyucu bir işlevi olmayanlar KKD olarak sınıflandırılmazlar. Baret, eldiven, ayakkabı, kulak tıkacı, cilt koruyucu krem, gözlük vb.
1) Gerektiği gibi kullanıldığında tam koruma sağlamalı, riske uygun seçilmelidir. 2) Kendisi ek risk yaratmadan ilgili riski önlemeye uygun olmalıdır. 3) İşyerinde var olan koşullara uygun olmalıdır. 4) Kullanan işçinin sağlık durumuna ve ergonomik gereksinimlerine uygun olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri