Çeçil peyniri tava ya da fırında yapılan böreklerin içerisinde kullanılabilir. İçerisin dereotu ya da maydanoz kıyılarak ayrı bir lezzet verilerek lezzetli börekler elde edilebilir. Ev yapımı poğaçaların içerisinde de çeçil peyniri kullanılabilir, eriyerek kendisini belli eder ve ağızda güzel bir tat bırakır.
Protein, kalsiyum ve B2 vitamini yönünden zengin bir besin olan çeçil peyniri tüketilmesi uzmanlar tarafından sıkça öneriliyor. A, C, D, E ve K vitaminlerini içermekte olan çeçil peyniri A vitamini açısından inanılmaz zengindir.
1 su bardağı muhlama peyniri ya da çeçil peyniri (Eridiğinde uzayan farklı peynirler kullanılabilir).
Bu civil peynirin başlangıç aşamasıdır. Suyunu tamamıyla süzene kadar peynir ezilir ve bir müddet beklenir. Suyunun tam süzülmesi sonucunda peynir Derilere veya Büyük bidonlara hava almayacak ve boşluk kalmayacak şekilde basılır ve bu bidonlar üzerleri lor peynir ile sıkıca kapatılır ve soğuk alanlara konulur.
İlgili 18 soru bulundu
Çeçil peyniri tuzlu bir peynir olduğu için diğer az tuzlu peynirlere nazaran daha uzun süre dayanabilir. Peyniri, havası alınabilen bir kapta saklamak en doğru yöntemdir. Böylelikle havayla teması kesilmiş olur.
Çeçil (Civil) Peyniri: Kolay Erir, Lezzeti Hafif
Kahvaltı başta olmak üzere peynir her sofraya lezzet katan bir yiyecektir. Bunun dışında börek, makarna, omlet gibi farklı yemeklerle birlikte tüketilir.
Evet, Dil Peyniri ya da Çeçil Peyniri aynı zamanda künefe peyniri olarak da bilinir. Künefe için alternatif olarak tercih edilebilir.
Ekmek dilimlerinden birtanesinin üzerine tamamını kaplayacak şekilde çeçil peyniri yayılır,daha sonra üzerine domates dilimleri ve kekik eklenir.En sonra kata beyaz peynirlerde ilave edilip diğer ekmek dilimide bu malzemelerin üzerine kapatılır.Üzerine hafif zeytinyağı gezdirilip tost makinasına konur.
Küflü çeçil peynir yenir mi? Küflü peynir çeşitleri rokfor, çeçil, parmesan, gruyer, çedar ve asiago peyniridir. Küflü peyniri direkt kahvaltılarda peynir olarak tüketebilirsiniz. Lezzetli olduğu için salatalara ve birçok yemeğe de yakışır.
Çeçil veya civil peynir, Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır genelinde üretilen yağı alınmış sütten yapılan ve iplik şeklinde olmasından dolayı tel peynir de denilen yumuşak, tuzlu bir peynir çeşididir. Bazı yörelerde "Çeçil, Sacak, Tel, Dil ve Örgü" Peynir olarak da anılır.
Bu peynirlerden günlük ihtiyaç kadar peynir kesilerek alındıktan sonra geri kalan peynir salamurası içinde veya streç filmle sarılmış olarak 5-7 gün kadar saklanabilmektedir. Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder.
Sıklıkla Doğu Anadolu Bölgesi'nde üretilen çeçil peyniri inek sütü, termofilik kültür ve peynir mayasından imal edilmektedir. Bir süre kaynatılan inek sütünün içerisine termofilik kültür ilave edilmesinin ardından bir süre sütün olgunlaşması beklenir.
Tencere/kazan tekrar ocağın üzerine alınır ve 45 dakika boyunca ısıtılır.
Kuymak Tarifinin Püf Noktası
Çeçil ya da kaşar peyniri ile de kuymak yapabilirsiniz ancak en iyi sonucu kolot peyniri ile alırsınız.
Uzun yıllardır raflarda olan Üçgen peynir ve Krem peynir gibi çeşitler ise peynirden üretilen Eritme peynirlerine örnektir.
Amerika'nın ünlü muenster peyniri de tosta yakışan bir başka peynir cinsi. Bizde genellikle ucuz olsun diye taze kaşar kullanılır. Karakteri olmayan bu peyniri ne kahvaltıda ne de tostun arasında severim. Tosta en yakışan peynir bence eski Trakya kaşarıdır.
Kaşar Peyniri sütün mayalanıp, haşlanarak kalıp haline getirilmesiyle elde edilir. Tost Peyniri ise, eritme peynir grubuna aittir. Kaşar peynirinin ham maddesi süttür, Tost peynirinin ham maddesi ise çok yumuşak ya da sert olmayan daha önce üretilmiş peynirlerdir. Tost peyniri daha yağlı ve yumuşak yapıya sahiptir.
Tost peyniri ve kaşar kaşar peyniri arasındaki farklar şunlardır: Kaşar peyniri telemenin haşlanarak kalıp haline getirilmesi ile elde edilen bir peynirdir. Tost peyniri ise içine farklı peynirlerin de eklendiği bir çeşit eritme peyniridir. Tost peynirinin yapısı daha yumuşak ve yağlıdır.
Künefe yapımında kullanılan peynir çeşitleri ise başta Hatay peyniri olmak üzere, Antep peyniri, Urfa peyniri, lor peyniri gibi çiğ süte daha yakın peynirler olarak bilinir. Bu peynirlerin yanı sıra künefe peyniri olarak dil peyniri de kullanılabilir.
Tel peynir hazırlanırken, yoğurma ve çekme yöntemi ile peynirlerde birbirinden bağımsız olarak tel haline getirilir. Çeçil peynirinde ise belirli bir kütle içerisinde yine bağımsız bir şekilde lifler oluşturulmaya çalışır.
Çeçil peynir yüksek oranda yağ içeren sütten yapılan bir peynir çeşididir. Çeçil peynirinin 100 gramında 320 kalori bulunmaktadır.
Özellikle kilo ile alınan taze civil peyniri, tuzlu suda salamura yöntemi ile saklanır ya da lor peynir ile karıştırılarak kutuların içine bastırılır ve ışık almayan bir ortamda muhafaza edilebilir. Marketlerden küçük paketler halinde alınan civil peyniri ise buzdolabında kendi paketi içinde saklanmalıdır.
Her türlü peynir çeşitleri ile hazırlanabilen peynirli kek, peynirli makarna, peynirli omlet, peynirli pide, peynirli kurabiye ya da peynirli poğaça gibi örnekler bu tariflerden yalnızca birkaçı.
Hijyenik koşullarda hazırlanan yeşil renkli Konya küflü peynir nasıl yenir derseniz yanıt çok basittir. Tek başına bile afiyetle tüketebilirsiniz. Çok lezzetli bir peynir olduğu için birçok yemekte de kullanabilirsiniz. Özellikle İtalyan usulü pişirilen makarnalara çok yakışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri