Kolluk kuvvetlerince asker kaçağı olduğu tespit edilen kişilerin askerlik şubesine teslim edilmesi gerekmektedir. Yoklama kaçağı olan yükümlüler askerlik başvurusu işlemlerinin ardından ilk sevk tarihinde askere alınır.
Yoklama Kaçağı Cezası 2024
Bu idari para cezasının miktarı kendiliğinden gelenler için yarı oranda indirilir. 2024 yılı için yoklama kaçağı cezası, gelinmeyen gün başına 64,37 TL'dir. Kendiliğinden gelenler için ise bunun yarısı olan 32,18 TL'dir.
Yoklama Kaçağı Cezası Askere Gidince Silinir Mi? Yoklama kaçağı olan bir kişiye verilen ceza, o kişinin askere gitmesi ile silinmez.
Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanununun 24'üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 32,18 Türk Lirası, yakalananlar ise 64,37 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
Yoklama kaçağı cezasını ödenmezse ne olur
Kesinleşmiş olan yoklama kaçağı cezaları idari para olduklarından Amme Alacaklılarının Tahsili Usulü Kanunu üzerinden gerçekleşmektedir. Bu sebeple de ödenmeyen borçlar icra takibine dönüşerek haciz işlemleri başlatılmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Bunun yanı sıra yakalanmaları durumunda en geç 24 saat içinde askerlik şubesine getirilmektedirler. Kolluk kuvvetlerince asker kaçağı olduğu tespit edilen kişilerin askerlik şubesine teslim edilmesi gerekmektedir. Yoklama kaçağı olan yükümlüler askerlik başvurusu işlemlerinin ardından ilk sevk tarihinde askere alınır.
6. Okula kayıt tarihi yoklama kaçağı veya bakaya kaldıkları tarihten sonra olanların askerlikleri ertelenmez.
1. Yoklama kaçağı ve bakayalar, askerlik ödevlerini yerine getirmek maksadıyla yakalanmaları için Askeralma Genel Müdürlüğünce İçişleri Bakanlığına bildirilir. 2. Kolluk kuvvetlerince yakalanarak muhafaza altına alınanlar, mesai saatleri içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilir.
Yönetmelik değişikliğinin ardından yoklama kaçakları ve bakayalar, GBT sisteminden aranacak. Polis ve jandarma denetimlerinde tespit edilenler en yakın askerlik şubesine teslim edilecek. GBT sorgusunda arandığı belirlenen kişilere eskiden olduğu gibi gözaltı işlemi yapılmayacak.
www.turkiye.gov.tr sayfasındaki ''Kurumlar''başlığı altında yer alan Milli Savunma Bakanlığı “Askerlik Durum Belgesi Sorgulama” hizmetinden ulaşabilirsiniz.
YOKLAMA ESASLARI
1. O yıl askerlik çağına girenlerle, bu doğumlularla işleme tabi olanların yoklamaları; 1 Ocak günü başlar ve o yılın 31 Aralık (dâhil) tarihine kadar devam eder.
Bakaya kalma nedeni ile ve yoklama kaçağı olması sebebi ile verilmiş olan idari para cezalarının kararlarına karşı, kararların muhattabına ulaşmasının akabindeki takipteki 15 gün içerisinde kararı vermiş olan idarenin bulunduğu yerdeki sulh ceza hakimliğine itirazları yapabilirsiniz.
Bakaya kalmak olarak da tabir edilen bu ifade, askerlik çağına gelmesine rağmen bu vazifesini yerine getirmek üzere herhangi bir girişimde bulunmamış kişileri ifade etmektedir. Bakaya kalan bir kişi, askerlik maksadıyla göreve başlayacağı an ise para cezası ödemekle mükelleftirler.
Evinize gelen belgelerin arasında tebliğ - tebellüğ belgesi de olması lazım. Onu imzalayıp askerlik şubesine verirseniz cezayı vergi dairesine borç olarak çıkartıyorlar. E-devlette vergi borcu Sorgulama'da askerlik para cezası olarak çıkar.
Türkiye'de zorunlu askerlik mevcuttur. Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki her erkek 20 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırır. Günümüzde askerlik süresi 6 aydır. 26 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni askerlik kanunu ile bedelli askerlik kalıcı hâle getirilmiştir.
Asker kaçağı durumunda olan Türk vatandaşları ise devlet memuru veya öğretmen olarak atanamazlar. Ancak, asker kaçağı olmayan Türk vatandaşları için askerlik durumu atanmalarında sorun teşkil etmez.
yoklama kaçağı olarak gözükürsem bir sıkıntı çıkar mı? Karakoldan randevu aldıktan sonra ödemelerini yapiyosun, sana bi A4 kağıdı veriyorlar "Bu kağıt 15 gün boyunca ehliyetin gelene kadar ehliyet yerine geçiyor" diyolar sana. 1 hafta içinde adrese ehliyeti gönderiyorlar.
Yoklama kaçağı, bakaya, saklı durumuna düşen kişi askerlik şubesine giderse ya da yakalanıp askerlik şubesine götürülürse, yukarıda açıklandığı üzere idari para cezasını ödemelidir. Öte yandan, askerliğini tecil hakkı bulunuyorsa; yoklama ve tecil işlemlerini yaptırır, sonra askerlik şubesinden ayrılabilir.
ANKARA - Adalet Bakanlığınca "yargının hızlandırılması" amacıyla hazırlanan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile yoklama kaçağı, bakaya, saklı, firar eden erlere verilecek hapis cezaları, idari para cezasına dönüştürülecek.
İlgili maddeden de anlaşılacağı üzere, yoklama kaçağı, bakaya ya da firari durumdaki asker kaçaklarının tüm kurum ve kuruluşlarda çalıştırılmaları yasak. Bu yasağa uymayan işverenler barış zamanında 3 aydan-1 yıla (tekrar etmesi durumunda 3 yıla) kadar hapis cezası ile cezalandırılabiliyor.
2024 Yılı Bedelli Askerlik Ücreti
2024 yeni bedelli askerlik ücreti, memur aylık katsayısına göre 182.609,04 TL olarak belirlendi. Bedelli askerlik ücreti 240.000 *memur aylık katsayı formülünden hesaplanır.
Lise veya dengi okullara devam edenlerin erteleme hakkı en çok 21 yaşına kadardır. b. Yüksek öğrenime devam edenlerin erteleme hakkı en çok 30 yaşına kadardır. c. Lisans üstü öğrenime devam edenlerin erteleme hakkı ise en çok 32 yaşına kadardır.
Bedelli askerlik kapsamındaki yükümlülerden sevk evrakını almasına rağmen yasal mazereti olmaksızın birliğe katılış yapmayanlar kapsam dışına çıkarılacaktır.
Kişiler 2 defa tecil işlemi yapamazlar. Ancak bu işlemin yapılabilmesi için kişilerin nedenlerinin olması gerekir. Üniversite mezunları askerlik tecil süresi 2 yıl olarak belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri