CEBRAİL (AS) YERYÜZÜNE ŞİMDİ DE İNİYOR Cebrail'in (as) aslî görevi Allah'ın mahlûkatını temaşa ile Allah'ın azametini ve kudretini mahlûkat üzerinde mütalâa etmek, Allah'ı doğrudan zikretmek ve bütün haşmetiyle Allah'a secde etmektir. 9 Bu görevi eksiksiz devam etmektedir.
Cebrâil, Kur'ân'da farklı isimlerle zikredilen dört büyük melekten biridir. Allah ile Peygamberler arasında gerçekleşen iletişimde vahyi peygamberlere ulaştırmakla görevli melektir. Bu itibarla Allah ile peygamberler arasında yüce bir konuma sahip- tir.
CEBRAİL ALEYHİSSELAM'IN BU DUASI 1 DEFA OKUNDUĞUNDA İSTEKLER OLUR, YÜZÜ AY GİBİ PARLAR, KORUNUR..!!! BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIMLa ilahe illellahül melikül hakkul mübin.La ilahe illellahül hakemül adlül metin.
Cebrâil (Arapça: جبرائيل, Jibrāʾīl) veya Gabriel, İbrahimî dinlerde Tanrı'nın mesaj ve emirlerini vahiy yoluyla peygamberlere ulaştıran ve ilk olarak Tanah'da tanımlanmış bir başmelek.
Hıristiyanlığa göre de Cebrâil, peygamberlere insan şeklinde görünerek Tanrı'dan vahiy getiren büyük bir melektir (Ahmed Abdülvehhâb, s. 38-48). İslâm dininde Cebrâil Hz. Peygamber'e ilâhî emirleri bildiren vahiy meleğidir ve dört büyük melekten biridir.
İlgili 23 soru bulundu
Mirac hadisesi Necm sûresinde şöyle anlatılmaktadır: "O ancak kendisine vahy olunanı söyler. Onu muazzam kuvvetlere, üstün bir akıl ve dirayete sahip Cebrail öğretti ki, kendisine gerçek suretiyle görünmüştür.
Melekler kendilerinin melek olduğunu gizlemedikleri sürece peygamberler genel olarak melekleri görebilmektedirler. Peygamber meleği gördüğü halde beraberindeki insanlar onları görememektedirler. Bazı durumlarda melekler insan kılığına bürünerek hem peygamberlere hem de diğer insanlara görünebilmektedirler.
Necm sûresinde (53/5-6) işaret edildiğine göre Cebrâil, karşı konulamayan müthiş bir güce ve kesin bilgilere sahiptir. Hz. Peygamber onu bir kere “açık ufuk”ta, bir kere de “sidretü'l-müntehâ”da aslî hüviyetiyle görmüştür.
Dıhye, Medineliydi. Asıl ismi “Dıhye bin Halife” idi. Fakat o, “Dıhyetü'l-Kelbî” ismiyle meşhur olmuştu. Sima olarak Ashâbın en güzel olanıydı. Cebrail birkaç defa Peygamberimize onun suretinde geldi.
Meleklerin çeşitli görevleri vardır. Bunlardan Mîkâil insan da dahil olmak üzere canlıların rızıkları, dolayısıyla yağmurların yağması ve bitkilerin gelişmesi gibi işlerle görevlidir (Mahmûd Muhammed es-Sübkî, V, 178).
Kusursuz bir melektir. Ayrıca en son ölecek ve ilk dirilecek olan da Cebrail aleyhisselamdır. 600 tane kanadı vardır. Vahiy Meleği Hazret-i Cebrail'in Görevi Nedir?
Cebrail Görevi
Peygamber efendimiz Cebrail meleği hakkında birçok konudan bahsetmiştir. Onun çok büyük bir güce ve üstün bir akla sahip olduğundan bahsetmiştir. Karşı konulamaz bir gücü olduğundan da yine hadislerinde yer vermiştir. Bu meleğin meleklerin efendisi olduğunu söylemiştir.
CEBRAİL (A.S.) YERYÜZÜNE ÜÇ DEFA İNDİ
Enokyan alfabesi; büyü alfabesi şeklinde de bilinen Melek dilinin, insanlara olağan dışı varlıklar tarafından indirildiğine inanılmaktadır. Edward Kelley ile John Dee ile ortaya çıkarılmış olan Melek alfabesi, 1580'li senelerden bugüne dek atif bir şekilde geçerliliğini korumuştur.
Son derece süratli, güçlü ve kuvvetlidirler. Melekler Allah'ın emri ve izniyle çeşitli şekil ve kılıklara bürünebilirler. İnsan gözü melekleri görebilecek kapasitede yaratılmadığı için melekler gözle görülmezler. Melekler gaybı bilemezler.
Cebrail'in görevi peygamberlere vahiy getirmektir yani o Allah'ın emir ve yasaklarını peygamberlere getiren (ileten) melektir.
Efendimiz (asm) mi'racda Cenab-ı Hakk'ı baş gözü ile mi yoksa ruh gözü ile mi gördü? Değerli kardeşimiz, Peygamberimiz (asm) mi'racta Cenab-ı Hakk'ı bizzat baş gözü ile görmüştür. Mü'minlere en büyük müjde: cemâl-i ilâhiyi seyretme bahtiyarlığına kavuşacaklar.
Görülüyor ki, Peygamberimizin Mi'rac'da Allah'ı görüp görmediği konusunda iki görüş vardır. Hz. Aişe ve taraftarlarına göre peygamberimiz Allah'ı görmemiş; İbn Abbas ve onun görüşünde olanlara göre ise, Allah'ı görmüştür. En doğrusunu Allah bilir.
İşte tam o sırada yanağından süzülen bir damla kan yere düştü düşecek. Alemlerin Rabbi şöyle dedi: Yetiş Ey Cebrail! Eğer Resulümün kanı yere düşerse andolsun ki yerde ve gökte bir tek canlı bırakmam.
Cebrail (a.s) - Azrail (a.s)
Yani Allah'ın emir ve yasaklarını peygamberlere ileten melektir. Bu görevini yerine getirirken ne bir eksik ne bir fazla tam şekilde yerine getirmektedir. Cebrail(a.s) melekler arasında en büyüğü ve en üstünüdür. Azrail adlı meleğin görevi de canlıların ruhunu kabzetmektir ve almaktır.
Bunların isimleri Mikail, Rafael, Cebrail, Uriel, Sariel, Raguel ve Remiel. Ortaçağ Yahudi bilgini Musa bin Meymun, bir Yahudiliğe göre melekler hiyerarşisi oluşturmuştur.
İsrafil (Arapça: إسرافيل), İslam inançlarına göre dört büyük melekten birisidir. İsrâfil'in görevi kıyamet günü Sûr'a üflemektir.
el Cevab: Meleklerin uykuda ya da uyanıkken asli şekilleriyle ya da suret değiştirdikleri hallerinde görülmeleri caizdir. -Melekleri tanıyan birisine durumu anlatırsanız melek mi başka bir şey mi size bir şey söyleyebilir. Talik : Melekler görülür bir itikad kuralıdır.
Bunların başında ise meleklerin hız ve hareket tarzları gelir. Evet, meleklerin hayat şartları ve hareket hızları bu dünyadaki hız ve hareketten çok farklıdır. Onların hızı, Risale-i Nurun 29. Sözünde verilen saat misalinde olduğu gibi, ışıktan hızlıdır. Hem de çok hızlı.
Ölmüş insanların ruhları berzah aleminde yaşamaktadır.
Küçük yaştaki çocuk ve bebekler, meleklerin ve ruhların mahiyetinden habersizdir. Onların melek ve ölen kişilerin ruhlarını görmesi, farklı alemlerde olmaları hasebiyle pek mümkün değildir. Melekler ve ruhlar küçük çocuklara görünse dahi kavrayamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri