Parafin mumlar yandığında havaya benzene ve toluene gibi zararlı kimyasallar salarlar. Bu kimyasalları uzun süre solumak beyne de olumsuz etki eder. Baş ağrısı, baş dönmesi, bilişsel işlevlerde etkilenme görülebilir.
Kimyasal kokular ve mum içeriğindeki diğer kimyasal maddeler yüzünden yoğun ve sağlıksız koku sebebiyle baş ağrısı ve stres yapar.
Uzun süre mum kokusuna maruz kalan kişilerde göz, burun ve boğaz tahrişi yaşanabilir. Aynı zamanda Çevre Koruma Ajansı'na göre böbrekler ve merkezi sinir sistemi de zarar görebilmekte.
Koku Hassasiyeti
Hassasiyetle, birkaç saat sonra kaybolan bir kızarıklık veya hafif bir baş ağrınız olabilir. Ayrıca belirtileriniz geçmeden önce birkaç kez hapşırabilirsiniz. Bunun nedeni, vücudunuzun normale dönmek için tahriş ediciden kurtulmak için tepki vermesidir.
Kokulu mumlar, yapım aşamasında eklenen çeşitli yağ veya su bazlı esanslar içerirler. Bu esanslar doğrudan yakın mesafeden solunmadığı veya ağız içerisine girmediği takdirde herhangi bir zarar vermezler.
İlgili 37 soru bulundu
Laboratuvar ortamında yapılan denemelerde yanan mumlardan çıkan dumanları analiz eden uzmanlar, mumların akciğer kanseri ve astım riskini artıracak zararlı duman çıkardığını tespit etti, ancak bunun zararlı etkisinin mumların yıllarca kullanılması halinde görülebileceğini itiraf ettiler.
"Mumların yatıştırıcı etkisi, kokuların beyinde işlenme şekli ile ilintilidir. Mumların kokusu, beynin hafızamıza ve duygularımıza ev sahipliği yapan kısmı olan limbik sistemimizi uyarır. Serotonin ve dopamin gibi hormonlar, ruh halimizi düzenlemeye yardımcı olurlar.
Güçlü Kokulardan Kaçının
Parfümlerden ve temizlik ürünlerinden gelen kokular gibi güçlü kokular, bazı kişilerde baş ağrısına neden olabilir. Migren veya gerilim tipi baş ağrısı yaşayan 400 kişiyi içeren bir araştırma, güçlü kokuların, özellikle parfümlerin, sıklıkla baş ağrılarını tetiklediğini buldu.
Ağır ve keskin kokuların neden migren ataklarını tetiklediği çok araştırılmış ancak nedeni hala net değil. Muhtemelen beyinde ilişkili bölgelerde artan aşırı uyarılma ile ağrı tetikleniyor. Baş ağrısı atağını tetikleyen kokuya karşı aşırı hassasiyet varsa bu baş ağrısınız olasılıkla migrendir.
Oda kokularına benzer şekilde, kokulu mumlar, potpuriler ve tütsüler de sağlığa zarar verebilir. Mumlar yandıklarında asetaldehit, formaldehit, naftalin gibi organik kimyasal maddeleri havaya yayar.
Bu tür mumlar yanarken, karbon monoksit, formaldehit ve benzen gibi zararlı maddeler duman ve olarak salabiliyorlar. Bu ortamlarda muma uzun süre maruz kalma kalınması solunum yolları rahatsızlıklarına, baş ağrısına, hatta daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Sağlık açısından pek uygun olmadığı için günümüzde mum yapımında parafin tercih edilmiyor. Bunun yerine diğer iki seçeneği değerlendirebilirsin; soya veya bal mumu. Soya mumu parafine göre daha dayanıklı ve uzun ömürlü mumlar yaratmanı sağlar. Bal mumu ise en sağlıklısıdır ve 2 kat uzun süreli kullanım imkanı sunar.
Kurban bayramında ve kırkında da bu uygulama devam eder. Mezar ziyareti yapılırken mezarın üstünde mum veya ateş yakılır, genelde kötü ruhların ateşle birlikte yok olacağına inanılmaktadır (KK: 9, 10, 12, 15, 16, 17, 18).
Açıklama. % 100 saf balmumu paket 10 orijinal balmumu mumlar kokulu mumlar, her mum, şeffaf bir fincan, kalın plastik ve ısıya dayanıklı fincan. Boyut 1 1/5,1 cm çap x 3/10,2 cm Yükseklik. fitil,% 100 pamuk kimyasallardan, pürüzsüz ve eşit. Her bir mumun yanma süresi 4 saat yanar.
Kokulu mum olarak üretilen cinsler üretim sırasında eklenen esanslar yardımıyla yakıldığı sırada bulunduğu ortama hoş bir koku yayar.
Çamaşır deterjanı, kokulu mumlar, parfümler, deodorantlar, çeşitli koku içeren kozmetik ürünler hatta esanslı ürünler dahi alerjik reaksiyona neden olabilir. Genellikle sadece kokuya maruz kalındığında alerjik reaksiyon yaşayan kişiler, etkisini uzun süre hissetmez.
Tehlikeli baş ağrısı nedir? Aniden giren bir baş ağrısında sonra bulantı, kusma, vücutta kuvvet kaybı, kafa karışıklığı, konuşma bozukluğu, yürümede dengesizlik, ateş ve bayılma gibi durumlar yaşanıyorsa ciddi bir rahatsızlığın sinyalleri ortaya çıkmış olabilir.
Baş ağrısının nedenleri, stres, beslenme alışkanlıkları, çene ve göz ile ilgili sorunlar, ilaç yan etkileri, diş çürükleri ve kafa travması yanı sıra kulak, burun ve boğaz hastalıklarıdır. Baş ağrısının nedenleri şu şekilde listelenebilir: Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar.
Göz bozuklukları: Çocuklarda göz bozuklukları, gözde enfeksiyon, alerji, göz tansiyonu, göz yaralanması, göz kapağı iltihabı, göz siniri iltihabı gibi durumlar baş ağrısının göze vurması olarak meydana gelebilir. Sinüzit: Sinüzit, burun ve alın bölgesindeki hava boşluklarının iltihaplanmasıdır.
Hiperozmisi olan kişiler, belirli kokulardan dolayı şiddetli rahatsızlık ve hatta hastalık yaşayabilirler. Sentetik kokular, parfümler ve temizlik ürünleri gibi kimyasal kokulara maruz kalmak, hafif ila şiddetli derecede rahatsızlığı tetikleyebilir. Bazı şampuanların kokusu bile bu insanlara ağır gelebilir.
Birçok parfüm sentetik kimyasallar içerir ve bu kimyasallar bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara ve solunum sorunlarına neden olabilir. Solunum güçlüğü, baş ağrısı, mide bulantısı, göz ve cilt tahrişi gibi semptomlar, parfüm solumanın zararları arasında en dikkat edilmesi gereken noktalardır.
Uykunun verimini düşürdüğü bilinen mavi ışıktan yani cep telefonlarımızdan uzak durup geceleri birkaç mum yakmak sakinleştiriyor ve uykuya geçişi kolaylaştırıyor. Ofiste veya evde çalışırken mum yakmak da konsantrasyonu artırıyor ve negatif düşüncelerden uzaklaştırıyor.
Mum (Farsça:موم), parafin, donyağı ya da bunlara benzer, yavaş yanan bir maddenin, genellikle pamuktan yapılan bir fitilin üzerine döküldükten sonra katılaştırılması yöntemiyle hazırlanan, genellikle silindir biçimindeki ışık kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri