İslâm matematik tarihinde denklemlerin düzenlenme, incelenme ve çözümlenmesine verilen ad. Klasik kaynaklarda “ilmü'l-cebr ve'l-mukābele” terkibi içinde kullanılan el-cebr, Arapça'da “kırık kemiği yerine koyma, düzeltme; zorlama” gibi mânalara gelmekte ve kelimenin Batı dillerine algebra şeklinde geçtiği görülmektedir.
Kulların bütün fiillerini ilâhî irade ve kudretin zorlayıcı tesiriyle yaptıklarını ifade eden kavram. İnsanlara ait ihtiyarî fiillerin ilâhî irade ve kudretin zorlayıcı tesiriyle meydana geldiğini savunan grupların ortak adı.
Ehl-i sünnet kelâmcılarının çoğunluğuna göre ise insanlara ait fiillerin, kendilerinin hiçbir etkisi olmaksızın yalnız ilâhî irade ve kudretin tesiriyle gerçekleştiğini ve insanların gerçek anlamda herhangi bir fiil sahibi olmadıklarını iddia edenlere Cebriyye denilir.
Ehl-i Sünnet itikadınca kul, fiillerinde bir cebr (zorlama) altında değildir. İrade ve ihtiyar sahibidir. Ancak Kaderiyye'de olduğu gibi, bunlar yüce Allah'ın bilgisi ve iradesi dışında değildir.
Cebir (Arapça, "parçaların birleşmesi" ya da "kemik yerleştirme"); sayılar teorisini, geometriyi ve analizi içine alan geniş bir matematik dalıdır. Temel matematik işlemlerinden, çember ve daire alanları bulmayı kapsayan geniş bir ilgi alanına sahiptir.
İlgili 16 soru bulundu
Mağduru bir şeyi yapmaya zorlama, Mağduru bir şeyi yapmamaya zorlama: Örneğin, alacağını icra takibine koymak isteyen alacaklıyı, icra takibinden vazgeçirmek için darp etmek “bir şeyi yapmamaya zorlama” şeklinde cebir suçu olarak nitelendirilir.
Cebirse İfade:
Değişkenler, parametreler veya sabitler ile birlikte bunların toplamını, farkını, çarpımını, bölümünü veya kökünü içeren fakat içerisinde =, <, >, , ≤ ≥ gibi karakterler bulunmayan ifadelere birer “cebirsel ifade” denir. Örnek: x + a, 2x+3, x 2 7 - + birer cebirsel ifadedir.
Cebiri bağımsız bir disiplin olarak öğreten, "indirgeme" ve "dengeleme" (denklemin farklı taraflarındaki benzer terimlerin aynı tarafa alınarak sadeleştirilmesi) yöntemlerini tanıtan ilk kişi olduğu için, Harezmi cebrin atası ya da kurucusu olarak tanımlanmıştır.
Cebirin Babası olarak bilinen ve matematik bilimine yaptığı önemli katkılarla bilinen kişi Harizmi'dir. Harizmi aynı zamanda sıfır rakamını ve x bilinmeyenini de ilk kullanan kişidir? HARİZMİ KİMDİR? Hârizmî ya da tam adıyla Ebû Ca'fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî, (d.
Hesab-ül Cebir vel-Mukabele adlı kitabı, matematik tarihinde birinci ve ikinci dereceden denklemlerin sistematik çözümlerinin yer aldığı ilk eserdir. Bu nedenle Harezmî (Diophantus ile birlikte) "cebirin babası" olarak da bilinir.
Cebriye, kişinin kader ve fiileri konusunda söz sahibi olmadığı, hür iradenin var olmadığını, ve her türlü fiili yaratan ve yaptıranın Tanrı'nın kendisi olduğunu ileri sürerler. Cebriyye'ye göre insan, aynen rüzgârın emrindeki kuru bir yaprak gibidir, yaptığı işleri mecburen yapar.
Cebriyye mezhebi, her şeyin Allah tarafından önceden belirlenmiş olduğunu savunan itikadi bir İslami mezheptir.
Cebriye. Cebriye, insan fiillerinde “mutlak cebri” ifade eden anlayışın genel adıdır. Onlara göre kulların iman-inkâr, hidâyet-dalâlet, itaat-isyan cinsinden yaptığı bütün fiillerini dileyen Allah'tır.
Türk Dil Kurumu cebir kelimesi için karşılık olarak, 'Zora başvurma, zor kullanma ve zorlayış' anlamlarını sunuyor. Aynı zamanda 'parçalanmış ve birleşmesi zor olan ancak bir araya getirilmesi gereken' şekilde ifade etmek mümkün.
cebr / جبر
Cebir, zor, zorlama.
Sözlükte "bozuk olan bir şeyi ıslah edip düzeltmek, birine zor kullanarak iş yaptırmak" gibi anlamlara gelen cebr kelimesine nisbet ekinin ilâve edilmesiyle meydana gelen bir terim olup zorlayıcı bir gücün hâkimiyeti fikrini benimseyenler için kullanılmıştır.
Cebir Öğrenmenin Önemi
Cebir, değişkenlerle işlem yapmayı diğer yöntemlere kıyasla çok daha kolay kılar ve eğrilerin grafiğini çizmek gibi problemleri çözmek için yepyeni alanlara kapı açar.
Yazılı matematiğin en eski kanıtı, Mezopotamya'daki en eski uygarlığı inşa eden eski Sümerler'e dayanır. MÖ 3000'den itibaren karmaşık bir metroloji (ölçme bilimi) sistemi geliştirdiler.
780 senesinde Harezm'de doğduğu kabul edilir. Harezmi, ilk defa birinci ve ikinci dereceden denklemleri analitik metotlarla, bir bilinmeyenli denklemleri de cebirsel ve geometrik metotlarla çözmenin kurallarını ve usullerini tespit etti. Matematikte ilk defa sıfır rakamını kullandı.
Hârezmî, matematiğe “cebir”i kazandıran bilgindir. Hârezmî “0” (sıfır) ve bilinmeyen işareti “x”in mucidi olarak bilinir. 10 rakamdan oluşan basamaklı sayı sistemi üzerine bir eser yazarak bu rakamların İslam dünyası ve Batı'da tanınıp kullanılmasını sağlamıştır.
Mezopotamya kaynaklı olan Cebir'i, El-Harizmi'nin "El Cebr ve'l Mukabele" adlı eseri ile dünyaya yayılmış kitabı, Batı dillerine çevrilirken, ilk kelime hiç değiştirilmeden Fransızca'ya algébra (Cebir), İngilizce'ye de algebra (Cebir) şeklinde geçmiştir.
Harezmi, Tam adı Ebu Abdullah Muhammed Bin Musa el-Harezmi olan bu büyük bilim adamı, Horasan'ın az kuzeyinde Harezm bölgesinin Hive şehrinde 780 yılında doğmuştur. Harezmi, Harzem Türküdür ve müslümandır.
Dolayısı ile cebir kullanmak tehlike olarak belirlenmektedir. Zararlı suçlar sınıfına giren cebir suçu aynı zamanda kasten adam yaralama suç unsurlarını da oluşturur. Mağdur kişiye beden olarak zarar verilmesi ama acı yaşatılmayan zorlayıcı hareketlerde cebir suç sınıfına girer.
Cebir suçu; maddi güç kullanarak bir kimsenin belli bir davranışta bulunmaya zorlanmasıyla oluşur. Cebir suçu, TCK 108. maddesinde “Hürriyete Karşı Suçlar” arasında düzenlenmesine rağmen, yaralama suçunun nitelikli hali olarak da uygulamada kabul edilmektedir.
Cebirsel ifadelerde sayıları temsil eden harflere değişken ya da bilinmeyen denir. ÖRNEK : Bir sayının 3 katının 5 fazlası ifadesini cebirsel ifade olarak yazalım. Cebirsel ifademiz: 3x + 5 olur. Bu cebirsel ifadede “x” bilinmeyendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri